پنج شنبه 17 فروردین 1396

معرفی جاذبه های گردشگری تبریز|ائل گلی

ایل گلی یا شاه‌گلی یکی از مهم‌ترین گردشگاه‌های شهر تبریز است که در جنوب شرق آن و در ۷ کیلومتری مرکزشهر واقع شده‌است.

معرفی جاذبه های گردشگری تبریز


ائل گلی  گل سر سبد جاذبه های گردشگری تبریز



ائل گلی  گل سر سبد جاذبه های گردشگری تبریز




باغ شاه گلی(ائل گلی)

 


ائل گلی یا شاه گلی به معنی استخر شاه (گول در زبان ترکی یعنی استخر)، باغی است در قسمت شرقی شهر تبریز که دارای یک دریاچه مصنوعی بزرگ و عمارتی دو طبقه که در وسط این باغ بنا شده است . حدود تاریخی که برای ساخت این دریاچه در نظر گرفته شده نزدیک ۱۷۸۵ میلادی و البته شاید قبل از این تاریخ باشد.

 


مرمت و بازسازی هایی در طول دوران در این مجموعه صورت گرفت که البته تمام بازسازی ها بر اساس همان نقشه و شکل اولیه بوده و امروز تبدیل به یکی از مهمترین مراکز تفریحی و گردشگری منطقه شده است.

 


باغ شاه گلی(ائل گلی)


نگاهی گذرا به پیشینه شاه گلی

 

 

در گذشته این استخر، بزرگترین منبع ذخیره آب برای دروازه تهران ، تپلی باغ و  آبیاری باغ هایی که در شرق تبریز قرار داشتند بود . در زمان آق قویونلوها این مکان ایجاد شد و در دوره صفویان گسترش یافت ، در این دوره اطراف محوطه را با دیواری سنگی محدود کردند.

 

سپس در دوران قاجاریه یکی از فرزندان عباس میرزا به نام قهرمان میرزا، وقتی فرمانروای شهر تبریز شد، تصمیم به تعمیر و باسازی این استخر گرفت و عمارتی دو طبقه در میان آن بنا کرد و مسیری را برای عبور و مرور از عمارت به اطراف آن ساخت و در قسمتهای مختلف از کوهی که در مقابل این مسیر قرار داشت، آبشار و جوی های آبی را ایجاد کرد؛


در خیابان اطراف استخر برای زیبایی ، پاکی و فرح بخشی هوا درختان بید تبریزی، بیدمجنون و گل های اطلسی هم کاشته شد .


اما قهرمان میرزا قبل از اتمام مراحل تزئین بنا از دنیا رفت و از آنجا که بازماندگانش مرگ او را به فال بد تعبیر کردند، عمارتی که قرار بود کاخ ییلاقی قهرمان میرزا باشد متروک ماند و تنها مورد مصرف آن آبیاری مزارع و باغهای شهر در تابستان بود تا دوره پهلوی.

 

 

بعد از روی کار آمدن دولت پهلوی ، شهرداری این محل را تبدیل به یک تفریحگاه عمومی کرد و استاندار تبریز به مرمت و تعمیرات اساسی در محوطه شاه گلی همت گمارد. عمارت به علت رطوبت و فرسودگی بنا در سال ۱۳۴۶ هجری شمسی تخریب شد و عمارت فعلی با همان طرح و نقشه در سال ۱۳۴۹ به جای آن بنا شد.

 

 

امروز نیز یک تفریحگاه عمومی است که بسیاری از امکانات تفریحی و رفاهی به آن اضافه شده و مورد توجه بسیاری از گردشگران و مسافران است.

 

 

 

نگاهی گذرا به پیشینه شاه گلی


 

ائل گلی یا شاه گلی؟!



نام این دریاچه در دوران پیش از انقلاب معروف به شاه گلی یعنی دریاچه یا استخر شاه بود ، اما پس از انقلاب اسلامی نام آن را به ائل گلی یعنی دریاچه مردم تغییر دادند البته برخی مورخین بر این باورند که واژه شاه به معنای بزرگ و با عظمت در اینجا به کاررفته نه شخص شاه. امروز بیشتر مردم آن را بانام ائل گلی می شناسند.



دریاچه ائل گلی

 


دریاچه ای بزرگ به وسعت ۵٫۵هکتار که منبع اصلی آن یکی از شعبه‌ های رودخانهٔ لیقوان است که از سمت جنوب شرقی دریاچه به صورت جویباری کوچک وارد شاه گلی می شود.


در قسمت جنوبی دریاچه ، تپه بلند جنگل کاری شده ای را می بینید که  در آن ، سکوه هایی با آبشارهای مصنوعی قرار داده شده که آب این آبشارها به دریاچه می ریزد. مخزن آب آنها از چشمه‌ای است که در مرتفع ترین سکو می‎جوشد.  هر سکو، دارای یک ردیف درخت تبریزی و یک ردیف درخت بید در کنار نهرهایی است که به سمت دریاچه می روند.



