سرقت تعزیری و شرایط حاکم بر آن
سرقت از جمله جرایمی است که شرایط به خصوصی دارد، و اثبات هر کدام از بندهای قانونی می تواند بر شدت مجازات آن بیافزاید. در صورتی که از مشاوران حقوقی مطلع کمک گرفته شود، اثبات سرقت تعزیری می تواند نوعی تعدیل مجازات به حساب آید.
و حتی در برخی از جرائم تعزیری می توان به حبس تعلیقی امید بیشتر پیدا کرد، به شرط آنکه وکیل مجرب و متخصص در پرونده کیفری وارد شود، و بتواند دفاع همه جانبه ای را ارائه دهد.
سرقت تعزیری
سرقت در تعریف قانون مجازات اسلامی « بردن مال غیر بدون اجازه ی او» بیان شده است. از دل این تعریف کلی شرایط متعدد بیرون می آید که سرقت را دسته بندی خواهد کرد. اگر سرقت از شروط چهارده گانه ماده 266 قانون مجازات اسلامی خارج شود، دیگر سرقت حدی محسوب نخواهد شد، و عنوان سرقت تعزیری به آن تعلق می گیرد. سرقت اگر حدی باشد مجازات های شدیدی به دنبال خواهد داشت، اما وکیل سرقت تعزیری با اثبات شرایط وقوع جرم به نفع موکل خود، روزنه امیدی برای کاسته شدن از شدت مجازات ها ایجاد می کند.
در ماده 651 قانون مجازات اسلامی 5 شرط را بین می کند که در صورت تحقق آن سرقت تعزیری خواهد بود. اما همین نوع از سرقت هم انواع مختلفی دارد.
به طور مثال سرقت ساده، سرقت همراه با آزار، سرقت مسلحانه، سرقت در شب، کیف قاپی، جیب بری و… هر کدام مجازات های ویژه ای به دنبال دارد. وکیل امور کیفری می بایست با ارائه لوایح مستدل در روشن شدن نوع سرقت به موکل خود کمک کند.
بیشترین مورد مطرح شده در این جرم سرقت ساده است، که به فراخور آن مجازات خفیف تری در نظر گرفته شده است. با راهنمایی مشاور حقوقی می توان سرقت را در دسته بندی صحیح خود قرار داد و با ثابت شدن نوع سرقت شرایط برای قابل گذشت و غیر قابل گذشت بودن سرقت هم فراهم می شود، که در نتیجه از شدت مجازات کاسته خواهد شد.
حبس تعلیقی
مجازات حبس تعزیری طبق قانون درجه بندی مختلفی دارد. در ماده 46 قانون مجازات اسلامی حبس تعزیری درجه 3 تا 8 می تواند مشمول حبس تعلیقی واقع شود. به این صورت که قاضی دادگاه صالح با در نظر گرفتن سوابق کیفری مجرم و شرایط حاکم بر وقوع جرم می تواند تمام یا قسمتی از مجازات مجرم را به مدت 1 تا 5 سال به تعویق بیاندازد.
با مشاوره حقوقی و کمک گرفتن از وکیل تضمینی ، می توان این شرایط را در دادگاه به اثبات رساند، و تخفیفاتی برای مجرم به دست آورد. دادستان و قاضی اجرای حکم هم نیز می تواند بعد از اجرای یک سوم مجازات با مشاهده وضعیت مجرم و اصلاح پذیری وی در دوران محکومیت درخواست حبس تعلیقی را از دادگاه صادر کننده حکم داشته باشد.
خود محکوم علیه هم با داشتن شرایط لازم از طریق دادستان و یا قاضی اجرای حکم می تواند دادخواست خود را ارائه دهد. وکیل حبس تعلیقی با رصد اوضاع و احوال مجرم در طول دوره حبس می تواند لوایح لازم در اثبات شرایط را فراهم آورد، و با راهنمایی وی بعد از گذراندن یک سوم از مدت محکومیت موکل خود را برای درخواست حکم حبس تعلیقی یاری دهد.