بیماری زرد زخم یک بیماری به علت باکتری استرپتوکوک یا استافیلوکوک ویا هر دو می باشد. این بیماری بیشتر در کودکان ونوجوانان شایع است و فصل شیوع آن تابستان می باشد . ضایعات به شکل دلمه های زرد عسلی رنگ می باشد که بر روی پوست قرمز و زخمی شده قراردارد که این دلمه ها به راحتی کنده می شوند. اکثراً این ضایعات بر روی صورت و بخصوص اطراف دهان و بینی قرار دارند.
گاهی این بیماری بر روی یک بیماری دیگر مثل اگزما یا تب خال یا آبله مرغان اضافه می شود . انتقال بیماری از طریق تماس مستقیم ویا تماس با حوله و وسایل شخصی فرد بیمار است. معمولاً درخانواده این بیماری می تواند از کودکی به کودک دیگر انتقال یابد. این بیماری دو نوع دارد که یکی تاولی ودیگری غیر تاولی است . درنوع غیر تاولی عامل بیماری بیشتر یک نوع باکتری به نام استرپتوکوک است ودرنوع تاولی نیز اکثراً عامل استافیلوکوک است. البته گاهی نیز بخصوص درموارد طول کشیده احتمال وجود هردوعامل درضایعات وجود دارد .
ضایعات نوع تاولی که تقریباً مختص کودکان است به شکل تاولهای ریزودرشتی است که با کنده شدن سقف تاولها، سطح قرمزی بجا می ماند که با پیوستن این سطوح به هم احتمال دارد مناطق وسیعی را نیز درگیر کند . یک نوع این بیماری به شکل خیلی وسیع بروز کرده که عامل آن یک نوع استافیلوکوک است که سم (توکسین) ترشح می کند . این سم با از بین بردن لایه های سطحی پوست باعث می شود که همانند سوختگی تمام بدن بدون پوست و در مقابل عفونتها بی حفاظ گردد.
البته خوشبختانه این نوع بیماری خیلی ناشایع است و تنها در شیرخواران و افراد با سطح ایمنی پایین یا دچار بیماری کلیوی پیشرفته رخ می دهد . درمان زردزخم معمولی و غیرتاولی تنها شستشو با صابونهای ضد باکتری و استفاده از پمادهای موضعی آنتی بیوتیکی است . البته درموارد شدید و وسیع از آنتی بیوتیکهای خوراکی نیز می توان استفاده نمود. درمورد بیماری زرد زخم تاولی استفاده از آنتی بیوتیکهای خوراکی و در موارد شدید حتی تزریقی ضروری است .
چون بیماری از طریق وسایل شخصی فرد نیز انتقال می یابد پس جدا نمودن این وسایل نیز درپیشگیری از بیماری کمک کننده است . یک نوع بیماری شبیه زرد زخم نیز هست که نامش اکتیما (echtyma) است ودراین حالت در زیر دلمه های مشخصه بیماری زخمی نسبتاً عمیق وجود دارد که همین زخم باعث ایجاد اسکار یا جوشگاه پس از بهبودی بیماری می شود؛ درصورتی که بیماری زرد زخم معمولاً 7 تا 10 روزه بدون اسکار بهبود می یابد . دراکتیما تب و بیحالی و بزرگی غدد لنفاوی ناحیه مبتلا نیز می تواند رخ دهد که دربیماری زرد زخم چنین مواردی معمولاً وجود ندارد .
درمان اکتیما نیز استفاده از آنتی بیوتیکهای خوراکی است. چون عامل ایجاد زرد زخم معمولاً به پنی سیلین مقاوم است لذا لازم است دردرمان از آنتی بیوتیکهای دیگرمانند کلوکزاسیلین ودی کلوکزاسیلین وسفالکسین به تشخیص پزشک معالج استفاده نمود. برداشتن دلمه های مشخصه بیماری نیز در درمان موثر است که این کار را می توان با خیساندن دلمه ها توسط کمپرس گرم انجام داد .
استفاده از حمام بتادین نیز می تواند کمک کننده باشد البته به شرطی که فرد نسبت به این ماده واکنش حساسیتی نداشته باشد و غلظت بتادین نیز کاملاً حساب شده باشد .