عمق استخر در قسمتهای مختلف دریاچه متفاوت است به این صورت که در گوشه ی شرقی ۳متر و تا ۹ متر در کنار دهنه (خروجی استخر) می رسد.



عمارت کلاه فرنگی در میان این دریاچه شبیه جزیره ای که از دل آب بیرون زده ، نمایان است و از طریق مسیری که در سمت جنوبی دریاچه ساخته اند به محوطه اطراف دریاچه راه دارد.



در یاچه در هنگام زمستان تقریبا یخ می زند و منظره ای زیبا از آب و یخ را به وجود می آورد؛ ماهی های موجود در آب در فصل سرما به خاطر ییخ زدن آب نمی توانند به سطح آن بیایند.



اندازه امروزی استخر به خاطر احداث فضای گل کاری در اطراف دریاچه در مرمت سال ۱۳۶۷هجری شمسی ، نسبت به گذشته آن کمی تغییر کرده و کوچکتر شده است ، جالب است بدانید که در ابعاد۲۰۰*۲۰۰می باشد.



نکته قابل توجه در ساخت این دریاچه آن است که هنگام لایروبی و مرمت آن متوجه شدند که کف استخر روی زمین طبیعی است و آن را با هیچ مصالحی نپوشانده اند.



عمارت کلاه فرنگی ائل گلی



کاخ شاه گلی که در وسط دریاچه مانند جزیره ای زیبا به چشم می آید ، عمارتی است هشت ضلعی در دو طبقه که امروز ، به صورت تالار پذیرایی و رستوران ، پذیرای گردشگران است. 



عمارت کلاه فرنگی ائل گلی

 



جاذبه ها و تفریحات پارک ائل گلی



علاوه بر کافی شاپ و رستورانی که در عمارت دریاچه قرار دارد. محوطه اطراف دریاچه نیز مکانی دیدنی و بسیار زیباست که پیاده روی و استراحت در این محوطه بسیار لذت بخش است؛ همچنین داخل دریاچه امکان قایق سواری برای بازدید کنندگان فراهم است.



یکی از هیجان انگیز ترین قسمتهای این باغ ، شهربازی آن است که در محوطه باغ احداث شده و اوقات پر نشاطی را برای گردشگران و بازدید کنندگان رقم می زند.



ساعت آفتابی ائل گلی



بزرگترین ساعت آفتابی ناحیه شمال غرب کشور در پارک ائل گلی ساخته شده است.

 


این ساعت آفتابی برای عرض جغرافیایی ۳۸ درجه و ۱ دقیقه و ۲۳ ثانیه شمالی و طول جغرافیایی ۴۶ درجه و ۲۲ دقیقه و ۹ ثانیه شرقی محاسبه و طراحی شده است . معمولا ساعت های آفتاب تنها قابلیت نمایش ساعت خورشیدی محلی را دارند.


از آنجا که طول جغرافیایی تبریز حدود ۶ درجه با نصف النهار مبنای ساعت رسمی ایران تفاوت دارد. ساعتهای آفتابی معمولی در این شهر زمان خورشیدی را با حدود ۲۴ دقیقه زمانی تفاوت نسبت به ساعت رسمی ایران نشان می دهد.


اما محاسبات این ساعت آفتاب بنا بر درخواست شهرداری تبریز طوری انجام گرفته است که بتواند ساعت رسمی ایران را نمایش دهد.


 

 

جاذبه ها و تفریحات پارک ائل گلی


 

کی و چطور به ائل گلی برویم؟!



تبریز از شهرهای سرد و خشک است که زمستان هایی بسیار سرد دارد. بهترین زمان برای رفتن به این شهر و بازید از ائل گری اواخر بهار و تابستان است. البته در پاییز و زمستان نیز زیبایی های خاص خود را دارد اما هوا نسبتا سرد است و امکان قایق سواری در دریاچه نیز نمی باشد.



برای رفتن به این باغ زیبا ، باید از شهر خود از طریق هوایی ، یا ماشین شخصی  یا به وسیله قطار به تبریز سفر کنید. ائل گلی در سمت مشرق شهر تبریز درست در جنوب جاده ی اصلی تبریز به تهران واقع گردیده است.


 

ائل گلی

 

 

توصیه های دوستانه کارناوالی


اگر به شهر تبریز سفر کردید حتما از این باغ دیدن کنید و از مناطر آن در غروب آفتاب لذت ببرید. در این محوطه فضایی را برای برپایی چادر مسافرتی در نظر گرفته اند، در صورت علاقه می توانید در این مکان چادر زده و ساعت ها به استراحت بپردازید.


