با کاهش اشتها در هر سهماههی بارداری چه کنیم؟
رعایت یک رژیم غذایی خوب در دوران بارداری از هر زمان دیگری مهمتر است. اضافه کردن وزن کافی در دوران بارداری بازخوردی از تأمین نیازهای بارداری و جنین در نتیجهی مصرف مواد غذایی مقوی و سالم است. بسته به وزن قبل از بارداری، بیشتر زنان با وزن طبیعی باید به میزان 11 تا 16 کیلوگرم وزن اضافه کنند.
مقابله با کاهش اشتها در سهماههی اول بارداری
نوشیدن مایعات به میزان کافی: مصرف مایعات به اندازهی کافی بسیار مهمتر از مصرف کالری است. دریافت هشت لیوان آب در روز ضروری بوده که امکان مصرف آن همراه با لیموناد یا به صورت چای زنجبیل در صورت تهوع وجود دارد.
تنظیم وعدههای غذایی: به جای تغذیهی اجباری و در حجم زیاد میتوانید با خوردن شش وعدهی غذایی کوچک در روز (و نه بیشتر از شش وعده و به صورت ایجاد احساس گرسنگی هر دو ساعت) کماشتهایی خود را جبران کنید.
آرام خوردن: در طول روز با مصرف پروتئین کافی و کربوهیدراتهای پیچیده (که قند خون را ثابت نگه میدارند) میتوانید مدت بیشتری انرژی ذخیره کنید.
اجتناب از غذاهای بودار: از غذاهای تند، چرب و ادویهدار دوری کنید.
تغییر درجهی حرارت غذا: بسیاری از زنان در دوران بارداری به مواد غذایی و نوشیدنی سرد تمایل بیشتری دارند. البته برخی غذای گرم را ترجیح میدهند. غذای خود را همانطور که دوست دارید سرو کنید.
مکملهای ویتامین بارداری: مصرف مکملهای ویتامینی مورد نیاز بارداری را حداقل از یک ماه قبل از بارداری آغاز و در دوران بارداری با نظر پزشک خود ادامه دهید.
مصرف داروهای کمکی: برای مقابله با بیماری صبحگاهی، با نظر پزشک ویتامین B6 اضافی مصرف کنید تا در افزایش اشتها نیز به شما کمک کند.
مقابله با کاهش اشتها در سهماههی دوم بارداری
از دست دادن اشتها در طول سهماههی دوم بارداری ممکن است نگرانکننده باشد، زیرا در این مرحله به دست آوردن مواد مغذی به میزان کافی برای جنین مهم است. معمولاً فشار در حال افزایش رحم در منطقهی پایینی شکم با کُند کردن سرعت هضم غذا در دستگاه گوارش، باعث از دست دادن اشتها میشود. این حالت بیشتر میتواند به یبوست و کاهش اشتها ختم شود. دلیل دیگر کاهش سرعت دستگاه گوارش، افزایش سطح پروژسترون، جذب بیشتر آب در رودهی بزرگ و امکان ایجاد یبوست است.
اگر شما غذاهایی با فیبر بالا مانند حبوبات و سبزیجات برگ سبز را انتخاب کنید، به بهبود علایم مزاحم بارداری کمک خواهید کرد. مصرف کلسیم و پروتئین و غذاهای غنی از امگا 3 در این دوران ضروری است.
مقابله با کاهش اشتها در سهماههی سوم بارداری
کاهش اشتها در طول این مرحله از بارداری ممکن است برای برخی از زنان به دلیل فضای بیشتری باشد که کودک در مقایسه با سهماههی گذشته اشغال کرده است. این امر باعث میشود که رحم با فشار آوردن به بقیهی اندامها از جمله معده جای کمی برای آنها باقی گذارد و موجب کاهش اشتها شود. رحم در حال رشد با هل دادن معده به خارج از محل طبیعی خود علاوه بر کاهش اشتها منجر به سوزش سر دل هم میشود.
با محدود کردن مصرف غذاهای ادویهدار، سرخشده و میوههای خانوادهی مرکبات و از طرفی کاهش سرعت غذا خوردن میتوان تا حدودی از این علایم آزاردهنده کاست. خوردن مقدار زیادی از غذاهای غنی از فیبر (سبزیهای برگدار، نان سبوسدار، آووکادو، مارچوبه و تخم آفتابگردان) به بهبود یبوست کمک میکند. مدیریت رژیم غذایی و تغذیه در اواخر بارداری بسیار مهم است.
از دست دادن مداوم اشتها در دوران بارداری میتواند نشانهای از کمآبی بدن، مواد مغذی کمتر برای جنین و اثرات منفی بر رشد آن باشد. در صورت مداوم بودن کمبود اشتها به صورتی که باعث ضعف بدنی و کاهش وزن زن باردار شود باید با پزشک مطرح و پیگیری شود.
