مقالات مختلف دانشجویان علوم سیاسی درباره شکل گیری داعش و موضوعات مربوطه
ریشههای گروه تروریستی داعش به گروهی به نام «التوحید و الجهاد» باز میگردد که پس از تجاوز نظامی آمریکا به عراق، در سال 2003 میلادی، «ابو مصعب الزرقاوی» اردنی آن را در این کشور تاسیس کرد تا 6 ماه بعد در فوریه سال 2004 میلادی نام آن به «قاعدة الجهاد فی بلاد الرافدین» (گروه جهادی القاعده در سرزمین رافدین) تغییر نام دهد و با جماعتی به نام «مجلس شوری المجاهدین» ادغام شود که حدود 10 گروه شبه نظامی محلی عراقی را در برمیگرفت، گروههایی که هدف خود را مبارزه با حضور نظامی آمریکا در عراق اعلام کرده بودند.
اما مجلس شوری المجاهدین به دلیل اختلافات ایدئولوژیک و ساختاری گروههای تشکیل دهنده این مجلس با گروه القاعده به رهبری ابو مصعب الزرقاوی منحل شد، اختلافاتی که بعدها به رویارویی و درگیریهای مسلحانه و عملیاتهای ترور متقابل منتهی شد.
در سال 2006 میلادی «احمد الخلایله»، معروف به ابو مصعب الزرقاوی با «اسامه بن لادن»، رهبر وقت سازمان القاعده، شاخه مادر، در فیلمی که از وی در بیابانهای «الانبار»، در غرب عراق گرفته شده بود، بیعت کرد تا گروه وی به طور رسمی به «سازمان القاعده در عراق» تغییر نام دهد.
زرقاوی در همان سال 2006 میلادی در یکی از حملات هوایی جنگندههای آمریکایی در استان «دیالی» در شرق عراق کشته میشود تا «ابو حمزه المهاجر» به عنوان رهبر جدید القاعده در عراق جانشین وی شود، کسی که پس از بیعت رهبران اصلی القاعده با وی، تشکیل «دولت اسلامی عراق» را اعلام کرد.
«دولت اسلامی عراق» متشکل از چندین گروه مسلح از جمله القاعده، جماعت پرچمهای سیاه، کتائب عمر و غیره بود. اما گروههای شبه نظامی محلی که با اشغالگری آمریکا مبارزه میکردند، از پیوستن به دولت اسلامی سر باز زدند و این موجب از سرگیری رویاروییها و درگیریهای مسلحانه بین دو طرف شد.
روز نوزدهم آوریل سال 2010 میلادی نظامیان آمریکایی «ابو عمر البغدادی» و ابو حمزه المهاجر را از پای درآوردند. کمتر از یک هفته بعد اعلام شد، «ابو بکر البغدادی» به عنوان امیر (سرکرده) گروه دولت اسلامی عراق انتخاب شده است.
ابو بکر البغدادی موفق شد، بر دیگر گروههای مسلح و شبه نظامی فائق آید و پیروزی بزرگی به دست آورد. وی همچنین عملیاتهای بزرگ و گستردهای در عراق انجام داد که منجر به خروج برخی از شهرهای عراق از سیطره نظامیان آمریکایی شد.
بعد از آغاز ناآرامیها در سوریه، البغدادی به همراه صدها نفر از عناصر خود به سوریه منتقل شد، اینکه وی چگونه توانسته به سوریه انتقال یابد، مورد بحث و تردید است.
البغدادی در سوریه این امکان را یافت تا صدها سوری را جذب گروه خود کند و پس از ورود ناآرامیهای سوریه به مرحله حمل سلاح و اقدام نظامی جهت براندازی نظام در این کشور و قبل از سیطره کامل این گروه بر شهر رقه، در سال 2013 میلادی تشکیل گروه «دولت اسلامی عراق و شام» اعلام شد تا در ادامه و در ماه ژوئن سال 2014 میلادی این گروه نام خود را به «خلافت اسلامی» تغییر دهد و ابو بکر البغدادی به عنوان «خلیفه مسلمین» منصوب شود و ساکنان مناطق تحت تصرف این گروه در عراق و سوریه وادار به بیعت با البغدادی شوند.
هنوز هم ناگفته های بسیاری درباره ی داعش و مسائل پیرامون آن وجود دارد که تحقیق و پژوهش در این زمینه را جذاب می کند.از این رو موضوعات متنوعی رو برای بررسی در اختیار دانشجویان علوم سیاسی و رشته های مرتبط قرار می دهد.در ادامه تعدادی از همین مقالات گرد اوری شده است
مقالات مختلف دانشجویان علوم سیاسی درباره شکل گیری داعش و موضوعات مربوطه
✅ بررسی علل و عوامل شکل گیری داعش
✅ چالش های داعش و ایالات متحده در شرق آفریقا
✅ نظریه هویت اجتماعی و بازنمایی کنش هویتی داعش
✅ رویکردهای نظری به جنگ های جدید: مطالعه موردی داعش
✅ گذار از «دابق» به «رومیه»؛ چرخش گفتمانی داعش از «خلافت» به «جهاد»
✅ ارزیابی اندیشه ها و باورهای مذهبی گروه های افراطی و تروریستی در جهان اسلام
✅ ایدئولوژی جریان داعش و دلایل تاریخی-اجتماعی گرایش به آن
✅ بهره برداری داعش از فضای مجازی
✅ بنيادگرايی اسلامی داعش- القاعده:تمايزهای ساختاری و ايدئولوژيكی