جاذبه های گردشگری مراغه
موزه ایلخانی مراغه
ساختمان موزه ایلخانی مراغه در سال 1363 همزمان با تشکیل سازمان میراث فرهنگی کشور به موزه مقدماتی مراغه تبدیل و با آثار عرصه شده از دوره های مختلف تاریخی برای بازدید عموم دایر شد. موزه مراغه در سال 75 در جهت هدفمندی آثار خود و بلحاظ اهمیت نقشی که این شهر در دوره ایلخانی داشته، به عنوان موزه تخصصی ایلخانی فعالیت خود را آغاز نمود.
مراغه علیرغم استواری استمرار تمدن از دوران پیش از اسلام تا دوران مختلف اسلامی، در دوره ایلخانی از موقعیت برجستهای برخوردار شد و بعلت انتخاب این شهر به عنوان اولین پایتخت ایلخانان، مرکز ثقل این سلسله محسوب گردیده و عصر دوباره سازندگی ایران پس از یک دوره طولانی قتل، غارت و ویرانی مغولان از آن آغاز میشود.
نوع موزه تخصصی مراغه باستانشناسی است موزه مراغه به منظور معرفی این دوره خاص از تاریخ کشورمان که گستره آن از هرات تا فرات بوده است، با هدف جدید تشکیل و در فهرست موزههای رسمی کشور جای گرفت و با تمرکز و انتقال صدها اثر برجسته و گردآوری مجموعهای نسبتا کامل از آثار مختلف ایلخانی شامل انواع سفال، کاشی، سکه، فلز، شیشه و کتابت، این موزه به عنوان منبع مطالعاتی و پژوهشی در اختیار محققان و بازدیدکنندگان قرار گرفت.
مجموعه سفال موزه ایلخانی مراغه :
هنر سفالگری دوره ایلخانی را میتوان عصر طلایی سفالگری دوره اسلامی نامید. سفالگری این دوره که پس از دوره طولانی فترت ناشی از انهدام مراکز مهم سفالگری و فرار هنرمندان سفالگر از یورشهای مغولان دوباره نضج میگرفت، توام با تغییرات مهمی در نوع ساخت، تزیینات و لعاب سفالینهها در مراکز جدید سفالگری بوده است.
مجموعه سکه موزه ایلخانی مراغه :
سکههای موزه مراغه از کاملترین مجموعه مسکوکات ایلخانی کشورمان بوده و تقریبا از همه ایلخانان ایران، سکههای ارزشمندی را در خود جای داده است. پول رایج ایلخانان بلحاظ کاربرد اقتصادی و معاملات تجاری و رسمی، بصورت پشتوانه تک فلزی و نقره بود. سکههای طلا برای مقاصد ویژه ایام عید و جشنها ضرب میشد و سکههای مسی (فلوس) برای معاملات روزمره رواج داشت.
برابر اخبار مندرج در کتب مورخان 87 مرکز ضرب سکه در دوره ایلخانان وجود داشته و مراغه، تبریز و سلطانیه از مراکز مهم ضرابخانههای حکومتی بودند.
بخش شیشه موزه ایلخانی مراغه :
هنر شیشهگری در دوره ایلخانی بعلت فرار شیشهگران به کشورهای مصر و سوریه از رونق افتاد. شیشههای موزه مراغه از نمونههای نادر آن عصر است که دارای تزیینات مختلف شیشهگری شامل دمیدهآزاد، دمیده در قالب، تراش و افزوده بر روی بطری، قندیل و صراحی میباشند که از نقاط مختلف کشورمان بدست آمده است. شیشه مادهای ترکیبی از سیلیس به صورت شن و ماسه، قلیا بصورت سدیم و پتاسیم برای گدازآوری، آهک برای استحکام بخشی، اکسید سرب برای شفافیت و بیرنگی است.
بخش فلز موزه ایلخانی مراغه :
در بخش فلز موزه مراغه نمونههای ارزشمندی از هنر فلزکاری دوره ایلخانی شامل انواع ظروف فلزی، پیهسوزهای مفرغی و شمعدانهای برنزی وجود دارد که به روشهای ریختهگری، قلمزنی و طلاکوبی ساخته شدهاند. در تزیینات این آثار استواری و استحکام با پای قوی حیوانات و صعود و روشنایی با شکل پرندگان نشان داده شده است.
همچنین در این موزه شمشیری است که متعلق به کری خان بن بهادرخان، حاکم داغستان بوده و حاوی تزیینات طلاکوبی بر روی عاج و مفرغ می باشد.
می توانید از آرامگاه اوحدی شاعر نامدار پارسی که در مجاورت این موزه است دیدن کنید
لینک های مرتبط:
مقبره آقالار – موزه سنگ نگاره های مراغه
آبهای گرم و سرد معدنی مراغه
دریاچه سد علویان مراغه
مقبره اوحدی مراغه
رصدخانه مراغه
گنبد غفاریه مراغه
گنبد کبود مراغه
معرفی جاذبه های گردشگری آذربایجان شرقی
معرفی شهرستان مراغه