دوازدهمین دورهٔ انتخابات ریاست جمهوری ایران در روز جمعه ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۶ برگزار خواهد شد. همزمان پنجمین انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا نیز برگزار خواهد شد.
ثبت نام از داوطلبان از روز ۲۲ فروردین ۱۳۹۶ آغاز میشود و به مدت ۵ روز ادامه مییابد و مهلت قانونی تبلیغات ۲۰ روزه برای کاندیداهای تأیید صلاحیت شده از ۸ تا ۲۷ اردیبهشت است.
رئیس جمهور فعلی، حسن روحانی، مجاز به شرکت در انتخابات برای دومین بار پیاپی است.
اعلان شده
حسن روحانی
رئیس دولت یازدهم جز اولین کاندیداهایی بود که 8 اسفند 95 رسماً کاندیداتوری اش برای 96 اعلام شد؛ البته به صورت غیر مستقیم.
عباسعلی امیری معاون پارلمانی روحانی در حاشیه جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در جمع خبرنگاران پارلمانی خبر داد که رئیس جمهور به این جمع بندی رسیده که در انتخابات ریاست جمهوری سال 96 حضور یابد.
*******************************************************
عزت الله ضرغامی
سید عزتالله ضرغامی (زادهٔ ۱۳۳۸ در میدان گمرک) عضو شورای عالی فضای مجازی و رئیس پیشین صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران (از ۳ خرداد ۱۳۸۳ تا ۱۵ آبان ۱۳۹۳) است وی در سال ۱۳۹۳ نشان افتخار جهادگر عرصه فرهنگ و هنر دریافت کرد.
ضرغامی رابطه خوبی با محمود احمدینژاد دارد، او ضمناً با طیف چپ اصولگرایان یعنی ایثارگران و رهپویان هم رابطه مناسبی دارد و به نظر برخی پایداریها، ضرغامی گزینهٔ خوبی برای اجماع طیفی از اصولگرایان است.
*******************************************************
محمدمهدی زاهدی
محمدمهدی زاهدی استاد دانشگاه ایرانی است. او همچنین وزیر علوم در دولت اول محمود احمدینژاد و در زمان دولت دوم احمدینژاد سفیر ایران در مالزی و پس از آن در دوره نهم و دهم نماینده کرمان و ریاست کمیسیون آموزش و تحقیقات در مجلس شورای اسلامی ایران بوده است.
*******************************************************
محمد اشرفی اصفهانی
22 اردیبهشت سال گذشته یکی از فعالین سیاسی اصلاح طلب ترجیح داد در حاشیه مراسم یادبود مرحوم احمد عزیزی از شاعران آئینی، برای انتخابات ریاست جمهوری اعلام کاندیداتوری کند.
حجت الاسلام محمد اشرفی اصفهانی پس از پایان این مراسم به میان خبرنگاران آمد و اعلام کرد که « در انتخابات ریاست جمهوری سال 966 کاندیدا شده و به نفع هیچ کس هم کنار نمی رود.»
*******************************************************
سید محمد غرضی
سید محمد غرضی (متولد ۲۳ بهمن ۱۳۲۰ در اصفهان)، مهندس برق و دولتمرد ایرانی است.
او استاندار کردستان و خوزستان، نماینده اولین دوره مجلس شورای اسلامی از اصفهان، وزیر نفت در دولت مهدوی کنی و میر حسین موسوی و وزیر پست و تلگراف و تلفن، در دولت دوم موسوی و دولت اکبر هاشمی رفسنجانی بود. او از زمان تأسیس تا ۱۳۸۹، در پنج دوره سه ساله، ریاست سازمان نظام مهندسی کشور را بر عهده داشت.
او بمدت یک سال عضو اولین دوره شورای اسلامی شهر تهران بود. او هم اکنون رئیس هیئت مدیره و مسئول مدیریت شرکت مشانیر، بزرگترین شرکت مشاور وزارت نیرو، است.
غرضی با شعار دولت ضدتورم در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ نامزد گردید و با کسب حدود پانصد هزار رأی نفر در بین شش کاندیدا ششم شد.
