جاذبه های گردشگری تبریز
تبریز مرکز استان آذربایجان شرقی با مساحتی حدود ۱۲۰۰ کیلومتر مربع، پس از تهران و مشهد سومین شهر بزرگ ایران است. جمعیت تبریز بالغ بر ۱٬۵۷۹٬۳۱۲ (سرشماری ۱۳۸۵) است که از این لحاظ پس از شهرهای تهران، مشهد و شیراز، چهارمین شهر پرجمعیت ایران محسوب می شود.
تبریز از شمال به کوه عینالی و از جنوب به دامنه کوه سهند و از سمت غرب به جلگه تبریز و دریاچه ارومیه محدود است. تبریز از دیرباز تأثیر زیادی در زمینههای مختلف از جمله سیاسی و اقتصادی داشتهاست. تبریز اولین پایتخت ایران در زمان صفویان و شهر ولیعهدنشین دودمان قاجار بود.
با کشفیات اخیر در محوطه مسجد کبود قدمت تبریز تا ۴۵۰۰ سال برآورد میشود. در سده چهارم هجری یاقوت حموی تبریز را مشهورترین شهر آذربایجان میخواند.
در سدههای پنجم تا سوم پیش از میلاد تبریز یکی از شهرهای پر جمعیت آن دوران بشمار می رفته است.
شهر دارای دروازههای متعددی بوده و بیش از ۳۰۰ کاروانسرای در آن جای داشته است. به لحاظ استقرار آن در منطقه جغرافیایی خاص شهر پی در پی دستخوش حوادث طبیعی مانند زلزله گشته است و همچنین به عنوان بزرگترین شهر نزدیک به ارمنستان و روم شرقی آن زمان همیشه مورد تاخت و تاز دشمنان شمالی و شمال شرقی قرار گرفته است.
بدین علت با وجود قدمت کهن آن اکثر آثار تاریخی آن از بین رفته است. تبریز یکی از با اهمیت ترین مراکز بازرگانی آن دوران بوده و بهعنوان پل ارتباطی بین شرق و غرب اهمییت فراوانی داشته است. مردمان آن از دیرباز به کار بازرگانی اشتغال داشتند و این فرهنگ تا کنون نگهداری شده است.
تبریز اولین پایتخت ایران جدید در دوره صفویه شد .نزدیکی تبریز به مرز ایران و عثمانی موجب شد که این شهر در برابر تهدیدات عثمانی آسیب پذیر شود به طوریکه جندین بار به تصرف عثمانیان درآمد تا اینکه شاه طهماسب صفوی تصمیم به انتقال پایتخت به قزوین گرفت.
تبریز در دوره قاجار لقب تاریخی دارالسلطنه را گرفت و ولیعهدهای متعدد سلسله قاجار در این شهر اقامت میگزیدند.
در رویداد نهضت تنباکو شهر تبریز چون بسیاری دیگر از شهرهای ایران نقش ارزنده ای را ایفا کرد. تبریز در جنبش مشروطه نقشی مهم داشت و دلیری و فداکاری کسانی چون ستارخان سردار ملی، باقرخان سالار ملی، ثقه الاسلام، شیخ محمد خیابانی، علی مسیو، حسینخان باغبان به پیروزی جنبش و گرفتن مشروطه منجر شد
پس از سرکوب مشروطه توسط محمد علی شاه قاجار تمام حرکت های مشروطه خواهانه در کشور خاموش شدند اما در تبریز و تنها در چند محله آن هنوز کسانی بودند که حاضر باشند تا پای جان از این دست آورد پاسداری کنند. ستارخان و پیروانش در محله امیر خیز شروع به مقاومت کردند و به تدریج چند محله دیگر نیز به آنها ملحق شدند.
مقاومت آنها در مقابل نیروهای محمد علی شاه، قزاقان و دیگر مدافعان استبداد ماه ها ادامه داشت تا اینکه مجدداً از گوشه و کنار کشور مردم به پا خواستند و مشروطه خواهان با فتح تهران به پیروزی رسیدند. در واقع باید گفت پیروزی مجدد مشروطه خواهان بر استبداد محمد علی شاهی در واقع ناشی از مقاومت تبریز بود .
