اصفهان گردی|دیدنی های نائین|اماکن تفریحی نائین
غار اژدها
نوع غار : جدید
نام (های) غار : اژدها
Ezhdeha : نام فارسی غار بصورت لاتین
33˚ 07′ : (N) عرض جغرافیایی دهانه غار
52˚ 59′ : (E) طول جغرافیایی دهانه غار
ارتفاع دهانه اصلی از سطح دریا : برای دریافت اطلاعات کامل، از طریق پست الکترونیکی با سایت تماس حاصل فرمایید
تعداد دهانه غار : 2 دهانه
استان : اصفهان
نزدیکترین شهر : نایین
نزدیکترین روستا : سپرو SEPROO
نشانی محل غار : از نایین در جاده ای فرعی به سمت روستاهای سهیل و سپرو پس از طی 30 کیلومتر به روستای سپرو می رسیم. از ابتدای روستا حدودا 5 کیلومتر جاده خاکی را به سمت شمال غرب پشت سر گذاشته به نزدیکی دهانه که یک چهار طاقی نیز در آنجا قد برافراشته خواهیم رسید.
طول غار : 50 متر
اطلاعات، داستانها و افسانه های اهالی در مورد غار : به گفته اهالی روستا به این دلیل نام اژدها را بر غار گماشته اند تا عوام از نام آن وحشت کرده و وارد غار نشوند
توصیف سختی غار برای پیمایش : غار به صورت افقی است قسمت میانی به صورت سینه خیز و گربه رو و در انتها هم چاهی هوایی است که 10 متر آن صعود ولی کامل شناسایی نشد و احتمال ادامه یافتن آن بسیار کم است.
هتل جهانگردی نایین
هتل جهانگردی نایین در سال 1379 در راستای رفاه حال مسافرین داخلی و خارجی دست به تعمیرات و باز سازی زده است .
نائین شهری کوچک و قدیمی است که قدمت آن را میتوان از بنای بزرگ و کهن نارین قلعه یا نارنج قلعه دریافت. برای اقامت در این شهر مهمانسرای جهانگردی نایین با توجه به فاصلهی کمی که با مسجد ابا عبدالله، بازار بزرگ و امامزاده سلطانعلی دارد، رفتن به این اماکن را برای گردشگران راحت و آسان نموده است. این اقامتگاه یک ستاره دارای رستوران، کافیشاپ و فضای سبز و امکانات مناسب است. قرار گیری در قلب شهر، داشتن امکانات و خدمات مطلوب و فاصله کم با جاذبههای تاریخی از جمله مزایای این هتل میباشد.
سرپرست هتل : محمد رضا اعتباری
آدرس : نائین-خ شهید رجایی-جنب هلال احمر
قلعه عاشوراگاه
این قلعه در بالای کوهی مشرف بر محمدیه که قدمت آن به قرنها پیش از بوجود آمدن شهر نایین میرسد، قرار گرفته است.
قلعه عاشورگاه تقریبا از تمام نقاط محمدیه و از جاده نائین به انارک دیده میشود. بنا بر موقعیت سوقالجیشی این قلعه، احتمالا از آن به عنوان دژی دفاعی استفاده میشده است.
بارها به این قلعه دستبرد زده شده و اشیاء عتیقه فراوانی از آن به یغما رفته است. شکوه این قلعه چندان است که تماشای آن از جایجای محله محمدیه روح را بر میانگیزد.
قلعه عاشوراگاه بر بالای تپهای بلند بصورت دژ مستحکمی جهت دفاع از منطقه و شهر ساخته شده است.
قلعه تاریخی عاشوراگاه به صورت چند ضلعی و چندین نیم برج ساخته شده. این قلعه که قدمت آن به پیش از اسلام میرسد، سنگی و دارای ۶ برج است.
بلندی هر برج از دوازده رگه چینه است. دوره خارجی یکی از برجها 16 متر است. دیوار قلعه ممزوج از خشت و چینه است اندازه خشتها ۲۸ در ۲۸ در ۷ است.
خانه امامی
یکی از مهمترین مساکن سنتی شهر نائین خانه تاریخی امامی می باشد .این خانه در محله تاریخی کلوان از محلات تاریخی شهر نائین واقع گردیده است .اصل بنای مذکور متعلق به دوران صفویه بوده ولیکن در دوره های بعدی یعنی دوره قاجار تغییراتی را در فضاها و معماری آن شاهد هستیم که شامل فضاهای جنوبی بوده که کاملا” تغییر یافته و سه دریها موجود آن در دوره قاجار به این خانه الحاق گردیده است . این خانه در قدیم از چندین خانه تشکیل می شده و در دوره قاجار به عنوان خانه امام جمعه شهر نائین یعنی خاندان امامی ها و محمد سعیدامامی بوده است . ( فضاهای موجود شامل ورودی – هشتی – حیاط – پنج دریها – سه دریها – تالارتشریفات – ایوان بلند – بادگیر – زیرزمینها – مَدرس و محل تدریس – پایاب قنات و … می باشد .)
