سه شنبه 23 آبان 1396

تفاوت بین فرار مالیاتی و اجتناب مالیاتی

تمایز مفهومی بین فرار مالیاتی و اجتناب از پرداخت مالیات به قانونی یا غیرقانونی بودن رفتار مؤدیان مربوط می شود

 

 

تمایز مفهومی بین فرار مالیاتی و اجتناب از پرداخت مالیات به قانونی یا غیرقانونی بودن رفتار مؤدیان مربوط می شود . فرار مالیاتی، یک نوع تخلف از قانون است. وقتی که یک مؤدی مالیاتی از ارائه گزارش درست در مورد درآمدهای حاصل از کار یا سرمایه خود که مشمول پرداخت مالیات می شود ، امتناع می کند ، یک نوع عمل غیر رسمی انجام می دهد که او را از چشم مقامات دولتی و مالیاتی کشور دور نگه می دارد.


اما در اجتناب از مالیات، فرد نگران نیست که عمل او افشا شود . اجتناب از مالیات ، از خلاهای قانونی در قانون مالیات ها نشات می گیرد. در اینجا فرد به منظور کاهش قابلیت پرداخت مالیات، خود دنبال راه های گریز می گردد .


مثلاً درآمدهای نیروی کار را در قالب درآمد سرمایه نشان می دهد که از نرخ پایین تری برای مالیات برخوردارند. در اجتناب از مالیات ، مؤدی مالیاتی دلیلی ندارد نگران احتمال افشا شدن باشد، چرا که او الزاماً تمامی مبادلات خود را با جزئیات آن البته به شکل غیر واقعی، یاددا شت و ثبت می کند.

 


در واقع ، عوامل اقتصادی با استفاده از روزنه های قانون مالیات و بازبینی در تصمیمات اقتصادی خود تلاش می کنند تا بدهی مالیاتی خود را کاهش دهند. از آنجا که اجتناب از پرداخت مالیات فعالیتی به ظاهر قانونی است، از این رو بیشتر از فرار مالیاتی در معرض دید است.

 


به عبارت دیگر ، اجتناب از مالیات ، یک نوع سوء استفاده رسمی از قوانین مالیاتی است. این مقوله به بررسی و یافتن راه های گریز از پرداخت مالیات در قوانین مالیاتی مرتبط می شود که مؤدیان به آن وسیله خود را به نحوی از افراد مشمول مالیات کنار می زنند. مثلاً تبادل درآمد نیروی کار به درآمد سرمایه که نرخ کمتری از مالیات را به همراه دارد، مثالی از اجتناب مالیاتی است. به عنوان مثال، فرض کنید بر فعالیتی چون فروش دوچرخه، مالیات بر ارزش افزوده وضع شود. حال اگر فروشنده ای برای پرداخت مالیات کمتر ، دوچرخه کمتری بفروشد، رفتار وی بر پایه اجتناب از مالیات است. اگر همین فروشنده برای پرداخت کمتر مالیات ، میزان فروش دوچرخه را کمتر از مقدار واقعی آن به اداره مالیات گزارش کند، رفتار وی فرار از مالیات قلمداد می شود.

 


بنابراین اجتناب مالیاتی ، قانونی و برای کاهش تعهدات مالیاتی فرد با دور زدن قانون یا استفاده کامل از ظرایف قانونی است ، اما تقلب یا فرار مالیاتی، غیرقانونی و مبادرت عمدی به اعمال خلاف قانون مانند گزارش غیرواقعی درآمد و فروش ، کسورات و تنظیم اظهارنامه ها است. نظام مالیاتی در شرایط آرمانی، باید قابلیت مقابله با هر دو نوع فرار مالیاتی را داشته باشد.



زمینه های پیدایش فرار مالیاتی



بررسی های مختلف نشان می دهد شایع ترین زمینه های پیدایش فرار مالیاتی چنین است:

 


1- عدم گسترش فرهنگ مالیاتی در جامعه: فرهنگ مالیاتی، مجموعه ای از طرز تلقی ، بینش و عکس العمل افراد در قبال نظام مالیاتی است. به عبارت دیگر طرز تلقی ، بینش ، برداشت ، آرمان ها ، ارزش های اجتماعی ، قوانین جاری و میزان تحصیلات و آگاهی ، از جمله عواملی هستند که فرهنگ مالیاتی را شکل می دهند.

 


2- عدم مبادله کامل اطلاعات و نبودن سیستم نظارت و پیگیری در اخذ مالیات

 


3- تشخیص علی الراس و وجود ضعف در اجرای آن

 


4- عدم استقبال از تسلیم اظهارنامه های مالیاتی و ضعیف بودن ضمانت های اجرایی: ارسال نکردن اظهارنامه، دلایل گوناگونی دارد. رایج ترین دلیل عدم ارسال، می تواند این باشد که در صورت به روز نبودن ثبت مؤدی، بهترین امکان برای ارسال نکردن اظهارنامه و پس از آن فرار از پرداخت مالیات فراهم شده است. دلیل دیگر عدم برخورد قاطع ماموران مالیاتی است که آن هم می تواند به دلیل عدم آشنایی و عدم تسلط کافی ماموران مالیاتی به قوانین مالیاتی و نداشتن مهارت کافی دراجرای آنها باشد.

 

 

5- تاخیر در وصول مالیات

 


6- عدم شناخت مؤدیان و مستند نبودن میزان درآمد آنها

 


7- وجود معافیت های وسیع و متنوع: دولت ها گاه با اتخاذ برخی سیاست های حمایتی مالیاتی و معافیت های مالیاتی، راه فرار مالیاتی را باز می کنند و در صورتی که در سیستم اطلاعات کارآمد نیز در نظام مالیاتی موجود نباشد ، فرار مالیاتی گسترش می یابد. همچنین با اعطای معافیت های مالیاتی، گروهی از پرداخت مالیات معاف می شوند و این امر به کاهش درآمدهای مالیاتی دولت منجر می شود.


