امروزه استارتاپ ها و کسب و کارهای استارتاپی بازار بسیار گرمی در کشور ما داره و شرایط روز به روز بهتر هم میشه. امااستارتاپ (یا Startup) یعنی چی؟ برای اینکه استارتاپ رو بهتر بشناسیم این مطلب رو از دست ندید:
تعاریف بسیار متفاوتی از استارتاپ وجود داره و همه اونچیزی که میگن رو کاملترین میدونن اما در نهایت اکثر این گفته ها به یکجا ختم میشه و ویژگی های واحدی رو توضیح میده. ما در یکی از رویدادهای کارآفرینیمون به همراه حدود ۴۰ نفر از دوستان به این تعریف رسیدیم که: استارتاپ به نوعی کسب و کار نوپا گفته میشه که بر اساس یک ایده شکل گرفته باشه و این ۵ ویژگی زیر رو داشته باشه:
۱- مشکل گشا باشه!! یعنی حتما یا یک مشکلی رو حل کنه و یا کاری را ساده تر بکنه.
۲- مقیاس پذیر باشه! یعنی هرچقدر که خواستیم بتونیم اونو ارتقا بدیم و بزرگش کنیم تا پول بیشتری در بیاریم ولی برای اینکار نیازی (مثلا به) مکان فیزیکی نداشته باشیم. به عنوان مثال اگه ما یه دفترکار و کسب و کار سنتی داشته باشیم برای اینکه پول بیشتری بدست بیاریم باید یه مکان بزرگتر رو بخریم یا اجاره کنیم و بعد تجهیزات مورد نیاز رو بخریم و بعد کم کم کار کنیم تا بتونیم این هزینه ها رو یر به یر کنیم و بعدش به سود برسیم؛
یعنی یه هزینه سنگین در قبال سود بسیار کم که اون هم بعد مدتی قراره بدست بیاد! ولی Startup مقیاس پذیره و بحثش متفاوته و میشه یا صرف یه هزینه بسیار اندک (و گاهی اوقات هزینه نقدی صفر هستش و بجاش هزینه زمانی مطرحه!) میشه درآمد بسیاری کسب کرد؛ برای مثال تیم تلگرام با اضافه کردن امکانات جدیدتر مثل تماس صوتی که نیاز به دانش و البته هزینه داره، درآمدش رو در مقیاس بالا افزایش میده و حتی کاربرانش رو بیشتر میکنه.
۳- تجدیدپذیر باشه! یعنی هیچوقت تموم نشه! کسب و کاری که بخواد تموم شه و یه پایانی داشته باشه که بدرد نمیخوره! :دی دیجی کالا، کافه بازار، دیوار، آی تک ۲۴، اسنپ و … قرار نیست هیچموقع تموم بشن و تا همیشه ادامه خواهند داشت!
۴- بر اساس تکنولوژی های روز باشه! بهره بردن از تکنولوژی های روز خیلی مهمه! این قابلیته که به استارتاپ کمک میکنه تا مقیاس پذیرتر باشه، تجدیدپذیر باشه، پول بیشتری در بیاره و …
۵- قابلیت تجاری سازی داشته باشه! به زبون ساده باید بشه از استارتاپ پول در آورد! اون هم پول خوب! و استارتاپی که ازش پولی کسب نشه استارتاپ نیست! پس یک Startup باید بتونه کاملا این قسمت رو توجیه کنه!
- البته نباید این نکته رو فراموش کرد که موفقیت در استارتاپها قطعی نیست! و امکان داره در صورت عدم بررسی صحیح، یا ضعیف بودن مدل کسب و کار و یا یه سری مسائل دیگه Startup شکست بخوره!
- استارتاپ یه مثال عالی برای ضرب المثلیه که میگه آوای دهل از دور خوشه!! دقیقا استارتاپ هم از دور خیلی عالی و خوب و راحت به نظر میاد در حالی استارتاپ کاری بسیار سخت و نیازمند حوصله و صبر زیادیه که البته به خوشی بعدش می ارزه!
- استارتاپ یه وضعیت موقت بوده و بعد از اینکه به معیارهای خود رسید به شرکت تبدیل میشود.
از استارتاپ های موفق ایرانی میشه به جیرینگ و زرین پال، تخفیفان و نت برگ، اسنپ و تپسی، زودفود و بدوفود، دیجی کالا و بامیلو، کافه بازار، آپارات، فیلیمو، دیوار و … اشاره کرد.
حالا که فهمیدیم Startup چیه، شاید خالی از لطف نباشه که چند تعریف از بزرگترین صاحب نظران حوزه استارتاپها رو با هم بخوانیم:
استیو بلنک: استارتاپ سازمانی موقتیه که در جستجوی مدل کسب و کاری گسترش پذیر و تکرارپذیر (و سود ده) است.
دیو مک کلور: Startup یعنی اینکه نمیدونی محصولت چیه؟ نمیدونی مشتریت کیه؟ نمیدونی چطوری پول در بیاری؟ و وقتی جواب این سوالات رو فهمیدی دیگه استارتاپ نیستی و به یه کسب و کار واقعی تبدیل میشی!
پاول گراهام: استارتاپ شرکتیه که ساخته شده تا به سرعت رشد کنه. تازه نفس بودن و تازه تاسیس بودن هیچ شرکتی رو Startup نمیکنه. برای استارتاپ بودن الزامی برای کار در زمینه فناوری، یا جذب سرمایه خطرپذیر و یا خریده شدن وجود نداره. تنها چیز اساسی رشده! هر چیز دیگه ای که به استارتاپها نسبت میدیم از رشد میاد!
اریک ریس: استارتاپ نهادی انسانیه که برای خلق محصول یا خدمتی نو در شرایط عدم قطعیت بسیار ساخته شده!
پیتر تیل: Startup بزرگترین گروه از آدم هاست که میتونید برای ساخت آینده ای متفاوت، متقاعد کنید!!