مهندس هسته ای
معرفی شغل، محیط کار، فعالیت های شغلی، شرح وظایف و ...
مهندس هسته ای شغل مهندس هسته ای برای شما مناسب است اگر:
اگر عاشق علم و فناوری های نو بوده و در تحلیل و حل مسائل توانمند هستید، شغل مهندسی هسته ای برای شما مناسب است.
دنیای امروز با بحران انرژی روبرو است، انرژی هسته ای یکی از انرژی های نو می باشد که به میزان زیادی این بحران را حل می کند. انرژی هسته ای کاربردهای بسیار زیادی در زمینه های مختلف دارد. برای مثال از انرژی شکافت هسته ای در نیروگاه های هسته ای می توان برای تولید الکتریسیته استفاده کرد. برای کاربردی کردن انرژی هسته ای، نیاز به متخصصان و کارشناسانی از جمله مهندس هسته ای می باشد که به دانش و تخصص این حوزه تسلط داشته باشند.
مهندسی هسته ای به مسایل مربوط به ایجاد انرژی هسته ای، کنترل و استفاده از آن می پردازد. حوزه مهندسی هسته ای ارتباط زیادی با تکنولوژی راکتورهای هسته ای (دستگاهی که عملیات شکافت هسته ای به صورت کنترل شده در آن انجام می شود)، نحوه ساخت و استفاده از آنها دارد.
مهندس هسته ای کیست؟
مهندس هسته ای می تواند مسئول راه اندازی ایمن و بهره ور نیروگاه های اتمی، بازفرآوری سوخت، مدیریت مواد زائد، انهدام نیروگاه های هسته ای قدیمی و حفاظت و ایمنی (در برابر تشعشعات رادیواکتیو) باشد. در واقع مهندس هسته ای با تكنولوژی روز آشنا بوده و قدرت طراحی و بهینه سازی سیستم ها و نیز راه اندازی و نگهداری آنها را دارد. همچنین مهندس هسته ای قادر است با مواد و تشعشعات رادیو اكتیو به صورت صحیح و بی خطر كار كرده و در جابجایی آنها و نگهداری و محافظت پرسنل در مقابل پرتوها توانمند می باشد.
مهندس هسته ای در زمینه های زیر می تواند فعالیت کند :
تحقیق و توسعه صنعتی و یا دانشگاهی
حوزه پزشکی (زمینه پرتوپزشکی)
دفاعی مانند توسعه و ساخت زیردریایی های هسته ای
صنعت مانند صنعت تولید برق با انرژی هسته ای
کشاورزی و تولید مواد غذایی
مهندسی هسته ای را می توان طراحی و گسترش راكتورهای شكافتی پیشرفته ، تحقیقات بنیادی در گسترش و تعمیق استفاده از انرژی همجوشی ،گسترش انرژی هسته ای هم در زمینه تئوری و هم كاربردی برای مدیریت پسماند زباله های رادیواكتیو، مدیریت مواد هسته ای ،تولید رادیو ایزوتوپها برای كاربردهای پزشكی و دیگر كاربردهای صنعتی، با تاكید بر افزایش رفاه بشریت درحال حاضر و حفظ بهتر محیط زیست برای آیندگان تعریف کرد.
مهندس هسته ای باید در برنامه ریزی و سازماندهی قوی و در ریاضیات، فیزیک و کار با کامپیوتر مسلط باشد. از آنجا که مهندسی هسته ای حوزه ای جدید می باشد، ممکن است در مراحل مختلف کاری نیاز به انجام تحقیقات و پژوهش باشد. بنابراین مهندس هسته ای باید توانایی انجام تحقیقات مختلف را داشته باشد.
در بخش های عملیاتی مهندس هسته ای معمولا به صورت شیفتی کار می کند که گاهی نیز در تعطیلات و شبها می باشد. در بخش تحقیق و توسعه عمدتا مطابق با ساعات کاری معمول فعالیت می کند.
محل کار مهندس هسته ای می تواند در آزمایشگاه ها، اتاق های کنترل، محیط نیروگاه و یا دفاتر کاری باشد. مهندس هسته ای در هنگامی که با مواد رادیو اکتیو در آزمایشگاه ها و یا نیروگاه ها سر و کار دارد، باید از لباسهای محافظ ایمن استفاده کند.
وظایف مهندس هسته ای
طراحی، ساخت و بهره برداری از نیروگاه های هسته ای به شکل ایمن و اقتصادی
طراحی و ساخت تجهیزات اتمی مانند هسته رآکتورها، محافظ های تابش و سایر ابزار دقیق مرتبط
فرآوری سوخت های هسته ای
نظارت بر تاسیسات هسته ای برای شناسایی هر طرح، ساختار یا رویه های عملیاتی نقض کننده قوانین و مقررات ایمنی
پایش و اندازه گیری سطوح تابش
برنامه ریزی راه های ایمن انهدام زباله های هسته ای
انجام تحقیقات کاربردی در صورت نیاز
حفظ امنیت و رعایت ایمنی در کار
انجام اقدامات اصلاحی یا خاموش کردن نیروگاه در شرایط اضطراری
نظارت بر تکنسین های نیروگاه
شرکت در جلسات و ارائه گزارشات