تبریز در نهضت ملی نفت نیز یکی از ارکان حرکتهای آن زمان در سراسر کشور به شمار میرفت. در ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲ نیز بازاریان تبریز با بستن بازار و خطیبان تبریز باایراد سخنرانیهای مهم و پخش شب نامهها شرکت داشتند. در ۲۹ بهمن سال ۵۶ مردم تبریز بر رژیم شاهنشاهی شوریدند.
زبان
زبان مردم تبریز همانند دیگر شهرهای منطقه آذربایجان، ترکی آذربایجانی است.
براساس نوشتههای مورخان و جهانگردان در سدههای بعد از اسلام، تبریز نه تنها از شهرهای مهم و معتبر آذربایجان، بلکه از شهرهای مهم کشور نیز بوده است.
عبور جاده ابریشم از نزدیکی آن موجب شکوفایی اقتصادی و فرهنگی گردیده و ارتباطات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی موجبات تغییر و تحول فرهنگ، تمدن و آداب و رسوم مردم این سرزمین گردیده و مقدمات ایجاد بسیاری از علوم، مکاتب، موسسات و نهادهای مدنی برای اولینبار در کشور را به ارمغان آورده است و نام شهر تبریز را بهعنوان «شهر اولینها» در کشور بلند کرده است.
اولین مدرسه، اولین کتابخانه، اولین بیمارستان، اولین نشریه، اولین تئاتر، اولین بلدیه و… در این شهر بوده است.
جاذبه های گردشگری تبریز
بازار فرش اصیل و رنگ به رنگ تبریز
بازار بزرگ تبریز بزرگترین بازار سرپوشیدهی آجری جهان است و یکی از شاهکارهای معماری ایرانی بهحساب میآید. این بازار از بازارچهها، دالانها، تیمچهها، سراها و کاروانسراهای متعددی تشکیل شده و تیمچهی مظفریه یکی از مهمترین قسمتهای این بازار است.
ادامه مطلب...
موزهی مشروطهی تبریز خانهی انقلاب مشروطه خواهان
خانه مشروطه که معروف ترین و پرافتخارترین خانه تاریخی شهر تبریز است در اوج انقلاب مشروطه محل تصمیم گیری های سرنوشت ساز سران مشروطه بوده است خانه مشروطه تبریز در یکی از محله های قدیمی شهر تبریز به نام راسته کوچه روبروی مسجد جامع و در غرب بازار تبریز در خیابان شهید مطهری قرار گرفته است.
ادامه مطلب...
کلیسای کاتولیک ها (عذرای توانا)، تبریز
کلیسای کاتولیک ها (عذرای توانا) متعلق به مسیحیان کاتولیک ایران است. این بنا در سال ۱۲۹۱ خورشیدی احداث شده و نمای آن آجری می باشد. طول کلیسای کاتولیک ها ۳۰ متر و عرض آن ۱۵ متر است و برج ناقوس کلیسا در بالای بالکن کوچکی قرار گرفته است.
ادامه مطلب....
ائل گلی گل سر سبد جاذبه های گردشگری تبریز
ائل گلی یا شاه گلی به معنی استخر شاه (گول در زبان ترکی یعنی استخر)، باغی است در قسمت شرقی شهر تبریز که دارای یک دریاچه مصنوعی بزرگ و عمارتی دو طبقه که در وسط این باغ بنا شده است . حدود تاریخی که برای ساخت این دریاچه در نظر گرفته شده نزدیک ۱۷۸۵ میلادی و البته شاید قبل از این تاریخ باشد.
ادامه مطلب....
کندوان روستای صخره ای و بسیار زیبا
کندوان در 50 كيلومتري جنوب غربي تبريز؛ يكي از روستاهاي دهستان سهند مي باشد كه در 18 كيلومتري جنوب اسكو، در دامنه سرسبز سلطان داغي واقع شده است. اين روستا طبق سرشماري عمومي نفوس و مسكن سال 1375، 137 خانوار و 750 نفر جمعيت دارد كه به كار كشاورزي و دامداري و صنايع دستي اشتغال دارند.
