اهمیت و جایگاه آموزش سازمانی در دنیای امروز
در دنیای پیچیده امروزه متناسب با تغییرات زیادی که اتفاق می افتد، کارکنان سازمان ها و شرکت ها باید دانش و مهارت های لازم را آموزش ببینند و به روز باشند. زیرا در این صورت است که سازمان ها می توانند به خوبی در جهت رسیدن به اهدافشان حرکت کنند. آموزش کارکنان آنها را با تغییرات و محیط پویای سازمان منطبق می کند. افراد ماهرتر و آموزش دیده تر در افزایش کارآیی و بهره وری سازمانی نقش مهم تر و موثرتری دارند.
پیتر دراکر معتقد است که علی رغم هزینه های سنگین تربیت نیروی کار، آموزش همراه با اعمال صحیح مدیریت، در مدتی کوتاه هر کشور عقب مانده ای را در زمره کشورهای پیشرفته و برخوردار از بهره وری بالا قرار می دهد.
کار کارشناس آموزش و مدیر آموزش چیست؟
کار کارشناس آموزش ، تشخیص و تعریف نیازهای آموزشی و محتویات دوره های آموزشی سازمان است. در شرکت های کوچک معمولا برای بخش آموزش یک پست وجود داشته و کارشناس و مدیر آموزش در واقع یک نفر هستند اما در شرکت های بزرگ که پست های کارشناس آموزش و مدیر آموزش به طور جداگانه تعریف شده اند، کارشناس آموزش زیر نظر مدیر آموزش کار می کند و تصمیمات او معمولاً نیاز به تأیید مدیر آموزش دارد. در این شرکتها امکان ارتقاء کارشناس آموزش به مدیر آموزش پیش بینی شده است.
مدیر یا کارشناس آموزش رابطه نزدیکی با سایر بخش ها و مدیران ارشد دارد تا بتواند به خوبی به شناسایی و تطبیق اولویت های آموزشی با اهداف شرکت بپردازد.
مدیر آموزش به طراحی ، هدایت و هماهنگ کردن برنامه های آموزشی جهت افزایش دانش و مهارت کارکنان می پردازد. او تلاش می کند برنامه های آموزشی متناسب با اهداف شرکت باشد. همچنین بر کار کارکنان بخش آموزش و روند اجرای برنامه های آموزشی نظارت دارد.
وظایف بخش آموزش
ارزیابی نیازهای آموزشی کارکنان – کارشناس یا مدیر آموزش با بررسی بخش های مختلف سازمان و مشورت با مدیران آنها، نیازهای آموزشی شان را شناسایی می کنند تا برای رفع آنها برنامه ریزی کنند. به عنوان مثال شرکتی نرم افزار جدیدی برای انبارهای خود خریداری کرده است. بخش آموزش با دانستن این موضوع و کسب اطلاعات لازم، نیازهای آموزشی مدیران و کارکنان بخش انبار در خصوص نحوه استفاده از این نرم افزار را شناسایی می کند.
تعیین بودجه آموزشی و تعیین دوره های آموزشی متناسب با آنها – کارشناس یا مدیر آموزش با هماهنگی مدیران ارشد بودجه لازم برای این دوره های آموزشی را محاسبه و برای اجرای دوره ها برنامه ریزی می کند.
تعیین محتوای آموزشی، روش آموزشی، زمان، مکان و مدرسین دوره ها
برنامه ریزی و نظارت بر برگزاری صحیح و به موقع دوره های آموزشی
ارزیابی دوره های آموزشی و انجام تغییرات لازم در صورت نیاز – در هنگام برگزاری دوره های آموزشی به کمک ابزارهای مناسب از جمله نظر سنجی، مسئول آموزش بررسی می کند که دوره مورد نظر از کیفیت خوبی برخوردار است و پاسخگوی نیازهای آموزشی تعیین شده می باشد یا نه.
شخصیت شناسی کارشناس آموزش
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.
به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.
شخصیت شناسی کارشناس آموزش بر اساس تست MBTI
ISFJ این تیپ شخصیتی توان خوبی در سازماندهی داشته و توجه زیادی به جزئیات دارد.
ESFP این تیپ شخصیتی دوست دارد با مردم در ارتباط باشد. این تیپ شخصیتی حداکثر تلاش خود را برای رفع خواسته های مراجعان انجام می دهد. او به جزئیات توجه زیادی دارد.