استراتژی محتوا و تکنیک ها و روشهای بازاریابی محتوا
عصر امروز، عصر محتوا است و استراتژی محتوا و بازاریابی محتوا را باید نه به عنوان یکی از گزینهها، بلکه به عنوان بهترین گزینه و شاید گاهی تنها گزینه برای ارتباط با مشتریان و مخاطبان، در نظر گرفت.
باور داریم که در دوران جدید، مباحثی مانند #تبلیغات، روابط عمومی و حضور در #شبکه های اجتماعی، نه به عنوان شاخههایی دارای هویت مستقل، بلکه به عنوان زیرمجموعهی کوچکی از دانش استراتژی محتوا و بازاریابی محتوا مورد توجه قرار میگیرند.
درس استراتژی محتوا و روش های بازاریابی محتوا برای چه کسانی مفید است؟
ما در زمان تدوین طرح اولیهی این درس، سه گروه مخاطب را (به ترتیب اولویت) در نظر گرفتهایم:
گروه اول: کسانی که قرار است در محیط کسب و کار خود، در موقعیت یک استراتژیست محتوا فعالیت کرده و یا روش های بازاریابی محتوا را به صورت جدی مورد استفاده قرار دهند.
گروه دوم: مدیران و سرپرستانی که شاید حوزهی کاری آنها فراتر از بحث بازاریابی و تبلیغات و سایر بحثهای مرتبط با استراتژی محتوا باشد، اما ترجیح میدهند زبان مشترکی با فعالان حوزه محتوا در سازمان خود (یا شرکتهای پیمانکار) داشته باشند و مطمئن شوند که برنامه ها و استراتژیهایی که برای تولید محتوا و ارائه محتوا تدوین و اجرا میشود، با خواسته های آنها همراستا است.
گروه سوم: کسانی که شاید هرگز به صورت مستقیم و عملیاتی با بحث بازاریابی محتوا یا استراتژی محتوا و یا فلسفه محتوا درگیر نشوند، اما میخواهند از طریق آشنایی کلی با این حوزه ، درک بهتری از دنیای اطراف خود، اقتصادهای جدید در حال شکلگیری و روندهای آتی حوزه آموزش، اطلاع رسانی و تبلیغات، پیدا کنند.
آیا درس استراتژی محتوا و بازاریابی محتوا پیش نیاز خاصی هم دارد؟
به هر حال، بحثهای بازاریابی محتوا و استراتژی محتوا، بحثهای تخصصی هستند و علاوه بر آشنایی با ابزارهای تکنولوژی، به آشنایی با مفاهیم اولیه استراتژی و بازاریابی و ارتباط با مشتری هم نیاز دارد.
اما اگر بخواهیم سختگیر باشیم، عملاً باید درس استراتژی محتوا را فراتر از درسهای دوره MBA تعریف کنیم و اعلام کنیم که کسی میتواند این درس را به خوبی بیاموزد که همهی درسهای مدیریتی را قبلاً فراگرفته باشد.
ما مسیر سادهتری را در نظر گرفتهایم.
متمم میداند که شما کدام درسها را خواندهاید و کدام را نخواندهاید و کدام را دقیقتر خواندهاید و به کدام درسها ابراز علاقه یا بیعلاقگی کردهاید.
بنابراین، در لابهلای بحثها، هر جا نیاز باشد که شما قبلاً درس دیگری را مطالعه کنید، این مسئله را خدمت شما خواهیم گفت و به این روش، شما میتوانید به صورت گام به گام و مستقیم، بحثهای استراتژی محتوا و بازاریابی محتوا را به پیش ببرید.
روش پیشنهادی متمم برای مطالعهی درس استراتژی محتوا و روش های بازاریابی محتوا چیست؟
در صورتی که قصد دارید این درس را به صورت کامل و دقیق مطالعه نموده و بحث تولید محتوا و مفاهیم مرتبط با آن را به خوبی درک کنید، پیشنهاد متمم این است که گامهای زیر را به ترتیب طی نمایید.
گام اول – گوش دادن به فایل صوتی درباره استراتژی محتوا
شاید بهترین نقطه شروع برای آشنایی بهتر با بحث استراتژی محتوا در متمم، گوش دادن به فایل صوتی معرفی بحث استراتژی محتوا باشد.
این فایل کوتاه است و حدود بیست دقیقه از زمان شما را خواهد گرفت.
در این فایل صوتی به صورت مقدماتی به مفهوم محتوا و تولید محتوا اشاره شده است.
همچنین نکتهی مهم دیگری هم در آن مطرح شده و آن به وجود آمدن نقشی جدید است که در آن انسانها به صورت همزمان هم تولید محتوا را انجام میدهند و هم محتوای تولیدی دیگران را مصرف میکنند.
در زبان انگلیسی برای توصیف این وضعیت از کلمهی Prosumer استفاده میشود که ترکیب Producer (تولیدکننده) و Consumer (مصرف کننده) است.
