احکام شرعی تاتو و هاشور ابرو، تاتوی خط چشم، تاتوی لب و تاتوی بدن
در تاتو یا هاشور اگر چیزی روی پوست مانع شود وضو وغسل را باطل می کند و طبق نظر مشهور مراجع تقلید باید برای اولین وضو یا غسل برطرف شود.
اگر به صورت خالکوبی زیر پوست باشد (با توجه به اینکه ظاهرأ بخاطر حفظ رنگ و قالب آن نباید تا دو سه روز آب به آن برسد) انجام اینکار درایام عادت که زن نماز نمی خواند اشکالی ندارد.
درایام پاکی اگر انجام شود شخص باید وضو وغسلش را به صورت معمول انجام دهد هرچند که رنگ یا قالب آن خراب شود و زخمی که بخاطر آن روی پوست ایجاد می شود اگر به گونه ای نیست که آب برایش ضرر داشته باشد باید به صورت معمول مانند ایام عادی وضو وغسلش راانجام دهد هرچند که تاتو خراب شود اما اگر آب واقعأ برای آن ضرر داشته باشد باید وضو وغسل رابه صورت جبیره انجام دهد تشخیص با خود مکلف است.
و اگر زینت باشد یا موجب جلب توجه نامحرم شود باید پوشیده شود.
احکام شرعی تاتو و هاشور ابرو، تاتوی خط چشم، تاتوی لب و تاتوی بدن
دفتر آیت الله سیستانی(مدظله العالی) درباره احکام تاتو:
سئوال: تاتوکردن ابروها یا هاشور ابرو چه حکمی دارد؟
جواب:مانعی ندارد ولی اگر زینت شمرده شود، زنان باید آن را از نامحرم بپوشانند.
سئوال:تاتو کردن ابروها و لب ها چه حکمی دارد؟
جواب:اشکالی ندارد ولی زن ها باید آن را چنانچه عرفا زینت حساب شود از نامحرم بپوشانند.
سئوال :حکم خالکوبی (تاتو) بر روی بدن چیست؟
جواب:بلامانع است.
سئوال: آیا خانمهایی که دارای تاتو یا هاشور بر روی ابروهای خود می باشند می توانند به حج بروند؟
جواب: اشکال ندارد و به حج ضرری نمیرساند.
احکام شرعی تاتو از نظر مراجع
سئوال: بعد از فوت مادرم ابرو و مژه هایم ریزش شدید پیدا کرد، به طوری که حتما باید از مداد برای کشیدن ابرو استفاده می کردم. عمل تاتو ابرو و تاتو خط مژه را انجام دادم. با توجه به اینکه کارمند هستم و طبق فرمایش شما نمی توانم ابرو و چشمهایم را بپوشانم حکمش چیست؟
جواب: اگر فقط جاهاى خالى را پر مى کنید به طورى که زینت به حساب نیاید اشکال ندارد.
دفتر حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای (مدظله العالی) درباره احکام تاتو:
اگر تاتو زیر پوست باشد که در این صورت اشکال ندارد.
سئوال: بعضی از قسمت های بدنم خالکوبی شده است. گفته می شود که غسل یا وضو و نمازم باطل هستند و نمازی از من پذیرفته نمی شود. امیدوارم مرا در این باره راهنمایی فرمایید.
جواب : اگر خالکوبی مجرد رنگ باشد یا در زیر پوست بوده و بر ظاهر پوست چیزی که مانع از رسیدن آب بر آن شود وجود نداشته باشد، وضو و غسل و نماز صحیح است.
دفتر حضرت آیت الله مکارم شیرازی (مدظله العالی) درباره احکام تاتو:
تاتو و هاشور مانع وضو نیست.
سئوال:خالکوبی چه حکمی دارد و آیا برای غسل و وضو اشکالی ایجاد می کند؟
جواب:هرگاه ضرر خاصی برای بدن نداشته باشد و تصاویر آن موجب فساد اخلاق نباشد، جایز است و در هر حال برای وضو و غسل اشکالی ایجاد نمی کند.
