سه شنبه 09 مرداد 1397

معرفی شهرستان اندیمشک خوزستان

شهرستان اندیمشک به مرکزیت شهر اندیمشک، شمالی‌ترین شهرستان استان خوزستان است و از شرق با دزفول، از جنوب با شوش و دزفول، از غرب با آبدانان (استان ایلام) از شمال با پل‌دختر و خرم‌آباد (استان لرستان) همسایه است.

معرفی شهرستان اندیمشک خوزستان


معرفی شهرستان اندیمشک خوزستان


اَندیمِشک از شهرهای لرنشین شمال استان خوزستان است و در ارتفاع ۱۷۶ متری از سطح دریا، در کوه‌پایه زاگرس میانی قرار گرفته‌است. اندیمشک دارای سه سد با نام‌های کرخه، دز و بالارود است. این شهر یکی از مراکز عمده گویش‌وران زبان لری است.


  مبنای شکل‌گیری شهر از ایستگاهی است که در نزدیکی قلعه صالح‌آباد قرار داشت و سال ۱۳۰۷ بنیانگذاری شد. اندیمشک دارای معدن شن، سنگ و گچ در ایستگاه شهبازان است. راه‌آهن این شهر به عنوان بخشی از راه‌آهن تهران-جنوب از نقاط حساس به‌شمار می‌آید. اندیمشک مرکز کل راه‌آهن ناحیه زاگرس است.  این شهر در مسیر جاده ترانزیت کشوری قرار دارد. اندیمشک در ۷۲۰ کیلومتری تهران و ۱۶۰ کیلومتری اهواز جای دارد

 مردم اندیمشک


تاریخچه

 


اندیمشک در کنار خرابه‌های شهر قدیم «لور» و «اری‌ترین» ساخته شده‌است. لور شهری آباد بوده که مورخین نیز از آن نام برده‌اند، اما به مرور از آبادی آن کاسته شده‌است. تاریخ نگارانی همچون اصطخری و … در نوشته‌های خود به این شهر اشاره کرده و آن را شهری آباد خوانده‌اند. شهرستان و شهر مرکز آن واقع در استان خوزستان. نام اندیمشک در دهه بیست خورشیدی به پیشنهاد فرهنگستان ایران برای دهکده صالح آباد برگزیده شده‌است.



همچنین سدی استوار در این نواحی با نام اندمشن (گیلگرد) برپا بوده که به (انوشبرد) شهرت داشته‌است. در برخی از مآخذهای کهن، نام آن دژ را (اَنوش یا انهش، به معنای فراموش شده) آورده‌اند. بنقل از (کریستن سن)، در این دژ، شخصی موسوم به صالح خان مکری (حکمران شوشتر در زمان قاجار) بناهایی چند از جمله دژی برای سکونت خویش ساخت که به قلعه صالح یا قلعه لور معروف گشت و در دوره حکومت رضاشاه پهلوی و مقارن با احداث راه‌آهن در ایران، در مجاورت قلعه لور، ایستگاه راه‌آهن اندیمشک بنا نهاده شد که به تدریج با آغاز ساختمان‌سازی در اطراف آن، اندیمشک رو به گسترش نهاد. شرکت جنرال موتورز آمریکا نیز در همین زمان شعبه‌ای از کارخانه اتومبیل‌سازی نظامی خود را در این شهر تأسیس نمود.


در دوره پهلوی دوم با ورود شرکت‌های متعدد داخلی و خارجی، اندیمشک به شهری صنعتی بدل گشت و بدین ترتیب میزبان هزاران نفر از پزشکان، مهندسان، کارمندان و کارگران داخلی و خارجی گردید. در این دوران بود که اندیمشک راه گسترش و پیشرفت را پیمود. شهر اندیمشک از نظر موقعیت راه‌های ترانزیت اصلی و مرکزی در قسمت بسیار مهمی می‌باشد، زیرا تنها شهری است که استان خوزستان، لرستان، ایلام و کرمانشاه را به هم ارتباط می‌دهد. در سمت شمال شرقی شهر، دشتی بایر است که از قدیم مردم به آن لور گفته‌اند و همان سرزمین عیلامِ تاریخی می‌باشد. این شهر راه ارتباط با شوش و انشان بود که از دیرباز بسیار با اهمیت بوده‌است.

 

آداب و رسوم مردم اندیمشک



اقلیم



اندیمشک در شمالی‌ترین قسمت استان خوزستان قرار دارد و از غرب با شهرستان دره شهر هم‌مرز است به همین سبب آب و هوای این شهر در اواخر زمستان و بهار به علت بودن در دامنه‌های سبز زاگرس بسیار مطلوب و یکی از مقصدهای مسافران نوروزی در ایام بهار است. در فصل تابستان آب و هوای این شهر روزهای نسبتاً گرم و شب‌های خنک را شامل می‌شود. در روزهای سرد فصل زمستان نیز در برخی مناطق بارش برف را تجربه می‌کند. دمای این منطقه در روزهای گرم سال به ۵۰ درجه بالای صفر و در روزهای سرد سال در پایین‌ترین حد خود در برخی مناطق به چند درجه زیر صفر نیز می‌رسد.