*******************************************************
مصطفی میرسلیم
سید مصطفی میرسلیم (زادهٔ ۱۹ خرداد ۱۳۲۶ در تهران) عضو هیئت علمی دانشگاه امیرکبیر و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دوم هاشمی رفسنجانی بود. او از اعضای حزب جمهوری اسلامی بود که به پیشنهاد بنیصدر برای نخست وزیری به مجلس معرفی شد اما مجلس اول شورای اسلامی با نخست وزیری او موافقت نکرد.
وی همچنین مؤسس و رئیس اولین مرکز تحقیقات موتور ایران و ناظر عالی طراحی و ساخت اولین موتور پایه گازسوز (موتور ملی ایران) است.
او ریاست فدراسیون نجات غریق و غواصی ایران و عنوان «حامی فدراسیون نجات غریق جهانی ایران» را بر عهده دارددر ۹ دی ماه ۱۳۹۵ خورشیدی، وی رسماً بهعنوان نامزد نهایی حزب موتلفه اسلامی برای شرکت در دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران معرفی شد
*******************************************************
امرالله شیخیانی
حزب مردم از احزاب اعتدال گرا -که سال 92 از حجت الاسلام روحانی حمایت کرده بود-، این بار در اطلاعیه ای در 24 اسفند 95 به جای حمایت مجدد از روحانی از امرالله شیخیانی دبیرکل این حزب برای انتخابات 96 حمایت کرد.
*******************************************************
محمد زارع فومنی
حجت الاسلام حمد زارع فومنی فعال سیاسی اصلاح طلب هم در 27 اسفند سال گذشته با اعلام خبر کاندیداتوری اش تاکید کرد که برای نجات کشور و تشکیل دولت ضد فساد در رقابت های انتخاباتی حاضر می شود.
*******************************************************
مصطفی کواکبیان
مصطفی کواکبیان (زادهٔ اسفند ۱۳۴۱ در سمنان)، سیاستمدار اصلاحطلب ایرانی، نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس، در دهمین دوره مجلس شورای اسلامی و نمایندهٔ اسبق مردم سمنان و مهدیشهر در هشتمین دورهٔ مجلس شورای اسلامی است.
وی دارای مدرک دکترای علوم سیاسی میباشد و استاد دانشگاه علامه طباطبایی است. و اخیراً به عنوان تهیه کننده با ساخت فیلم خانم اصلاح طلب، آقای اصولگرا وارد عرصه هنر و سینما شده است.
او دبیر کل حزب مردم سالاری و رئیس ائتلاف مردمی اصلاحاتو عضو فراکسیون خط امام مجلس هشتم است. او پیش از این نایب رئیس شورای حزب همبستگی بودهاست. کواکبیان در جریان انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری از حامیان جدی میرحسین موسوی بهشمار میرفت.
او در همین راستا ریاست ائتلاف مردمی حامیان میرحسین موسوی را به عهده گرفته بود.
*******************************************************
حمید بقایی
حمیدرضا بقایی سیاستمدار ایرانی است که معاون اجرایی رئیسجمهور ایران در دولت دهم بود. وی رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری(از سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۰) و دبیر «شورای عالی مناطق آزاد کشور و ویژه اقتصادی»بوده است.
او دارای مدرک تحصیلی فوق لیسانس جغرافیای سیاسی میباشد.
بقایی در تاریخ ۲۰ فروردین ۱۳۹۰ با حفظ سمت از سوی محمود احمدینژاد به عنوان معاون اجرایی و سرپرست نهاد ریاست جمهوری برگزیده شد
افرادی که هنوز اعلام کاندیداتوری نکرده اند اما احتمالاً نامزد می شوند
سید ابراهیم رئیسی
سید ابراهیم رئیسالسادات معروف به ابراهیم رئیسی (زاده ۱۳۳۹ در محله نوغان مشهد) روحانی ایرانی و متولی آستان قدس رضوی است.وی پیشتر یکی از مسئولان بلندپایه قضایی در دهه ۶۰ و از اعضای «هیئت چهار نفره اعدامها» در جریان اعدام هزاران زندانی سیاسی و عقیدتی در تابستان ۱۳۶۷ بوددر سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۴ دادستان کل ایران و در سالهای ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۳ معاون اول قوه قضائیه بود.