در زیر وب سایت امور برای شما عزیزان فایل صوتی معرفی اولیه بازاریابی محتوا و استراتژی محتوا به نقل از مهندس شبانعلی آماده کرده است:
گام دوم – مطالعهی مطلب عصر محتوا
عصر محتوا، عنوان مقالهای است که محمدرضا شعبانعلی چند سال قبل در عصر ایران منتشر کرد و از آنجا که برای مخاطب عمومی نوشته شده، طبیعتاً سادهتر است و میتواند نقطهی شروع خوبی برای قرارگرفتن بهتر در فضای صنعت محتوا و اقتصاد محتوا باشد.
بنابراین، مناسب است قبل از مطالعهی سایر درسهای مرتبط با استراتژی محتوا و بازاریابی محتوا، فرصتی را به مطالعه و مرور این درس اختصاص دهید:
برای مطالعه بیشتر :
عصر محتوا
گام سوم – آشنایی با استراتژی محتوا و وظیفهی استراتژیست محتوا
پس از اینکه ذهنیت اولیه شما در مورد حوزه محتوا شکل گرفت، میتوانید به بحث استراتژی محتوا و به طور خاص نقش استراتژیست محتوا در سازمانها، رسانه ها و کسب و کارها بپردازید.
فقط یک نکتهی مهم را جدی بگیرید: روی هیچ یک از لینکهایی که در آن درس پیشنهاد شده کلیک نکنید!
با توجه به اینکه خیلی از خوانندگان آن درس، صرفاً همان درس را به عنوان منبع و مرجع آشنایی با وظایف و شرح شغل استراتژیست محتوا در نظر میگیرند، ما ناگزیر بودهایم که لینکهای زیادی را در درس معرفی کنیم.
شما که قصد دارید به صورت منظم و حرفهای و تخصصی این درس را دنبال کنید، با پیگیری لینکهای پیشنهاد شده در این مطلب، ممکن است صرفاً سردرگم شوید.
برای مطالعه بیشتر :
استراتژی محتوا چیست و استرتژیست محتوا چه میکند؟
اگر از جمله افرادی هستید که تعاریف آکادمیک برای شما مهم و جذاب است، میتوانید مطلب مستقلی را که در مورد تعریف استراتژی محتوا تنظیم شده بخوانید.
اگر چه این مطلب، بیشتر حالت مرجع دارد تا یک درس و با نخواندن آن، لااقل در این مرحله چیز چندانی را از دست نخواهید داد:
برای مطالعه بیشتر :
تعریف های مختلف از استراتژی محتوا
گام چهارم – آشنایی بیشتر با بازار محتوا و صنعت محتوا
ما در یکی از درسهای ارزش آفرینی، به تفاوت بازار و صنعت اشاره کردهایم.
این تفاوت را در هر حوزهای میتوان جستجو کرد و تشخیص داد
.
طبیعتاً وقتی از بازاریابی محتوا و استراتژی محتوا صحبت میکنیم منطقی است که برای شناخت بهتر و دقیقتر بازار محتوا و صنعت محتوا هم وقت بگذاریم.
دو فایل صوتی نسبتاً کوتاه (هر کدام حدود بیست دقیقه) برای توضیحات تکمیلی در این زمینه برای شما در نظر گرفتهایم که در این مرحله، میتواند برای آشنایی اولیه مفید باشد:
برای مطالعه بیشتر :
محتوا چگونه به پول تبدیل می شود؟؟؟؟؟
گام پنجم – دنبال کدام نوع از مخاطبان میگردید؟
شاید همهی مجموعههایی که تولید محتوا میکنند، در ظاهر نامها و عنوانهای مشابهی داشته باشد.
اما ممکن است جنس فعالیت آنها و هدف فعالیت آنها تفاوتهای جدی داشته باشد.
همچنین، یک مجموعه مشخص تولید محتوا (یا یک فرد که به تنهایی به تولید محتوا مشغول است) نیز احتمالاً در طول مسیر حرفهای خود، شیوه و هدف و ماموریت فعالیتش را تغییر داده و اصلاح خواهد کرد.
گام ششم – آشنایی با مفهوم بازاریابی محتوا
ما چند مطلب ساده و مقدماتی در مورد بازاریابی محتوا آماده کردهایم که مطالعهی آنها میتواند تا حدی تصویر بهتری از تاریخچه بازاریابی محتوا و فضای امروزی این حوزه، مشخص کند.
برای شروع شاید مطلبی که تحت عنوان بازاریابی محتوا چیست و چرا شکل گرفت تنظیم شده، گزینهی خوبی باشد.
این مطلب بیشتر از جنس تاریخچه است.
اما مطالعهی درسهای بعدی را سادهتر میکند:
برای مطالعه بیشتر:
بازاریابی محتوا چیست؟؟؟؟
در چند سال اخیر، شعاری در بازاریابی محتوا رایج شده که به شکلهای مختلف آن را در کتابها میخوانیم و در سمینارها و سخنرانیها میشنویم:
وقتی میگوییم برند، خود را به عنوان ناشر در نظر بگیرد، منظورمان این است که به جای تبلیغ دائمی مستقیم، مجموعهای از محتوا را به صورت پیوسته و گسترده و دائمی تولید و توزیع کند و باعث بشود مشتری، خودش برند را انتخاب کند.
این همان مفهومی است که به نام بازاریابی درونگرا هم میشناسیم و در موردش خوانده و شنیدهایم.