ادامه مطلب...
موزه آذربایجان ، دومین موزه باستان شناسی ایران
موزه آذربایجان یکی از مهم ترین موزههای ایران است که در شهر تبریز و در خیابان امام و جوار مسجد کبود قرار گرفته است در موزه آذربایجان که به عنوان دومین موزه تاریخی ایران پس از موزه ملی تهران شناخته می شود آثار متعلق به دوران پیش از اسلام و دوران اسلامی به نمایش گذاشته شده اند.
ادامه مطلب...
موزه استاد شهریار تبریز پر بازدید ترین موزه کشور
موزه استاد شهریار تبریز یکی از موزههای شهر تبریز است که در محله مقصودیه یکی از محلات قدیمی تبریز خيابان ارتش جنوبی کوچه مقصوديه قرار دارد. ساختمان موزه شهریار قبلا محل زندگی محمدحسین شهریار شاعر معاصر ایران بوده است.
ادامه مطلب....
جزیره اسلامی یا جزیره شاهی تبریز
جزیره شاهی یا جزیره اسلامی تبریز با ۲۳ هزار هکتار وسعت بزرگ ترین جزیره دریاچه ارومیه است که در ساحل شرقی دریاچه ارومیه و در فاصله ۷۰ کیلومتری تبریز واقع شده است وجود جزیره سرسبز و خرم با آب شیرین و گوارا (جزیره ۵۴ چشمه دارد) در دریایی شور و تلخ از عجایب و بدایع طبیعت و خلقت است. پرندگانی مانند پلیکان، آنقوت، فلامینگو و سایر پرندگان مهاجر در قسمت های باتلاقی جزیره و سواحل نیزاری آن زندگی می کنند.
ادامه مطلب ...
مقبره الشعرای تبریز بزرگترین آرامگاه ادیبان و شاعران نامی و بزرگ
مقبره الشعرا (آرامگاه شاعران) یکی از گورستانهای تاریخی شهر تبریز است که در محله سرخاب واقع شده است. مقبره الشعرا هم اکنون در پیرامون تکیه حیدر در تقاطع خیابان های ثقه الاسلام و عارف شهر تبریز واقع شده است و در ضلع شرقی بقعه سید حمزه و مقبره قائم مقام و ملا باشی قرار دارد.
ادامه مطلب...
پارک باغلارباغی
پارک سیاحتی، تفریحیِ باغلارباغی که پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سالهای ابتدایی دهه هفتاد خورشیدی، در شهر تبریز احداث گردیدهاست، یکی از ۳ پارک مهم این شهر است
ادامه مطلب...
تفرجگاه عینالی
عون بن علی که عینالی و عینال–زینال نیز خوانده میشود، کوه و آرامگاهی بر فراز رشتهکوه سرخاب در شمال شهر تبریز است. از نظر تاورنیه در سفرنامهٔ خود، پیش از ورود اسلام به ایران در محل کنونی آرامگاه عون بن علی، آتشکده و عبادتگاهی بوده که پس از اسلام به زیارتگاه تبدیل شده
ادامه مطلب...
هتل بین المللی شهریار
هتل بین المللی شهریار تبریز, مکانی بی نظیر در نوع خویش است که با مجموعه های تفریحی و پذیرائی فرح بخش، فضاهای اقامتی دلخواه ومجلل ومحیطی آرام و در موقعیت ممتاز وزیبای شهر، بسان پناهگاهی خاص ودلربا برای مسافران و میهمانان است
ادامه مطلب...
عمارت شهرداری تبریز
بنای عمارت شهرداری تبریز یکی از آثار تاریخی و فرهنگی مهم این شهر محسوب میشود که در لیست آثار ملی به ثبت رسیده است. این بنا جز مهمترین جاذبههای گردشگری این شهر محسوب میشود؛ از اینرو، کلیه گردشگران و مسافران در حین اقامت در این شهر بازدید از این عمارت زیبا را در برنامه خود قرار میدهند.
ادامه مطلب...