از رستوران وسط دریاچه استفاده کنید و طعم عالی و لذت بخش کوفته تبریزی را به خاطر بسپارید.



مردمان تبریز بسیار تمیز و پاکیزه هستند و به نظافت محیط خود بسیار اهمیت می دهند. از ریختن هرگونه زباله در دریاچه و یا محوطه باغ خودداری فرمایید.

 

 

جاذبه های گردشگری تبریز


دیگر اخبار
آداب و رسوم مردم کردستان در نوروز آداب و رسوم مردم کردستان در نوروز

عید نوروز در استان کردستان از گذشته همواره با آداب و رسوم خاصی برگزار شده است که بسیاری از آنها تا امروز نیز ادامه دارد.

ادامه خبر ...
معرفی شهرستان آبادان معرفی شهرستان آبادان

 آبادان مرکز شهرستان آبادان، در جنوب غربی ایران و در استان خوزستان واقع است. پس از اهواز این شهر مهم‌ترین شهر خوزستان است. این شهر همچنین دارای فرودگاه و بندر است

ادامه خبر ...
شهرستان دره شهر|معرفی شهرستان دره شهر ایلام شهرستان دره شهر|معرفی شهرستان دره شهر ایلام

شهرستان دره شهربا1480كيلومترمربع وسعت و56822 نفرجمعيت(سرشماري85) درغرب كشورواقع ويكي  ازشهرهاي كوهپايه كبيركوه ازسلسله جبال زاگرس ميباشد.

ادامه خبر ...
مسجد عتیق شیراز مسجد عتیق شیراز

مسجد عتیق شیراز به عنوان یک مسجد در شهر شیراز، استان فارس، کشور ایران ، ثبت شده است.

ادامه خبر ...
شهر میاندوآب|تاریخچه شهرستان میاندوآب شهر میاندوآب|تاریخچه شهرستان میاندوآب

 میاندوآب شهری با نزدیک به 300 هزار نفر جمعیت در جنوب آذربایجان غربی و چهارراه ارتباطی شمال غرب با مرکز کشور است.

ادامه خبر ...
جاذبه های گردشگری مراغه|رصدخانه مراغه جاذبه های گردشگری مراغه|رصدخانه مراغه

رصدخانه مراغه روی تپه ‌ای در شمال غربی شهر و در نزدیکی دو روستا به نام‌ های طالب‌ خان و حاجی‌ کرد قرار دارد امروزه تنها پی‌های بخش‌های مختلف و بخشی از سدس سنگی آن باقی ‌مانده ‌است

ادامه خبر ...
جاذبه های نجف آباد|اثار تاریخی نجف اباد جاذبه های نجف آباد|اثار تاریخی نجف اباد

معرفی جاذبه های نجف آباد و اثار تاریخی نجف اباد در پایگاه اینترنتی امور...با ما همراه باشید

ادامه خبر ...
معرفی جاذبه های گردشگری تبریز|موزه آذربایجان معرفی جاذبه های گردشگری تبریز|موزه آذربایجان

موزهٔ آذربایجان یکی از مهم‌ترین موزه‌های ایران است که در شهر تبریز و در جوار مسجد کبود قرار گرفته‌است.

ادامه خبر ...
معرفی شهر لردگان| بهشت گمشده‌ای در چهارمحال و بختياری معرفی شهر لردگان| بهشت گمشده‌ای در چهارمحال و بختياری

لُردِگان یکی از شهرهای استان چهارمحال و بختیاری ایران است. این شهر مرکز شهرستان لردگان بوده و در بخش مرکزی این شهرستان واقع شده‌است. اقلیم لردگان نیمه مرطوب گرم با زمستانهای نیمه سرد است.

ادامه خبر ...
اقلیم استان سمنان اقلیم استان سمنان

استان سمنان در دامنه‌های جنوبی سلسله جبال البرز قرار گرفته است. ارتفاع آن از شمال به جنوب کاهش می‌یابد و به دشت کویر ختم می‌شود. 

ادامه خبر ...
پردیس چاپگر باران

کارتریج ایرانی

ثبت آگهی منطبق با الگوریتم گوگل

آگهی ویژه,ثبت آگهی

دفاع شخصی کاربردی

دفاع شخصی کاربردی

آگهی رایگان

آگهی رایگان/درج آگهی تبلیغاتی

بانک اطلاعات مشاغل و اصناف

جامع ترین بانک اطلاعات کشور

خانه سالمندان یارین

خانه سالمندان / خانه سالمندان در پاسداران / مرکز سالمندان یارین

دسته بندی محصولات
دسته بندی آگهي ها
شارژ و تعمیر کارتریج

شارژ وتعمیر کارتریج لیزری

آگهی رایگان

آگهی رایگان

کانال دفاع شخصی حرفه ای

دفاع شخصی