ورودی اصلی این بنا در قسمت جنوب شرقی بوده که بعد از آن هشتی کوچکی قراردارد بعد از هشتی و عبور ازدالان کوچکی به داخل حیاط می رسیم . شکل کلی بنا به صورت حیاط مرکزی بوده که فضاهای معماری شامل پنج دری ها ، سه دریها وایوان و فضاهای دیگر دراطراف آن ساخته شده است . ایوان در قسمت شمال حیاط قرارگرفته و در انتهای آن بادگیری قرارداشته که بوسیله درب ارسی از ایوان جدا می گشته است . یک اتاق در طبقه دوم در قسمت شمال شرقی ساختمان قرارداشته که قسمتی از آن روی ساباط جنب خانه و داخل کوچه قراردارد .این اتاق محل تدریس امام جمعه و به عنوان مَدرس محسوب می شده است . در دو قسمت شرق و غرب بنا و درست در زیر پنج دری ها دو زیر زمین قرارداشته که قبل از ورودبه زیرزمین شرقی به پایابی که در قدیم آب قنات از آن عبور می نموده قراردارد .
چارتاقی پاکوه
یکی از مهمترین بناهای تاریخی شهرستان نائین که متعلق به دوران قبل از اسلام بوده بنای چهارطاقی پاکو در 30 کیلومتری شرق این شهر می باشد.این بنا در روستایی به نام کوه شیر واقع شده و به عنوان یک بنای مذهبی قبل از اسلام با قلوه سنگ و ملات ساروج ساخته شده است .این چهار طاقی و قلعه و غارجنب آن سایت باستانی مهمی را تشکیل می دهد که با برنامه ریزی های انجام شده سال گذشته مبلغی بالغ بر صد میلیون ریال جهت اجرای برنامه پژوهشی و مطالعاتی بر روی آن اختصاص داده شده که توسط یک هیأت باستان شناس از سازمان اصفهان به مدت 15 روز این برنامه اجراو مطالعات آزمایشگاهی آن ادامه دارد .
با توجه به اینکه قسمتی از پایه های این بنا ، کتیبه و لنگه های آن آسیب دیده و احتمال تخریب بیشتر می رفت و نیاز به مرمت اضطراری داشت که با مبلغی بالغ بر 15 میلیون ریال کار استحکام بخشی آن آغاز و توسط این اداره اجرا شده است.
خانه فاطمی
بنای تاریخی خانه فاطمی در محله نوآباد و جنب بازار تاریخی شهر نائین واقع گردیده است این بنا به عنوان یكی از مهمترین مساكن سنتی شهرستان نائین محسوب گشته و در حال حاضر در مالكیت نمایندگی میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان نائین در حال مرمت می باشد . این بنای تاریخی متعلق به خاندان فاطمی ها در نائین بوده و ساخت آن مربوط به دوره قاجار و كمی قبل از آن می باشد این بنا از بخشهای مختلفی كه هركدام كاربرد مخصوصی داشته ساخته شده است كه می توان به بخشهای اندرونی ،بیرونی ، محل نگهداری احشام واسطبل یاد نموده كه هركدام از آنها از فضاهای متعدد معماری دیگر از جمله اتاقهای متعدد ، دالانها،بهارخوابها ، مطبخ ، حمام ، اتاق مخصوص پذیرایی ، اتاق مخصوص استراحت میهمانان ، محل نگهداری غلات و حبوبات ، سردابها و … تشكیل شده است .
مهمترین ویژگی هنری وتزئینی این بنامی توان به گچبریهای بسیارزیبای نقوش گیاهی وگل و بوته های موجوددراتاق ارسی وتزئینات مختلف معماری دیگرازجمله رسمی بندیها ، كاربندیها ،مقرنس كاری و… كه در بخشهای مختلف این خانه قراردارد می توان نام برد .
یكی دیگر از ویژگیهای هنری _ ترئینی این خانه وجود دربها و پنجره های مشبك بسیارزیبا كه در آن ازتكنیكهای مختلف كار باچوب مثل گره چینی و كام و زبانه و استفاده از شیشه های الوان كه بسیار زیبا و جذاب می باشد می توان نام برد . بنای تاریخی خانه فاطمی به شماره4702مورخ11/10/80 درفهرست آثارملی ایران به ثبت رسیده است
منطقه شكار ممنوع عباس آباد تنگلها
اين منطقه با وسعت 305854 هكتار در 100 كيلومتري شمال شرق شهر نايين واقع شده است. اين منطقه مشتمل بر دشتها و سلسله كوههاي به هم پيوسته ميباشد كه يك زيستگاه بكر و دست نخوردهاي را در قلب كوير براي انواع گونههاي گياهي و جانوري فراهم آورده است.
مشخصات اقلیم
منطقه عباس آباد نایین که در شرق شهرستان نایین و با وسعت 300000 هکتار ( که البته همیشه زمزمه هایی برای ثبت منطقه با وسعت 400000 هکتار هم وجود داشته است ) قرار دارد ، پس از تلاشهای انجمن یوز پلنگ ایرانی و مسئول اداره محیط زیست نایین ( از سال 1382 به این سو ) هم اکنون به عنوان شاخص ترین زیستگاه یوز پلنگ در استان اصفهان از طرف پروژه یوز پلنگ آسیایی مورد توجه قرار گرفته است .
