جاذبه های گردشگری مراغه
مقبره آقالار
موزه سنگ نگاره های مراغه
مقبره آقالار مراغه که در بلوار شهید مقدم خیابان راه آهن خیابان آقالار واقع شده است بعنوان بنای باقیمانده از دوره زندیه بیانگر نوع و سبک معماری آن دوره بسیار حائز اهمیت است مقبره آقالار بنایی چهار ضلعی آجری است که بر روی قبر میر عبدالفتاح موسوی مراغی شاعر و عارف نامی دوره زندیه ساخته شده است. مقبره آقالار مراغه به دستور ظل السلطان و به خاطر ارادتی که به مراد خود میر فتاح موسوی داشته در سال ۱۱۷۵ ه . ق در مراغه بنا گردیده است و در سال ۱۲۴۷ به وسیله حاج عباسعلی بنابی که خود نیز در این مقبره مدفون است مرمت شده است.
میر عبدالفتاح از شعرا و علمای معروف مراغه و شیخ آلاسلام عصر خود بود. وی به صحبت عارف بزرگوار عصر خود میر محمد تقی شاهی مشهدی ( متوفی 1150 هجری قمری معاصر شاه سلطان حسین صفوی) نایل آمده و به دست او به فقر مشرف شده و به مقامات عرفانی توفیق حاصل کرده، سپس به مراغه برگشته و در آنجا توطّن نموده است. وی در سال 1157 هجری قمری در ایام حکومت کریم خان زند در گذشته و مقبره مزبور، در این سال بر مزارش ساخته شده و چون اشراق در زمان حیاتش به میر مشهور بوده، این مقبره به قبر میر معروف گشته است.
اشراق صاحب دو دیوان شعری به زبان ترکی و فارسی است و دو مثنوی معروف به نام های ریاض الفتوح و ساقی نامه دارد که دیوان فارسی و مثنوی های مزبور توسط نگارنده به سال 1385 در تهران به چاپ رسیده است . هم اکنون از این بنا به عنوان موزه سنگ نگاره ها استفاده می شود.
بنا چهار ضلعی و هر ضلعش ۱۶ متر می باشد. دارای ازاره سنگی و طاقنمای آجری قرینه به ارتفاع ۵ متر است. این بنا در اثر بی توجهی و رانش دیوارها به مرور زمان تخریب شده بود ولی از سال ۱۳۷۵ هجری شمسی تا تابستان ۱۳۸۱ در چندین فصل کاری مرمت و به منظور اعطای کاربری جدید متناسب با بنا در کنار قبرهای مرمرین و نفیس آن تبدیل به موزه سنگ نگاره های مراغه گشته است.
اين مقبره بعدها به محل دفن بزرگان، عرفا و شيوخ مراغه تبديل شده و شخصيتهايي چون شاهزاده رضاقلي ميرزا متخلص به مجنون عليشاه و … در آن دفن شدهاند.
بر اين اساس بنا به مقبره آقالار معروف شده است. در مقبره میر 63 قبر وجود دارد که اکثر آنها بر اثر گذر زمان ساییده شده و از بین رفته اند. مشهورترین مزار مقبره آرامگاه شهید سالار یحیی پور فرماندار مراغه می باشد که به دستور سپهبد شاه بختی استاندار و فرمانده قوای آذربایجان در سال ۱۳۳۲ هجری شمسی بنا گردیده است.
عمده سنگ های این موزه سنگ قبرهای گهواره ای، صندوقی و تخت، قوچ های سنگی و سنگ هایی با نقوش تزیینی و هندسی است که عمداتا متعلق به شهرستان مراغه و اطراف آن می باشد. با ارزشترین سنگ این موزه سنگ صلوات نام دارد که تاریخ کتابتش نامعلوم است.
لینک های مرتبط:
آبهای گرم و سرد معدنی مراغه
دریاچه سد علویان مراغه
غارهای اطراف رصدخانه مراغه
معبد مهر مراغه
موزه ایلخانی مراغه
مقبره اوحدی مراغه
رصدخانه مراغه
گنبد غفاریه مراغه
گنبد کبود مراغه
معرفی جاذبه های گردشگری آذربایجان شرقی
معرفی شهرستان مراغه