او همچنین عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان و از سال ۱۳۷۶ عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز است. رئیسی پیش از آستان قدس، تولیت امامزاده صالح را بر عهده داشت
*******************************************************
محمد باقر قالیباف
محمدباقر قالیباف، (زادهٔ ۱ شهریور ۱۳۴۰ در طرقبه، مشهد)، سیاستمدار ایرانی و شهردار کنونی تهران است. وی پیش از این در قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا، نیروی هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی انتظامی سمت فرماندهی داشته است
وی همچنین در دوران فرماندهی نیروی انتظامی، رئیس و نماینده محمد خاتمی در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز بوده است.
محمدباقر قالیباف درسال ۱۳۶۱ فرمانده تیپ امام رضا شد و سپس به فرماندهی لشکر پنج نصر خراسان در جنگ ایران و عراق ارتقاء یافت. محمدباقر قالیباف در سال ۱۳۸۴ نامزد ریاست جمهوری گردید ولی در آن انتخابات پیروز نگردید.
در شهریور ۱۳۸۴ با اجماع شورای شهر به سمت شهردار تهران انتخاب شد. وی دارای مدرک دکتری در رشتهٔ جغرافیای سیاسی است و دوره خلبانی هواپیمای ایرباس را در فرانسه گذراندهاست.
محمدباقر قالیباف عضو هیئت علمی و دانشیار گروه جغرافیای انسانی دانشکدهٔ جغرافیا دانشگاه تهران نیز میباشد.وی در سال ۱۳۸۷ (۲۰۰۸ میلادی) از طرف سایت شهرداریهای جهان، و تنها با رای مردم، به عنوان هشتمین شهردار برتر دنیا معرفی شد
محمدباقر قالیباف با شعار ایران سربلند در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ نامزد گردید. وی در این انتخابات با حدود شش میلیون رای نفر دوم شد. وی در تاریخ ۱۷ شهریور ۱۳۹۲ با اکثریت آرا در شورای شهر تهران برای سومین بار شهردار تهران شد.
وی در شهریور ۱۳۹۵ و در پی افشای گزارش سازمان بازرسی کل کشور پیرامون واگذاری حجم عظیمی از املاک شهرداری با تخفیف گسترده به افراد و تعاونیهای مختلف در رسانهها به فساد متهم شد. گرچه قوه قضائیه اقدام به بستن چند سایت و دستگیری سردبیر سایت معماری نیوز که متن نامه سازمان بازرسی را افشا کره بود کرد.
*******************************************************
سعید جلیلی
سعید جلیلی (۱۵ شهریور ۱۳۴۴، مشهد) سیاستمدار اصولگرای ایرانی، عضو شورای راهبردی روابط خارجی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و نماینده رهبر ایران در شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران است.
او از سال ۱۳۸۶ تا ۱۹ شهریور ۱۳۹۲ نیز دبیر شورای عالی امنیت ملی و رئیس گروه مذاکرهکننده هستهای ایران با کشورهای غربی بود.
وی پیش از این رئیس ادارهٔ بازرسی وزارت خارجه، مدیر بررسیهای جاری دفتر رهبری و معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بوده است. وی با شعار حیات طیبه در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ نامزد شد و با کسب بیش از چهار میلیون رأی سوم شد.
وی در دوران جنگ ایران و عراق رزمنده بود و در این نبرد یکی از پاهایش قطع شد. وی دارای دکترای علوم سیاسی از دانشگاه امام صادق است و در دانشگاه امام صادق تهران به تدریس دیپلماسی پیامبر مشغول است. سعید جلیلی به زبانهای انگلیسی و عربی آشنایی دارد
*******************************************************
مسعود پزشکیان
مسعود پزشکیان (زادهٔ ۷ مهر ۱۳۳۳ - مهاباد، آذربایجان غربی) سیاستمدار اصلاح طلب، نایب رئیس اول دهمین دوره مجلس شورای اسلامی و نمایندهٔ مردم تبریز، آذرشهر و اسکو است.
وی در دورههای نهم و هشتم نیز نمایندهٔ همین حوزه انتخابیه و همچنین در دولت هشتم وزیر بهداشت بود.
*******************************************************
مهرداد بذرپاش
مهرداد بذرپاش (زادهٔ ۱۳۵۹ خورشیدی) سیاستمدار اصولگرا و صاحبامتیاز روزنامه وطن امروز است. او نماینده دوره نهم مجلس شورای اسلامی بوده است. وی پیش از این نیز قائم مقام بنیاد تعاون سپاه، رئیس سازمان ملی جوانان، مدیرعامل سایپا، مدیرعامل پارس خودرو و رئیس فرهنگسرای خاوران بوده است.
