آشنايي با خواص دارويي کندر و دود کندر
گياه شناسي:
گياه کندر درختچه اي است که ارتفاع آن 2تا3متر مي باشد.در انتهاي ساقه ي آن شاخه هاي متعددي مي رويد که از کرک پوشيده شده اند.
هر برگ از ده تا پانزده عدد برگچه ي دندانه دار تشکيل شده است که به طور متقارن روي آن قرار دارند.
گل هاي سفيد ان گياه به صورت مجتمع خوشه مانند و دراز در محور ساقه قرار مي گيرند.
مهم ترين مناطق رشد و تکثير گياه کندر کشور سومالي،قسمت هايي از عربستان سعودي وهمچنين هندوستان است.
براي تهيه ي کندر تنه ي درخت را شکاف مي دهند تا گم ريزن سفيدرنگي از آن خارج شود.
کندر در اثر سوختن دود نمي کند و بوي خوشي در فضا مي پراکند.
مهم ترين اثرات گزارش شده:
ضد درد، ضد آلرژي، ضد آلزايمر، ضد آلتريت، ضدآسم، ضد سرطان، ضد ادم(ضد خيز)، ضد التهاب، ضد لوسمي، ضد تب، ضد روماتيسم، قابض، ضد نفخ، مسهل، معرق، ادرار آور، قاعده اور، خلط آور،
تقويت کننده کبد،
تقويت کننده معده،
کاهنده قندخون،
مهار کننده ليپوکسي ژناز و مسکن.
فواید بی نظیر دود کندر
یک کارشناس طب سنتی گفت:دود کردن کُندر گرم کنندۀ مغز، تقویت حافظه و ضد آلزایمر، نشاط آور، ضدعفونی کنندۀ محیط و پاک سازی هوا می شود.دود کردن کندر
یکی از روشهای مصرف صمغ کندر، سوزاندن آن و یا مخلوط کردن آن با اسپند است که باعث انتشار دود سفیدی همراه با عطر مطبوعی در فضا می شود که از دود دارای خواص درمانی می باشد
بُخور و دود کردن کُندر و اسپند و به کار بردن عطرهای طبیعی همه از روش های درمانی هستند که در طب سنتی و اسلامی کاربرد زیادی دارد.
نکات قابل توجه:
1-کندر اولورزين گونه هاي درخت بوسوليا مي باشد که از مناطق مختلف دنيا به ايرتان وارد مي شود؛ بنابراين گونه هاي مختلف آن ممکن است از نظر ظاهر با يکديگر تفاوت داشته باشد.
2-با توجه به اينکه آب و هوا هاي مختلف در کميت و کيفيت مواد موثر گياهان تاثير مي گذارد،کندر هايي که از مناطق مختلف بهايران وارد مي شوند،داراي ترکيبات يکساني نيستند و تفاوت هايي با هم دارند.
مهم ترين تفاوت در ميزان درصد اسانس و تر کيبات مهم آن است.
3-در طب عوام(عاميانه)بر اين باورند که کند حافظه را تقويت مي کند و معتقدند که در صورتي که زنان باردار هر روز مقدار کمي کندر مصرف کنند،بچه ي آنها باهوش مي شود.
با مطالعه اي که نگارنده در منابع قديم و جديد انجام داده نشانه هايي از اين باور وجود دارد و در چند منبع قديمي ازجمله کتاب ابن سينا به اين نکته اشاره شدهاست که:
"کندر تقويت هوش و فکر مي کند.
بعضي مردم را نصيحت ميکنند که هميشه ناشتا آب خيسانده ي آن را بخورند،اما زياد خوردنش سردرد آورد.
"همچنين تحقيقات جديدي که در دانشکده يداروسازي علوم پزشکي تهران انجام گرفته،نشان مي دهد مصرف کندر بر حافظه ي موش ها تا حدي موثر بوده.
لذا نشانه هايي از تاثيرمثبت مصرف کمي کندر بر روي حافظه وجود دارد ولي تاييد اين مساله و تعيين ميزان مصرف آن در سنين و جنسيت هاي مختلف نيازمند تحقيقات گسترده و بررسي تاثير آن بر انسن و حيوان است
تا تاثيرات و عوارض جانبي و ديگر ابهامات اين موضوع روشن شود.
4-در کتاب ابن سينا راجع به کندر چنين آمده
"صمغي است که يونانيان آن را کندر خوانند.گاهي کندر را از شهرا مي آورند که نامش رباط است.
همچنين از سرزمين هندوستان نيز کندر مي آورند که اين نوع به رنگ ياقوت يا بادنجان است . هرگه زمان زياد بر کندر بگذرد با رنگ زرد ارغواني در مي آيد.
صمغ کندر درمان موثر سرطان
درمان سرطان پروستات:
نتایج تحقیقات سال ۲۰۱۰ نشان می دهد که ترکیب های فعال موجود در صمغ کندر، مانع بروز سرطان پروستات می شود. این ترکیب اسیدی که از درخت صمغ گرفته می شود به طور موثری سلول های سرطانی پروستات را از بین می برد.
درمان لوسمی:
نتایج تحقیقات دیگر نیز نشان می دهد که عصاره صمغ کندر لوسمی حاد ملوئیدی را درمان می کند. لوسمی حاد ملوئیدی، نوعی سرطان است که روی مغز استخوان تاثیر می گذارد. این بیماری زمانی شروع می شود که گلبول های سفید به سلول های سرطانی تبدیل می شود. نتایج آزمایش ها نشان می دهد عصاره صمغ کندر به طور موثری مرگ سلول های سرطانی را ۲۰ درصد افزایش می دهد.
درمان سرطان مثانه:
نتایج تحقیقات دیگری که در سال ۲۰۰۹ انجام گرفت نشان می دهد عصاره صمغ کندر بدون تاثیرگذاری روی سلول های سالم، سلول های سرطانی در مثانه را از بین می برد.محققان انگلیسی دریافتند که چگونه استایل- ۱۱- کتو- بتا- بوزولیک (Acetyl-11-keto-beta-boswellic acid) سرطان تخمدان را در حالت پیشرفته درمان می کند.
این ماده ترکیبی است که در عصاره صمغ کندر یافت می شود. طبق آمار سازمان بهداشت جهانی، سرطان، علت عمده مرگ در جهان است.