شنبه 29 اردیبهشت 1397

فدیه روزه چیست

اگر قضای روزه ماه رمضان بر کسی واجب شد و آن شخص تا رمضان سال بعد  بدون عذر شرعی آن را قضا نکند باید کفاره تاخیر بدهد، یعنی علاوه بر قضا یک مد طعام حدود ۷۵۰ گرم گندم یا جو و … هست را باید به فقیر بدهد.


احکام و فتواهایی پیرامون فدیه روزه رمضان


احکام و فتواهایی پیرامون فدیه روزه رمضان



☑️ سوال۱ : فدیه ی مقرر در شرع اسلامی برای هر روزه چه مقدار تعیین شده است؟


فقیهان درباره فدیه مقرر جهت پرداخت به نیازمندان مقدار یک مد را به ازای هر روز تعیین نموده اند . اگر بخواهیم یک مد را بر حسب وزن برآورد کنیم معادل ۶۰۰ الی ۶۰۵ گرم میباشد. شایان ذکر است تمام شروطی که برای زکات فطر لازم است از قبیل قوت بودن ، نوع جنس پرداختی ، عاری بودن از مواد زاید و … باید در فدیه نیز باید رعایت شود.



☑️ سوال ۲:آیا هر شخص می تواند بجای روزه بودن فدیه بپردازد یا فدیه ویژه افراد مشخص و با شرایط معینی است؟



جواب: درست نیست که شخصی بدون عذر شرعی روزه را ترک کند و روزه را نگیرد و به جای آن فدیه بپردازد. افطار کردن و پرداخت فدیه دارای شرایط و احکام خاص خود میباشد. — توضیحات بیشتر در پاسخ سوالات دیگر بیان میگردد-

 


☑️سوال۳: آیا  باید فدیه هر روزه را به یک شخص مستمند داد یا می توان مجموع فدیه – مثلا ده روز را -روی هم به یک شخص پرداخت نمود؟



جواب:  در خصوص اینکه مقدار فدیه چگونه و به چه تعداد نفر پرداخت شود فقیهان  رای بر جواز دادن کل فدیه به یک مستمند و یا اینکه ما بین چند نیازمند تقسیم شود ، را صادر نموده اند . اما آنچه مورد اختلاف در بین عالمان است زمان پرداخت فدیه است که آیا از اول رمضان میتوان آنرا پرداخت کرد یا فدیه هر روز موقع غروب آفتاب همان روز یا اینکه بعد از عید داده شود.

 


☑️سوال۴: چه کسانی علاوه بر پرداخت فدیه باید روزه از دست رفته را نیز قضا کنند و  چه کسانی با پرداخت فدیه از قضا نمودن روزه معافند؟



جواب :  پاسخ به این سوال به نوعی مکمل جواب سوال ۲ نیز می باشد . کسانی که روزه رمضان را نگرفته باشند در کل شامل یکی از دسته هایی می باشند که ما به آنها اشاره خواهیم کرد.

 


الف ) مفطر – کسی که روزه نگرفته باشد – پیر و ناتوان باشد . چنین شخصی روزه نمی گیرد و فقط فدیه می دهد .



ب) زن باردار و شیرده : در این مورد رای بر اینست اگر این دسته به خاطر خود افطار کرده باشند فقط قضای روزه برآنان است و اگر به خاطر جنین یا طفل شیرخوار افطار کنند علاوه بر قضای روزه ، فدیه نیز می دهند.


ج) بیمار ، اگر بیماری بهبود یابد قبل از اینکه رمضان آینده فرا رسد ، قضای روزه لازم است نه فدیه ، ولی چنانچه امیدی به بهبودی بیماری نباشد روزه ساقط و فقط دادن فدیه لازم است . کسی که بیمار است در عین حال بیماری اش تا رمضان سال آینده ادامه داشته باشد ولی امکان قضای روزه را نداشته و فوت نماید ، فدیه تاخیر بر او واجب نمی شود در غیر این صورت بعد از فوتش وراث یا بستگان می توانند به نیابت از او روزه ها گرفته یا فدیه بدهند.