 


منابع طبیعی



دسترسی به آب شیرین سرچشمه‌های دریاچه دز باعث شده که این شهرستان یکی از بهترین آب‌های آشامیدنی کشور را دارا باشد. شهرستان اندیمشک از شمال به استان لرستان و غرب به شهرستان دره‌شهر و از جنوب به شهر شوش و از شرق به شهر دزفول محدود می‌شود.


وجود دو سد بزرگ و شناخته شدهٔ کرخه و دز در این شهرستان مقصد بسیار خوبی را برای گردشگران و توریست‌ها فراهم ساخته. سد دز در بیست کیلومتری شمال شرقی و سد کرخه در بیست و دو کیلومتری جنوب غربی این شهرستان واقع شده‌اند که برق مصرفی مناطق زیادی از استان و کشور را تأمین می‌کنند و همچنین سد بالارود در فاصله ۲۳ کیلومتری شمال اندیمشک بر روی رودخانه بالارود در حال احداث می‌باشد.

 

معرفی شهرستان اندیمشک خوزستان


مردم‌شناسی و گویش‌ها



مردم اندیمشک از اقوام لر هستند و به زبان‌های محلی لری بختیاری، بالاگریوه، خرم‌آبادی، خویش صحبت می‌کنند

 


جمعیت


بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۱۳۵٬۱۱۶ نفر (در ۳۹٬۱۵۱ خانوار) بوده‌است.

 

جمعیت تاریخی
سالجمعیت
۱۳۴۵ ۱۶٬۱۹۵
۱۳۵۵ ۳۲٬۰۸۵ ۹۸٫۱ ٪
۱۳۶۵ ۵۶٬۲۸۸ ۷۵٫۴ ٪
۱۳۷۰ ۷۳٬۷۵۹ ۳۱٫۰ ٪
۱۳۷۵ ۱۰۶٬۹۲۳ ۴۵٫۰ ٪
۱۳۸۵ ۱۱۹٬۴۲۲ ۱۱٫۷ ٪
۱۳۹۰ ۱۲۶٬۸۱۱ ۶٫۲ ٪
۱۳۹۵ ۱۳۵٬۱۱۶ ۶٫۵ ٪


جمعیت شهرستان اندیمشک


راه هاي ارتباطي اندیمشک



    آزاد راه اندیمشک – دزفول به درازاي 10 كيلومتر

    جاده آسفالته اصلي اندیمشک – سد دز به درازاي 25 كيلومتر

    بزرگراه اندیمشک – اهواز به درازاي 152 كيلومتر

    جاده آسفالته اندیمشک – دهلران به درازاي 170 كيلومتر

    جاده آسفالته اندیمشک – پل دختر به درازاي 105 كيلومتر

    جاه آسفالته اندیمشک – دره شهر در استان ايلام به درازاي 135 كيلومتر

    راه آهن سراسري نيز از اين شهر عبور ميكند.


مناطق دیدنی اندیمشک


وجه تسميه و پيشينه تاريخي اندیمشک



اندیمشک واژگون شده هندي مشك است كه در كنار خرابه هاي شهر قديم لور و اري ترين ساخته شده است. لور شهري آباد بوده كه مورخين نيز از آن نام برده اند، اما از قرون و سطي به بعد از آبادي آن کاسته شده و پس از آن رو به ويراني نهاده است. در روزگار فتحعليشاه قاجار شخصي به نام حاج صالح خان مكري (حكمران شوشتر ودزفول) در كنار ويرانه هاي باستانی شهر لور دژي ساخت و آنرا قلعه صالح آباد ناميد، تا اين كه در اواخر دوره قاجاريه روستاي صالح آباد در 2 كيلومتري اين دژ بوسيله ايل سگوند ساخته شد كه شامل سياه چادرها و كپرهاي اين ايل و برخي از مهاجران لر بختياري بود.


اما ديري نگذشت كه راه آهن سراسري جنوب افتتاح شد و سياه چادرها و كپرها از ميان رفته و صالح آباد، اندیمشک ناميده شد. از اين روزگاران اندیمشک راه گسترش و پيشرفت را پيمود. شهر اندیمشک شهري توريستي و از نظر موقعيت راه هاي شوسه، اصلي و مركزي مهم ميباشد، زيرا تنها شهري است كه استان خوزستان، لرستان و كرمانشاهان را به هم ارتباط ميدهد. در سمت شمال شرقي شهر، دشتي باير است كه از قديم مردم به آن لور گفته اند و همان سرزميني است كه به نام ايلام از آن ياد ميشود.

 

طبيعت در شهرستان انديمشک


طبيعت در شهرستان انديمشک



در 13 كيلومتري جاده اندیمشک به اهواز جاده اي منشعب ميشود كه پس از 120 كيلومتر به دهلران ميرسد. چشمه معدني دهلران به فاصله 5 كيلومتري شمال آن از زمين خارج ميشود. دراين منطقه دره وسيعي وجود دارد كه بوي سولفور آن از فاصله دور به مشام ميرسد. آب اين چشمه از دسته آب هاي كلرورسولفاته و بيكربناته كلسيك گرم ميباشد و خواص درماني فوق العاده اي دارد. مردم منطقه به منظور درمان بيماري هاي روماتيسمي، درد مفاصل و استخوان از آب اين چشمه استفاده ميكنند.