بنابراین ، اگر اعطای معافیت ها با دقت لازم صورت نگیرد ، دولت برای کسب درآمد مالیاتی مورد نظر ، فشار سنگینی را بر گروه های دیگر جامعه وارد می کند. یعنی برای جبران بخش خالی کاسه درآمد مالیاتی ، میزان نرخ های مالیاتی بیشتری ، بر گروه هایی که از معافیت های مالیاتی بهره مند نیستند ، تحمیل خواهد شد. بی تردید اعطای معافیت های مالیاتی گسترده ، به ناکارایی نظام مالیاتی و ضعف نظام اجرایی مالیاتی منجر می شود.

دیگر اخبار
تقسیم بندی مزایا بر اساس استمرار در پرداخت تقسیم بندی مزایا بر اساس استمرار در پرداخت

مزایای مستمر و غیر مستمر  حقوق و دستمزد جزء مبالغی است که به جز حقوق اصلی به کارگران پرداخت می شود و در زمره مزایا محسوب می شود.

ادامه خبر ...
شرایط ثبت فاکتور بصورت تجمیعی درصورت معاملات فصلی شرایط ثبت فاکتور بصورت تجمیعی درصورت معاملات فصلی

چه فاکتورهایی را میتوان تجمیعی ثبت کرد و باید به چه نکاتی توجه شود؟ ثبت فاکتور بصورت تجمیعی در صورت معاملات فصلی شروطی داردکه در زیر به آنها اشاره میشود

ادامه خبر ...
مودیان مالیاتی مشمولین ارسال فهرست معاملات مودیان مالیاتی مشمولین ارسال فهرست معاملات

 قابل توجه《 برخی 》 مودیان مالیاتی مشمولین ارسال فهرست معاملات

ادامه خبر ...
جدول مالیات های حقوق ، دستمزد سال 1396 جدول مالیات های حقوق ، دستمزد سال 1396

جدول مالیات طبقات مختلف حقوق و دستمزد سال ۱۳۹۶ منتشر شد. 

ادامه خبر ...
ارز مورد استفاده در ارگان های دولتی ارز مورد استفاده در ارگان های دولتی

هیأت وزیران در جلسه روز چهارشنبه خود به ریاست  حسن روحانی رئیس جمهور، کلیه وزارتخانه ها، سازمان ها و شرکت های دولتی را موظف کرد ارز یورو را به عنوان ارز مبنای گزارشگری و انتشار آمار، اطلاعات و داده‌های مالی خود مورد استفاده قرار دهند.

ادامه خبر ...
بخشنامه معافیت 27 بیمه بخشنامه معافیت 27 بیمه
در سال 1383 رییس سازمان امور مالیاتی کشور طی بخشنامه ای و با توجه به ماده 137 قانون مالیات های مستقیم اعلام کرد که درآمد مشمول مالیات بر حقوق به میزان دو هفتم بیمه سهم کارگر از پرداخت مالیات حقوق معاف است.
ادامه خبر ...
شرکت تعاونی دهیاری‌ها شرکت تعاونی دهیاری‌ها

شرکت تعاونی دهیاری‌ها، گونه‌ای از تعاونی است که بر اساس قوانین و مقررات بخش تعاونی با عضویت حداقل ۷۷ دهیاری تشکیل می‌شود .

ادامه خبر ...
حق تمبر سفته حق تمبر سفته

بانک ملی ایران اعلام کرد: با توجه به کاهش حق تمبر انواع سفته و برات از سه در هزار به نیم در هزار از ابتدای سال ۱۳۹۵، تمامی سفته‌ها و برات‌های قبلی که با حق تمبر جدید ممهور شده‌اند، دارای اعتبار در معاملات است.

 

 

ادامه خبر ...
آئين نامه اجرائي بند 9 ماده 148 آئين نامه اجرائي بند 9 ماده 148

آئين نامه اجرايی احراز شروط سه گانه موضوع بند (۹) ماده ۱۴۸اصلاحی قانون مالياتهای مستقیم

ادامه خبر ...
قانون بودجه ۹۶ کل کشور قانون بودجه ۹۶ کل کشور

عطف به نامه شماره ۱۱۱۹۴۵ مورخ ۱۳۹۵٫۹٫۱۴ در اجرای اصل یکصد و بیست وسوم(۱۲۳) قانون اساسی جمهوری‌اسلامی‌ایران، قانون بودجه سال ۱۳۹۶ کل کشور که با عنوان لایحه به مجلس شورای اسلامی تقدیم گردیده بود، با تصویب در جلسه علنی روز سه‌شنبه مورخ ۱۳۹۵٫۱۲٫۲۴ و تأیید شورای محترم نگهبان، ادامه خبر ...

پردیس چاپگر باران

کارتریج ایرانی

ثبت آگهی منطبق با الگوریتم گوگل

آگهی ویژه,ثبت آگهی

دفاع شخصی کاربردی

دفاع شخصی کاربردی

آگهی رایگان

آگهی رایگان/درج آگهی تبلیغاتی

بانک اطلاعات مشاغل و اصناف

جامع ترین بانک اطلاعات کشور

خانه سالمندان یارین

خانه سالمندان / خانه سالمندان در پاسداران / مرکز سالمندان یارین

دسته بندی محصولات
دسته بندی آگهي ها
شارژ و تعمیر کارتریج

شارژ وتعمیر کارتریج لیزری

آگهی رایگان

آگهی رایگان

کانال دفاع شخصی حرفه ای

دفاع شخصی