رسم و رسومات نوروز در استان اصفهان
بوی عید و نوروز از نیمه های اسفندماه مشام را پر می کند و استان زیبای اصفهان به دلیل استقبال از مهمانان و گردشگران شاید بیش از هر شهر دیگری به پیشواز نوروز می رود.
استان اصفهان به واسطه تاریخی بودنش دارای جاذبه های زیادی است که یکی از این جاذبه های میراث فرهنگی ناملموس و رسومات خاص آن برای ایامی مانند نوروز است. در زیر به بخشی از این رسومات ویژه نوروز در شهرستان های مختلف اشاره شده است.
آتشافروزى و جل جلانى
در نطنز و آبادىهاى آن رسم است که در شبهاى هفدهم، هیجدهم و نوزدهم دىماه کودکان در دستههاى مختلف جمع مىشوند و هر دسته در یکى از تپهها و بلندىهاى آبادى بوته و خار و هیزم را که از پیش جمع کردهاند آتش مىزنند بهطورىکه شعلههاى آتش سراسر آبادى را روش کند. آنها معتقدند روشنائى اگر به درختها برسد آن سال میوه و سردرختى بیشتر مىشود و آفات از بین مىرود. برخى به نیت آنکه درختان میوه بیشترى بدهند به قبرستان رفته و سنگهاى کوچک و بزرگ جمع مىکنند و به شاخههاى درختان مىآویزند. در مراسم آتشافروزى بعد از خاموش شدن آتشها و تاریکى دوباره به ده برمىگردند و به یک نفر توبره ٔ بزرگى مىدهند و بهحالت گروهى به در خانهها رفته، گاهى دستهها با هم برخورد مىکنند و با هم درگیر مىشوند تا یکى پیروز شود .
شب اسفند
در کاشان و اطراف آن ماه را سىروز محاسبه مىکنند و براى گرفتن جشن شب اول اسفند قرار جشن مىگذارند. از یکماه تا چهل روز پیش از اسفند قرار مىگذارند که در یک روز و یک شب همه ٔ اهل آبادى شب اسفند بگیرند. این نوع محاسبه را به کاشىها منسوب مىدارند
چله ٔ بزرگ و چله ٔ کوچک
در مرق (Marag) کاشان براى زمستان تقسیمبندى مخصوص دارند: ده روز اول زمستان و چهل روز بعد از آنرا 'چله ٔ بزرگ' و بیست روز بعدى را 'چله ٔ کوچک' مىدانند و به ده روز بعد 'امن و بهمن' مىگویند. از ده روز باقىمانده هفت رو 'سرما پیرزن' و سه روز 'سرما عجوزه' است .
در جوشقان استرک کاشان هم چله از دهم دىماه شروع مىشود و تا بیستم بهمن ادامه دارد. این چهل روز را به چهار قسمت کردهاند که هر قسمت ده روز است و هر ده روز نامى دارد: ده روز اول را چله ٔ بزرگ یا چله ٔ قوس مىنامند. ده روز دوم را چله ٔ کوچک و ده روز سوم را چله ٔ برزگر و ده روز چهارم را چله ٔ جولا مىنامند . در این مدت بنا بهرسم محل برزگران بهخانه ٔ مالک مىروند و برف بامها را پائین مىکنند. در آن روز زن ارباب آش هوا مىپزد تا بعد از روئیدن برفها از این آش میل کنند .
اسنبدى کاشان
مردم کاشان و اطراف آن ماههاى سال ار سى روز حساب مىکنند و یک سال را سیصد و شصت روز و حساب پنجروز باقیمانده را جدا نگه مىدارند و آنرا پنجه مىنامند. به این ترتیب، بیست و پنجمین بهمن ماه تقویم رسمى شب اول اسفند است که آنرا شب اسبند رعینى یا زراعتى مىنامند و عقیده دارند هر سال ده پانزده روز قبل از رسیدن اسفند باد معتدل مىوزد که به آن 'باد اسبند' مىگویند و آنرا پیک بهار مىدانند .
در این شب دکاندارها دکانها را چراغانى مىکنند. آرایش دکانهاى سبزىفروشى بسیار زیبا صورت مىگیرد. آجیلفروشان براى اسبندى آجیل آچار درست مىکنند و خوردن این آجیل در این شب رسم است .
اهالى کاشان در این شب براى شام پلو مىپزند و پلو ماهى دودى یا چلو با کوکو مىپزند یا کشمشپلو مىخورند. پنیر و ماست نیز بر سر سفره براى شگون مىگذارند . معتقدند در این شب نباید تخممرغ خوردو باید آنرا در خانه نگاه داشت .
مراسم نوروز
چهارشنبهسورى
غروب سهشنبه آخر سال بانوى خانه بوتهاى را آتش مىزد و آنرا در کوچه مىانداخت. کوزه آبى با چند دانه اسفند هم روى آتش مىریخت تا بلا دور شود. شب چهارشنبهسورى فالگوشى و فالکوزه انجام مىشد .
تحویل سال
شب عید نوروز را پلو مىپختند. سفره پهن مىکردند و انواع خوراکىها استفاده مىشد .