دلیل بر این ،حدیث ام المومنین عایشه (رضی الله عنها) است که رسول خدا فرموده است [ من مات و علیه صیام صام عنه ولیه ] . بخاری ۱۸۵۱، مسلم ۱۱۴۷. کسی که بمیرد و قضای روزه بر او باشد ولی اش به جای او روزه می گیرد.

 


دلیل دیگر برای دادن فدیه حدیث [ من مات و علیه صیام شهر فلیطعم عنه مکان کل یوم مسکینا] ترمذی ۸۱۷. کسی که بمیرد و بر او قضای رمضان باشد ولی اش می تواند به جای هر روز یک فقیر را اطعام دهد

 



د) مسافر . چنانچه مسافر به علت مسافرت افطار کرد و تا رسیدن رمضان سال آتی آنرا قضا نکرد ، هم باید روزه را قضا نماید و هم فدیه بدهد.

 


و ) فدیه جماع [ همخوابگی] : مردی که با وجود آگاهی از تحریم جماع ، در روز رمضان و در حال روزه داری با همسرش، همبستر شود سوای قضای آن روزه ؛ اگر توانایی روزه دو ماه متوالی یا آزاد کردن برده را نداشت باید بعنوان فدیه به شصت نفر طعام دهد.        

          



توضیح اینکه : در مورد تاخیر قضای روزه رمضان ، بنابر فتوای امام شافعی (رح) بابت هر سال تاخیر ، فدیه نیز تکرار میشود ولی امام ابوحنیفه (رح) تکرار فدیه را نمی پسندد و به یکبار فدیه دادن اکتفا نموده است.

 



☑️سوال ۵ : آیا  فدیه الزاما باید طعام باشد یا می توان بجای طعام وجه نقد به فقرا تقدیم نمود؟



جواب : با توجه به آیات و احادیث نظر اکثر علما بر اینست که فدیه باید طعام باشد . خداوند در سوره بقره میفرماید [ و علی الذین یطیقونه فدیه طعام مسکین ] و کسانی که توانایی روزه گرفتن را ندارند فدیه اش ، طعام دادن به مسکین است. یا حدیث پیامبر در مورد پیر و زن باردار که میفرماید [  … ان یفطرا و یطعما کل یوم مسکینا ] .


ابوداود ۲۳۱۸. افطار کرده و به جای هر روز فقیری را طعام دهند . ولی برخی از عالمان به خصوص امام ابو حنیفه در کتاب مجمع الانهر قایل بر جواز پرداخت پول به جای طعام میباشند. لازم بذکر است افرادی که از فتوای امام ابو حنیفه تقلید میکنند بدانند که مقدار فدیه نزد ایشان ۱۸۱۵  گرم است نه ۶۰۰ گرم.

 

منابع :  فقه المنهجی و منهاج الطالبین

دیگر اخبار
احادیث بخش اول  در رابطه با مشورت احادیث بخش اول در رابطه با مشورت

مشورت، ریشه قرآنی دارد. خداوند خطاب به رسول گرامی (صلی الله علیه و آله) می فرماید: «در انجام دادن امور با مؤمنان مشورت و تبادل نظر کن.»

ادامه خبر ...
زندگینامه حضرت سلیمان (ع)|نامه سلیمان به بلقیس زندگینامه حضرت سلیمان (ع)|نامه سلیمان به بلقیس

یكی ازعلومی كه قرآن كریم بی اندازه بدان توجه نموده است تاریخ است،و  هدف قرآن ازبیان تاریخ گذشته هدایت انسان است.به همین منظور قصد داریم در این صفحه از پایگاه اینترنتی امور به نامه سلیمان به بلقیس بپردازیم.