سئوال: آیا خالکوبی در اسلام حرام است؟ چرا؟
جواب:حرام نیست، مگر عکس های خالکوبی شده مستهجن باشد یا اسامی مقدس که در حالت وضو نداشتن یا جنابت مایه اشکال شود.
سئوال: حکم تاتو ابرو ، هاشور ابرو ، تاتو خط چشم ، تاتو لب و ....چیست؟ آیا برای وضو و غسل اشکالی ندارد؟
جواب:اگر منظور از ترمیم، کاشتن موست و آب به پوست بدن برای وضو و غسل می رسد، اشکالی ندارد و اگر منظور از خالکوبی با رنگ است که زیر پوست قرار می گیرد آن هم اشکالی ندارد.
سئوال: این روزها برخی از بانوان نسبت به ابرو یا دور لب، تاتو انجام می دهند مانند پررنگ کردن دور ابرو و لب با خالکوبی که زینت تلقی می شود و پوشاندن آن نیز مقدور نیست. لطفا بفرمایید این عمل مشمول آیه شریفه «وَ لایُبدینَ زینَتهنَّ» است یا نه؟ نگه به صورت چنین زنانی چه حکمی دارد؟
جواب:آیه «و لا یُبدینَ زینَتَهُنَّ» با توجه به جمله «الّاما ظَهَرَ مِنها» زینت های موجود در صورت و دست ها تا مچ را شامل نمی شود ولی اگر این زنیت تند و زننده باشد و منشاء مفاسدی شود،جایز نیست.
دفتر آیت الله علوی گرگانی(مدظله العالی)درباره احکام تاتو:
سئوال :حکم تاتوی ابرو ، هاشور ابرو برای خانم ها چیست؟
جواب :اگر واقعا زیر پوست اثر می گذارند و مانع از وضو نیست اشکالی ندارد اما اگر عرفاًزینت محسوب شود، باید از دید نامحرم محفوظ بماند.
سئوال:تاتوی ابروی خانم ها چه حکمی دارد و آیا نماز و روزه ایشان با تاتو کردن قبول می شود؟
جواب:تاتو از نظر ما حرام است اما بعد از آن نماز و روزه صحیح است.
حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی (دامت برکاته) درباره احکام تاتو:
سئوال: بعد از فوت مادرم ابرو و مژه هایم ریزش شدید پیدا کرد، به طوری که حتما باید از مداد برای کشیدن ابرو استفاده می کردم. عمل تاتو ابرو را انجام دادم. با توجه به اینکه کارمند هستم و طبق فرمایش شما نمی توانم ابرو و چشمهایم را بپوشانم حکمش چیست؟
جواب:اگر تاتو شما در حد ابرو و مژه معمولی است و آرایش خاصی از نظر عموم مردم محسوب نمی شود، حکم ابرو و مژه را دارد و پوشاندن آن واجب نیست.
اکثر مراجع تقلید در خصوص احکام خالکوبی و تاتو فرموده اند:
اگر خالکوبى مجرد رنگ باشد و یا در زیر پوست بوده و بر ظاهر پوست چیزى که مانع از رسیدن آب بر آن شود، وجود نداشته باشد، وضو و غسل و نماز صحیح است[۱]. مگر زمانیکه مانع مذکور روی پوست بوده و دارای جرم است به نحوی که مانع از رسیدن آب به پوست شود[۲]؛ در این صورت می بایست ابتداء مانع را برطرف و سپس اقدام به غسل یا وضو کرد.
بنابراین؛ اگر تاتو ، جرم داشته باشد و مانع از رسیدن آب وضوء و غسل به بدن شود باید قبل از وضوء یا غسل برطرف شود[۳]. در غیر این صورت اگر همانند خالکوبی و زیر پوست باشد که مانع از رسیدن آب بر آن نشود اشکالی ندارد. و انجام اعمالی از حج مانند طواف و نماز طواف که نیاز به طهارت (وضوء و غسل) دارد ، در چنین حالتی صحیح است.
[۱] . توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج۱، ص: ۲۰۵٫
[۲] . همان، ص: ۲۰۱٫
[۳] . مجمع المسائل (للگلپایگانی)، ج۱، ص: ۶۵٫