اندیمشک




سوغات اندیمشک



    كپوبافی


     فرش‌بافی


     گبه‌بافی


    گليم‌بافی


     چوغا‌بافی


    دوخت لباس محلی


    گيوه‌بافی


    گلدوزی


     گل‌سازی


    معرق‌كاری


    خراطی

 

اندیمشک

 

 

استان خوزستان

 

 

دیگر اخبار
معرفی جاذبه های گردشگری مهران|دیدنی های مهران معرفی جاذبه های گردشگری مهران|دیدنی های مهران

معرفی جاذبه های گردشگری مهران و دیدنی های مهران،شهر مرزی استان ایلام در پایگاه اینترنتی امور... با ما همراه باشید...

ادامه خبر ...
جاذبه های گردشگری آذربایجان غربی|معرفی شهرستان بوکان جاذبه های گردشگری آذربایجان غربی|معرفی شهرستان بوکان

بوکان یکی از شهرهای پرجمعیت کُردنشین ایران که در شهرستان بوکان واقع و در استان آذربایجان غربی قرار دارد. جمعیت شهر بوکان حدود ۲۰۰ هزار نفر می باشد.

ادامه خبر ...
غار بگلیجه غار بگلیجه

اگر برای سفر ، شهر زیبای همدان را انتخاب کرده اید امور به شما پیشنهاد میکند از مکان بسیار زیبای " غار بگلیجه" دیدن فرمایید، با ما همراه باشید 

ادامه خبر ...
اقلیم استان سمنان اقلیم استان سمنان

استان سمنان در دامنه‌های جنوبی سلسله جبال البرز قرار گرفته است. ارتفاع آن از شمال به جنوب کاهش می‌یابد و به دشت کویر ختم می‌شود. 

ادامه خبر ...
معرفی شهر لردگان| بهشت گمشده‌ای در چهارمحال و بختياری معرفی شهر لردگان| بهشت گمشده‌ای در چهارمحال و بختياری

لُردِگان یکی از شهرهای استان چهارمحال و بختیاری ایران است. این شهر مرکز شهرستان لردگان بوده و در بخش مرکزی این شهرستان واقع شده‌است. اقلیم لردگان نیمه مرطوب گرم با زمستانهای نیمه سرد است.

ادامه خبر ...
معرفی جاذبه های گردشگری تبریز|کندوان معرفی جاذبه های گردشگری تبریز|کندوان

کندوان یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی و از آثار تاریخی مربوط به دوران‌های تاریخی پس از اسلام است که در دهستان سهند بخش مرکزی شهرستان اسکو واقع شده‌است.

ادامه خبر ...
جاذبه های نجف آباد|اثار تاریخی نجف اباد جاذبه های نجف آباد|اثار تاریخی نجف اباد

معرفی جاذبه های نجف آباد و اثار تاریخی نجف اباد در پایگاه اینترنتی امور...با ما همراه باشید

ادامه خبر ...
جاذبه های گردشگری مراغه|رصدخانه مراغه جاذبه های گردشگری مراغه|رصدخانه مراغه

رصدخانه مراغه روی تپه ‌ای در شمال غربی شهر و در نزدیکی دو روستا به نام‌ های طالب‌ خان و حاجی‌ کرد قرار دارد امروزه تنها پی‌های بخش‌های مختلف و بخشی از سدس سنگی آن باقی ‌مانده ‌است

ادامه خبر ...
شهر میاندوآب|تاریخچه شهرستان میاندوآب شهر میاندوآب|تاریخچه شهرستان میاندوآب

 میاندوآب شهری با نزدیک به 300 هزار نفر جمعیت در جنوب آذربایجان غربی و چهارراه ارتباطی شمال غرب با مرکز کشور است.

ادامه خبر ...
عمارت کلاه فرنگی عمارت کلاه فرنگی

عمارت کلاه فرنگی به عنوان یک موزه در شهر شیراز، استان فارس، کشور ایران ، ثبت شده است.

ادامه خبر ...
پردیس چاپگر باران

کارتریج ایرانی

ثبت آگهی منطبق با الگوریتم گوگل

آگهی ویژه,ثبت آگهی

دفاع شخصی کاربردی

دفاع شخصی کاربردی

آگهی رایگان

آگهی رایگان/درج آگهی تبلیغاتی

بانک اطلاعات مشاغل و اصناف

جامع ترین بانک اطلاعات کشور

خانه سالمندان یارین

خانه سالمندان / خانه سالمندان در پاسداران / مرکز سالمندان یارین

دسته بندی محصولات
دسته بندی آگهي ها
شارژ و تعمیر کارتریج

شارژ وتعمیر کارتریج لیزری

آگهی رایگان

آگهی رایگان

کانال دفاع شخصی حرفه ای

دفاع شخصی