منطقه عباس آباد نایین مابین شهر انارک و شهر بیاضه در منتهی الیه شرقی استان اصفهان قرار گرفته است ، که شامل رشته کوههای صعب العبور و تپه ماهور های وسیع منتهی به دشت است که زیستگاه ایده آل برای یوز پلنگ به شمار می آیند . منطقه عباس آباد مهمترین ذخیره جبیر استان اصفهان را نیز شامل می شود . اولین تصویر جبیر توسط دوربینهای تله ای در استان اصفهان در منطقه عباس آباد بدست آمد و همچنین اولین تصویر کاراکال در استان نیز در همین منطقه ثبت شد (هر دو توسط انجمن یوز پلنگ ایرانی ) . نکته جالب اینجاست که حضور کاراکال و تصاویر و گزارشات مستقیم آن در منطقه عباس اباد به طور محسوسی بالاست.
قبل از اینکه جاده چوپانان اردکان به طول بیش از 30 کیلومتر از قلب منطقه عبور کند ، جنوب منطقه یکی از بکرترین زیستگاههای کویری کشور بود که متاسفانه با عبور جاده آسیب زیادی دیده است و منطقه را دو قسمت شرقی و غربی تقسیم کرده است. در منطقه عباس آباد 35 گونه پستاندار و 72 گونه پرنده بومی و 155 گونه پرنده مهاجر دارد.
پوشش گياهي شاخص این منطقه درمنه، گز و تاغ می باشد. منطقه عباسآباد در دو ناحيه رويشي ايرانوـ توراني (Irano–Touranian) و نوبوـ سندي (Nobo-Sindian)قرار دارد. در اين منطقه جوامع گياهي كويري، بياباني، نيمه بياباني، جوامع گياهي خاكهاي شور و همچنين جوامع گياهي استپي كوهستاني پراكنش دارد. تاکنون بیش از 400 گونه گیاهی در سطح منطقه شناسایی شده است. به رغم وجود محدوديتهاي زيستي از جمله بارندگي كم و متغير، آب و هواي گرم و محدوديتهاي خاك، پوشش گياهي از تنوع و تراكم قابل توجهی برخوردار بوده و در مقايسه با ديگر مناطق حاشيه كوير مركزي كشور، اين منطقه همواره به عنوان زيستگاهي شاخص، ييلاقي و سرسبز در دل كوير تلقي شده است. در اينجا پوشش گياهي بيوتيپ طبيعي را داشته و هماكنون از تغيير و تبديل و فعاليتهاي انساني نظير كشاورزي، توسعه روستايي، بوتهكني و تا حدود زيادي فشار دام به دور ميباشد.
حیات وحش
اين منطقه يكي از با ارزشترين زيستگاههاي يوزپلنگ آسيايي محسوب ميشود. گونههــــاي جانوري متعدد ديگري نيز در اين منطقه ديده ميشوند كه مهمترين آنها پلنگ، جبير، كاراكال، گربه شنی ، شاه روباه، هوبره و زاغ بور مي باشند.
خانه تاریخی پیرنیا
خانه تاریخی پیرنیا در مقابل مسجد جامع نایین و محله باب المسجد این شهرقرار دارد . در حال حاضر این خانه محل نمایندگی میراث فرهنگی نایین و موزه مردم شناسی ناییین است . قدمت این خانه حدود 400 سال است از بناهای دوره صفویه است که یکی از قضات علی رتبه دوره صفویه به نام قاضی نور به عنوان حاکم شهر نایین مامور نایین شد و این خانه را بدلیل نزدیک بودن به مسجد ، دیوان خانه قضایی خود قرار داد. این خانه بوسیله بعضی از رجال خاندان معروف پیرنیا از اولاد قاضی نور خریداری شد و این خانه تا سال 1349 شمسی در اختیار خاندان پیرنیا بود و به خاطر ارزش های تاریخی این خانه ، از میرزا اخمد خان نایینی آخرین مالک این خانه خریداری شد و در اختیار میراث فرهنگی کشور قرار گرفت و به عنوان موزه مردم شناسی مورد کاربرد قرار گرفت .
معماری این خانه یک معماری کویری است و بصورت گودال باغچه ساخته شده است . طرح گودال باغچه مخصوص خانه های کویری است که از جهت عایق بودن حرارت ، نفوذ نکردن سرما و گرما و بویژه امکان نشستن آب قناتی که معمولا در خانه های کویری یک رشته آب قنات از آن عبور می کند که این خانه این ویژگی را دارد. قسمت شمالی این خانه رو به آفتاب است ، نور این خانه را تامین می کند و در زمستان ها بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد . در طرفین خانه ، معمولا اتاق هایی است که در فصول مختلف سال استفاده می شود البته در تابستان بیشتر از قسمت پایین که همان گودال باغچه هست ، استفاده می شود.
بیشتر بخوانید:
آشنایی با شهرستان نایین