*******************************************************
سید حسن قاضی زاده هاشمی
سیدحسن قاضیزاده هاشمی (زاده ۱۳۳۸، شهرستان فریمان) متخصص چشمپزشکی و فوق تخصص جراحی قرنیه، رئیس بیمارستان تخصصی چشمپزشکی نور، رئیس بخش قرنیه بیمارستان فارابی، رئیس دانشکده پزشکی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در کابینه حسن روحانی است.
وی فاقد گرایش سیاسی میباشد. سیدحسن هاشمی در نخستین تغییر در وزارت بهداشت، رسول دیناروند معاون کامران باقری لنکرانی در دولت محمود احمدینژاد را به سمت معاون وزیر و رئیس سازمان غذا و دارو منصوب کرد.
*******************************************************
علی نیکزاد
علی نیکزاد اولین وزیر راه و شهرسازی ایران است. نیکزاد پیش از بدست آوردن رای اعتماد برای پست وزارت راه و شهرسازی، وزیر مسکن و سرپرست وزارت راه در دولت دوم محمود احمدی نژاد بود.وی همچنین از ۱۱ آذر ۱۳۹۱ تا ۸ اسفند ۱۳۹۱ با حفظ سمت سرپرست وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بود.
در روز سهشنبه ۱۵ مرداد ۱۳۸۸، با ارایهٔ پیشنهاد وزارت او توسط محمود احمدینژاد به مجلس شورای اسلامی، این پیشنهاد به رأی گذاشته شد و از مجموع ۲۸۶ رأی گرفته شده، با ۲۱۹ رای موافق، ۴۰ رأی ممتنع، ۲۷ رای مخالف موفق به کسب رأی اعتماد از مجلس وزیر مسکن و شهرسازی شد.
وی در تاریخ ۱۸ بهمن ۱۳۸۹ از سوی محمود احمدی نژاد با حفظ سمت به سمت سرپرستی وزارت راه و ترابری منصوب شد
*******************************************************
حمید رضا حاجی بابایی
حمیدرضا حاجی بابایی سیاستمدار اصولگرا (زاده ۱۳۳۸، مریانج) نمایندهٔ دوره پنجم، ششم، هفتم، هشتم و دهم مجلس شورای اسلامی است. او وزیر آموزش و پرورش در دولت دهم و کابینهٔ محمود احمدینژاد بود.
او در دوران نمایندگیاش عضو هیئت رئیسه و رئیس فراکسیون فرهنگیان مجلس بوده و نیز در کمیسیونهای محاسبه و بودجه، تلفیق، اصل نود و امنیت ملی و سیاست خارجی عضویت داشته است.
او از مسببان اصلی انتقال باشگاه فوتبال پاس تهران به همدان بود.
*******************************************************
رستم قاسمی
رستم قاسمی (زاده ۱۳۴۳ در بخش اسیر شهرستان مهر) مشاور سابق معاون اول رئیس جمهور (اسحاق جهانگیری) و مشاور عالی وزیر دفاع ایران (حسین دهقان) است. او وزیر نفت در دولت دهم محمود احمدینژاد بود.
پس از انتخاب قاسمی به عنوان وزیر نفت، تیموتی گایتنر هشدار داد که از امروز، وزارت نفت ایران تحت تسلط سپاه پاسداران درآمده است.
*******************************************************
علی مطهری
علی مطهری (زادهٔ ۱۳۳۶، تهران) استاد دانشگاه، سیاستمدار، نایب رئیس دوم دهمین دوره مجلس شورای اسلامی، نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در دوره هشتم، نهم و دهم مجلس شورای اسلامی است.
او فرزند مرتضی مطهری و برادر همسر علی لاریجانی (رئیس فعلی مجلس شورای اسلامی) است. نزدیکی نظرات سیاسی وی به اصلاح طلبان و نظرات فرهنگی و اجتماعیش به اصولگرایان باعث شده او را اصلاح طلبی اصولگرا بنامند. علی مطهری همچنین عهدهدار مسئولیت نشر و نظارت بر نشر تالیفات مرتضی مطهری است