معرفی جاذبه های گردشگری شیروان و چرداول
باغ کهره
باغ «کهره» در هلیلان، باغی زیبا با نقشه و پلان باغهای ایرانی با گونههای درختان میوه است که عمارتی زیبا در بخش مرکزی آن ایجاد شده است.
این عمارت که از دورهی والیان باقی مانده، از دو بخش تشکیل شده که بنای جنوبی مرکز اداری والی و محلی برای انجام کارهای اداری و عمومی بوده، اما بنای شمالی متعلق به اندرونی والی و محل سکونت خانوادهی او اختصاص داشته است. دیوارهای این مجموعه از آجر ساخته شده، اما سقف بنا چوبی، پشت بام اندود کاهگل و نمای داخلی سفیدکاری شده است.
ایوان ورودی عمارت، چهار ستون با سرستونهای سر انسان (زن) یا چهار سر گاو دارد که بهصورت یک در میان قرار گرفتهاند. حوض و آبنمای جلو عمارت والی نیز زیبایی خاصی به این مجموعه بخشیده است.
باغ ایرانی «کهره» مانند باغ ایرانی «فلاحتی» در شهر ایلام، از مجموعههای باارزش باغهای ایرانی است که بهمنظور احیای گونههای درختی متناسب با شرایط اقلیمی مناطق کشور ایجاد شدهاند.
تپه های کز آباد
این تپه ها در دهستان هلیلان در شمال شرقی شهرستان شیروان و چرداول واقع شده است. کز آباد از دو تپة بزرگ و کوچک تشکیل شده است. در قسمت شرقی تپه بزرگ، آثاری از کوزه شکسته های نقش دار که قدمت آن ها به بیش از سه هزار سال می رسد ، همچنین آثاری از سنگ های بزرگ تراشیده و نتراشیده بدست آمده اند.
در شمال تپة بزرگ ، گورستان بزرگی وجود دارد که در آن چندین نوع گور با آلات، ادوات و کوزه های گلی کشف شده اند. در این گورستان تعداد گورهای زنان زیاد است و در داخل آن ها زینت آلاتی چون دستبند ، کمربند و گردن بند از دانه های شیشه با حلقه های مسی بسیار ضخیم کشف شده اند .
علاوه بر آن ، کوزه هایی شبیه به قوری، کوزه های بزرگ و کوچک متعدد رنگین و بی رنگ نیز یافت شده اند.
تنگه شمشه
تنگه شمشه از مکان های زیبای طبیعی روستای هلسم است که قدمتی چند هزار ساله دارد و کوه چرمین را به دو قسمت تقسیم می کند. تنگه شمشه محل اتصال آب های دو بخش شیروان و چرداول است . هوای مناسب و چمن زارهای اطراف رودخانه و آب زلالش در دو فصل بهار و تابستان برای هر بازدید کننده ای جذاب و خاطره انگیز می باشد . چشمه به ره زا هم چشمه آب شیرینی است که در دهانه جنوبی تنگه شمشه واقع شده و زیبایی این تنگه را صد برابر کرده است .
آتشكده موشكان
آتشکده چهار طاقی سرابله مربوط به دوره ساسانیان است و در شهرستان شیروان و چرداول، بخش مرکزی، روستای موشگان واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۷۹۸۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. اين بنا از ساروج و سنگ ساخته شده است. در طول ساليان اين بنا تخريب گشت ولي در سال 1382 توسط سازمان ميراث فرهنگي استان ايلام مرمت شد.
آتشکده قلعه سام
قلعه سام در روستاي چم بور از توابع بخش شهرستان شيروان و چرداول قرار دارد.اين قلعه ساساني بر فراز كوه سام بنا شده و ۲ برج در شمال و شمال غربي دارد. اتاقهاي نگهباني آن در دلصخرهها تعبيه شده است. در قسمت جنوب غربي قلعه، آثار چهار طاقي يا آتشكدهاي ديده ميشود كه گويا در زمان تسلط عربها به صورت مسجد درآمده است. در كنار قلعه درختهاي چنار كهنسال با قدمتي حدود ۵۰۰ سال وجود دارد. چشمههاي آب گوارا دارد و ريشه درختي به نام عود كه از آن در اعياد و جشنها استفاده ميشدهاست در آنجا يافت ميشود.