چگونه با بی اشتهایی دوران بارداری کنار بیایم؟
به زور غذا نخورید؛ سعی کنید هر زمانی که می توانید مقداری کمی مواد مغذی میل کنید. این مسئله از حالت تهوع جلوگیری می کند. نوشیدنی زیاد مصرف کنید؛ خوردن سبزیجات نیز از یبوست جلوگیری می کند. از خوردن غذاهای سنگین خودداری کنید زیرا به راحتی هضم نمی شوند.
1- تعداد زیادی وعده کوچک بخورید.
بهترین راه حفظ مواد مغذی و انرژی لازم در هنگام بی اشتهایی، تقسیم کردن وعده های غذایی به تعداد بیشتر و حجم کمتر است. یک خانم باردار در روز می تواند 7 وعده غذایی کوچک در برنامه داشته باشد. مقدار کم غذا به راحتی هضم می شود و موجب استفراغ و حالت تهوع نمی شود زیرا غذا به راحتی از مری به معده و روده رفته و باعث سنگینی نمی شود. اطمینان حاصل کنید که مواد مغذی مصرف می کنید.
2- آب بنوشید.
از دست دادن آب بدن مشکلات زیادی در طول بارداری به وجود می آورد مانند بی اشتهایی. در حالی که مصرف به موقع آب موجب افزایش اشتها می شود. بنابراین برای جلوگیری از مشکلات ناشی از کم آبی بدن مانند مشکلات کلیه یا عفونت مجاری ادراری آب به مقدار زیاد بنوشید. از دست دادن آب موجب مشکلات زیادی در طول بارداری و زایمان می شود.
3- غذاهای سبک بخورید.
برخی موادغذایی موجب حالت تهوع و مشکلات گوارشی نمی شوند مانند دانه ها، برنج پخته شده، سبزیجات و میوه ها. این مواد برخلاف گوشت و مواد لبنی که به سختی هضم می شوند و بوی نامطبوع و حالت تهوع ایجاد می کنند، در معده سبک هستند و بو ایجاد نمی کنند. غذاهای سبک باید در طول روز مصرف شوند تا از حالت تهوع جلوگیری کنند.
4- از فست فود اجتناب کنید.
فست فود سرشار از سدیم است بنابراین موجب بی اشتهایی می شود؛ همچنین موجب کمبود مواد مغذی نیز می شود.
5- مکمل های مواد مغذی ضروری را مصرف کنید.
خانم هایی که از بی اشتهایی شدید در طول بارداری رنج می برند باید از مکمل های مواد مغذی استفاده کنند. خانم هایی که همیشه احساس می کنند معده پری دارند، می توانند از مکمل ها استفاده کنند؛ مکمل ها مواد معدنی، ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها را تامین می کنند. باز هم از مکمل های خاصی که باعث هضم نشدن غذا می شوند اجتناب کنید. آهن باعث یبوست و اسهال و بی اشتهایی می شود. بنابراین باید زمان مناسب برای مصرف مکمل ها را بررسی کنید.
6- پیاده روی کنید.
یکی از بهترین ورزش ها در طول بارداری پیاده روی با سرعت زیاد است. فعالیت نداشتن باعث بی اشتهایی می شود. پیاده روی سریع موجب هضم راحت تر غذا می شود بنابراین باعث افزایش اشتها می شود.
7- فیبر به مقدار کافی مصرف کنید.
مصرف مواد غنی از فیبر (مانند تخمه آفتابگردان، مارچوبه، آواکادو، نان گندم و سبزیجات برگ دار) باعث جلوگیری از یبوست می شود.
8- تجربه مادرهای دیگر
"من دوقلو دارم و پنج هفته و دو روز از بارداری ام می گذرد. در اوایل هفته پنجم بارداری حالت تهوع دارم. اصلا اشتها ندارم و به زور غذا می خورم تا مواد مغذی برای رشد جنین فراهم شود. من مقدار زیادی آب یخ می خورم. همچنین هر شب ویتامین مصرف می کنم؛ مصرف ویتامین به من کمک می کند در طول روز حال بهتری داشته باشم."
مادر دیگری می گوید:
"من در هفته هفدهم بارداری هستم و حالت تهوع من در هفته پانزدهم بارداری متوقف شد. هفته شانزدهم بارداری سخت ترین زمان ممکن بود. زیرا بدون دلیل گریه می کردم. مقدار زیادی وزن از دست دادم. امروز بلاخره بعد از سه روز غذا خوردم. من به کلی اشتهایم را از دست داده بودم فقط می توانستم نوشیدنی مصرف کنم و هیچ میلی به غذا نداشتم.
اگرچه هنوز هم در حال کاهش وزن هستم، اما پزشک به من اطمینان داد جنین سالم است و مواد مغذی کافی را دریافت می کند. تنها مشکل این است که من نمی توانم مواد مغذی لازم برای بدن خودم را مصرف کنم. تنها راه این است که هر غذایی که می توانم بخورم."