ادامه خبر ...
زندگینامه حضرت ابراهیم علیه السلام|نکاتی چند درباره حضرت ابراهیم علیه السلام زندگینامه حضرت ابراهیم علیه السلام|نکاتی چند درباره حضرت ابراهیم علیه السلام

یكی ازعلومی كه قرآن كریم بی اندازه بدان توجه نموده است تاریخ است،و  هدف قرآن ازبیان تاریخ گذشته هدایت انسان است.به همین منظور قصد داریم در این صفحه از پایگاه اینترنتی امور به نکاتی چند درباره حضرت ابراهیم علیه السلام بپردازیم.

ادامه خبر ...
حدیث فکر و تفکر|حدیث درباره تعقل حدیث فکر و تفکر|حدیث درباره تعقل

حدیث اصطلاحی در فرهنگ اسلامی و علوم دینی است که بیانگر سخنان نقل شده از زبان پیامبر(ص) و دیگر معصومین(ع) یا حاکی از رفتار و سلوک ایشان باشد.

ادامه خبر ...
راه حاجت گرفتن از امام جواد راه حاجت گرفتن از امام جواد

برای گرفتن حاجت از ائمه اطهار راه‌هایی وجود دارد که از طریق خود آن بزرگواران بیان شده است؛ ما در این نوشتار نحوه توسل به امام جواد (علیه‌السلام) را به اختصار بیان می‌کنیم

ادامه خبر ...
حدیث درباره میوه ها حدیث درباره میوه ها

حدیث اصطلاحی در فرهنگ اسلامی و علوم دینی است که بیانگر سخنان نقل شده از زبان پیامبر(ص) و دیگر معصومین(ع) یا حاکی از رفتار و سلوک ایشان باشد.

ادامه خبر ...
حضرت آدم علیه السلام حضرت آدم علیه السلام

یكی ازعلومی كه قرآن كریم بی اندازه بدان توجه نموده است تاریخ است،و  هدف قرآن ازبیان تاریخ گذشته هدایت انسان است.به همین منظور قصد داریم در این صفحه از پایگاه اینترنتی امور به زندگینامه "حضرت آدم علیه السلام " بپردازیم.

ادامه خبر ...
مجازات روزه خواری در ایران مجازات روزه خواری در ایران

شان و اهمیت روزه ماه مبارک و خود ماه رمضان در احادیث از دامنه گسترده ای برخوردار است تا آن جا که بر طبق احادیث، ماه شعبان به عنوان مقدمه و زمینه ای برای آمادگی یافتن برای روزه ماه مبارک رمضان یاد شده است.

ادامه خبر ...
زندگینامه حضرت ذوالکفل|صبر ذوالکفل زندگینامه حضرت ذوالکفل|صبر ذوالکفل

یكی ازعلومی كه قرآن كریم بی اندازه بدان توجه نموده است تاریخ است،و  هدف قرآن ازبیان تاریخ گذشته هدایت انسان است.به همین منظور قصد داریم در این صفحه از پایگاه اینترنتی امور به صبر ذوالکفل بپردازیم.

ادامه خبر ...
حدیث صبر|حدیث در مورد تحمل سختی ها حدیث صبر|حدیث در مورد تحمل سختی ها

حدیث اصطلاحی در فرهنگ اسلامی و علوم دینی است که بیانگر سخنان نقل شده از زبان پیامبر(ص) و دیگر معصومین(ع) یا حاکی از رفتار و سلوک ایشان باشد.

ادامه خبر ...
پردیس چاپگر باران

کارتریج ایرانی

ثبت آگهی منطبق با الگوریتم گوگل

آگهی ویژه,ثبت آگهی

دفاع شخصی کاربردی

دفاع شخصی کاربردی

آگهی رایگان

آگهی رایگان/درج آگهی تبلیغاتی

بانک اطلاعات مشاغل و اصناف

جامع ترین بانک اطلاعات کشور

خانه سالمندان یارین

خانه سالمندان / خانه سالمندان در پاسداران / مرکز سالمندان یارین

دسته بندی محصولات
دسته بندی آگهي ها
شارژ و تعمیر کارتریج

شارژ وتعمیر کارتریج لیزری

آگهی رایگان

آگهی رایگان

کانال دفاع شخصی حرفه ای

دفاع شخصی