محوطه باستانی قلعه سام در شهرستان شیروان چرداول،در نزدیکی روستا چم بور از توابع بخش هلیلان واقع شده است.این مجموعه از سه بخش مرتبط به هم در عین حال با فاصله و مستقل شکل گرفته است.این مجموعه از نظر دوره ای در یک دوره از تاریخ که احتمالاً حد فاصل اوخر دوره پارت ها و اوایل دوره ساسانی می باشد،ایجاد شده است.معماری این قلعه جنبه نظامی و دفاعی داشته است،زیرا قلعه در صعب العبور ترین بلندی های کوه بنا شده است چون طرح و نقشه ای از پیش نداشته،طراح یا معمار برجها،اتاقها و ورودی ها را با توجه به موقعیت طبیعی صخره ها احداث کرده است.بطور کلی معماری قلعه به سبک معماری دوره ساسانیان ساخته شده است.مصالح ساختمانی ای که برای ساخت آن مورد استفاده قرار گرفته است عبارتند از:سنگ،گچ،ساروج،ملات،گچ و در بعضی جاها نیز گل بکار رفته است
روستای عرب رودبار
روستای عرب رودبار در بخش شیروان چرداول از شهرستان ایلام واقع در 44هزارگزی جنوب چرداول و در کنار راه رودخانه سیمره است. عرب رودبار ازمناطق حاصلخیز استان ایلام در زمینه كشاوزی است.مردم این منطقه به عربی وکوردی تکلم میکنند.علاقه وپشتكار مردم به فعالیت و كاركشاورزی زمینه توسعه زمین های كشاورزی را دراین منطقه دو چندان كرده است.به گفته مردم منطقه ، رونق كشاورزی در عرب رودبار مانع ازمهاجرت روستائیان وبویژه جوانان به سایر مناطق كشور شده است. در روستای عرب رودبـار كه حدود 2 هزار نفر جمعیت دارد زنـان و مـردان پـا به پـای هم به تولید محصولات كشاورزی مشغول هستند. تمام زمینهای كشاورزی این منطقه كه حدود 600 هكتار است در همه فصول سال به زیركشت انواع محصولات كشاورزی می رود .
وجود رودخـانه بزرگ سیمره ، این منطقه را به یكی ازبهترین مناطق استان در زمینه كشاورزی تبدیل كرده است.ولی به علت آبگیری سد سیمره بعضی از روستاهای این شهرستان که در حوضه آبریز سد هستند به زیر آب خواهند رفت. سـالانه حـدود 15 هزارتن انواع محصولات كشـاورزی شـامل بـرنج ، ذرت ، گنـدم ، جو ، انار ، خیار ، سیب زمینی ، حبوبات و سبزیجات در این منطقه كشت و تولید می شود. 87 هکتار از باغ های این شهرستان به کشت محصول انار اختصاص یافته است.محصول انار برداشت شده در این شهرستان بیشتر به نوع “مـــلس” اختصاص دارد. بقعه امام زاده عباس (ع) در آبادی رودبار عرب و 25 کیلومتری شهر لومار مرکز شهرستان سیروان واقع شده است.
روستای سنگ سفید
روستای سنگ سفید در بخش مرکزی شهرستان چرداول واقع شده است وآب وهوایی دره ای ومعتدل و طبیعتی سرسبز و دیدنی دارد به طوری که روستای سنگ سفید وزنجیره علیا دو روستای هدف گردشگری شهرستان چرداول هستند.عبور رودخانه چناره از وسط این روستا طراوت و صفای بیشتری به طبیعت چشم نواز روستا داده است و از سویی دیگر وجود خرم کوه وکوه بان هزار در شما ل شرقی این منطقه به زیبایی و صفایی این روستای سرسبز افزوده است.
قلعه های باستانی وشهر تاریخی تنگ قیر، تنگ منصوری ،پوشش گیاهی مناسب و وجود گیاهان داروئی و دهها اثر تاریخی دیگر از جاذبه های روستای سنگ سفید می باشند که در فصلهای مختلف سال جذابیتهای فراوانی دارند ونظر بازدید کنندگان را به سوی خود جلب می نماید.
آسیابهای آبی کهر
دسترسی: شهرستان شیروان و چرداول، بخش هلیلان، دهستان هلیلان، ۲ کیلومتری غرب روستای کهره
بقایای آسیابهای آبی کهره مربوط به سدههای متاخر اسلام است و در شهرستان شیروان و چرداول، بخش هلیلان، دهستان هلیلان، ۲ کیلومتری غرب روستای کهره واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۶ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۰۱۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آسیاب یا آسیا وسیلهای بودهاست که در گذشته برای خرد کردن دانههایی مانند گندم از آن استفاده میشدهاست.
آسیاب دارای دو سنگ آسیاب است که یک سنگ ثابت و سنگ دیگر متحرک است. با حرکت سنگ دوم دانههایی که توسط روزنی بین این دو سنگ هدایت شدهاند، خرد میشوند. برای حرکت دادن سنگ متحرک از نیروی انسان، حیوانات، آب یا باد استفاده میشدهاست. به آسیابهایی که برای حرکت از نیروی آب استفاده میکنند، آسیاب آبی و به آنهایی که از نیروی باد استفاده میکنند، آسیاب بادی گفته میشود
لینک های مرتبط :
استان ایلام
شهرستانها
1-آبدانان و معرفی جاذبه گردشگری آن
2-ایوان و معرفی جاذبه گردشگری آن
3-دره شهر و معرفی جاذبه گردشگری آن
4-دهلران و معرفی جاذبه گردشگری آن
5-ایلام و معرفی جاذبه گردشگری آن
6-مهران و معرفی جاذبه گردشگری آن
7-شیروان و چرداول و معرفی جاذبه گردشگری آن