آنچه تا کنون ما از پناه گیری به هنگام وقوع زلزله آموخته ایم در زیر میز و چهار چوب درب بوده است. فکر کنم کمتر کسی از ما با روش "مثلث حیات" آشنایی دارد و نحوه پناه گیری به این روش را می داند. همه ما در مدرسه روش زیر میز و چهار چوب در را یاد گرفته ایم که مساوی با مرگ است!
متاسفانه در حال حاضر روش "خميده و پنهان" (Duck And Cover) تنها روش اجرايي پناه گيري به هنگام وقوع زلزله در ايران است. اين روش در مدارس، ادرات و تمامي مانورهاي زلزله آموزش،اجرا و توصيه مي شود؛ و اين درحالي است که در این روش احتمال زنده ماندن بسیار پایین است. در اين بخش به توصيف و تشريح روش "مثلث حيات" پرداخته و نحوه پناه گيري با این روش و با ارائه شکل ها و تصاویر آموزش داده می شود.
آقاي داگ کوپ (Doug Copp) رئيس گروه بین المللی تیم نجات آمریکاست (ARTI) American Rescue Team International که مبتکر روش "مثلث حيات" است. اين تيم از مجربترين گروههاي نجات در جهان ميباشد. ايشان به درون 895 ساختمان فرو ريخته ناشي از زلزله خزيده است و با گروههاي نجات 60 كشور كار كرده است. همچنين آقاي داگ کوپ به مدت دو سال كارشناس سازمان ملل در زمينه کاهش بلایا (UNX051-UNIENET) بوده است و از سال 1985 به بعد در صحنه بلاياي طبيعي عمده جهان بجز مواردي كه فاجعه آني بوده، شركت داشته است.
آقای داگ کوپ در زمینه ایمنی و مقابله با بلایی چون زلزله، سونامی، سیل، آتش سوزی، طوفان، گردباد تخصص دارد و در تعداد زيادي از كشورهاي جهان مانند ترکیه، آرژانتین، مکزیک، روسیه، تایوان، فرانسه و ایتالیا گروههاي نجات را سازماندهي نموده است و عضو گروه نجات بسیاری از اين كشورهاي می باشد.
در سال 1996 گروه آنها يك فيلم مستند ساخت كه صحت متدولوژي ارائه شده ايشان يعني "مثلث حيات" را تاييد ميكرد. دولت مركزي تركيه و مقامات محلي و دانشگاه شهر استانبول در تهيه و فيلمبرداري از اين آزمايش علمي و عملي با تيم ARTI همكاري داشتند. آنها در یک کلاس مدرسه (طراحی و ساخته شده برای این آزمایش) 20 مانكن قرار دادند. 10 مانكن را بصورت "خميده و پنهان" (Duck And Cover) و 10 مانكن ديگر را به روش ابداعي آقاي داگ کوپ تحت نام "مثلث حيات" (Triangle Of Life) جاسازی نمودند.
پس از فرو ريختن کلاس در اثر زلزله مصنوعي، آنها به درون آوارها خزيدند و وارد ساختمانها شدند تا نتايج آزمايش را فيلمبرداري و مستند كنند. در اين فيلم كه فنون زنده ماندن افراد را تحت نظارت مستقيم و شرايط علمي مرتبط با ريزش آوار به صورت يک تمرين نشان مي داد، به روشني نشان داد مانکن هایی که از روش "خميده و پنهان" استفاده كردند، شانس زنده ماندن صفر درصد و آنهائي كه از روش "مثلث حيات" استفاده كردند، 100 درصد بود. اين فيلم در تركيه و كشورهاي اروپائي توسط ميليونها بیننده ديده شد و در ايالات متحده و كانادا و آمريكاي لاتين هم از طريق تلويزيون به نمايش گذاشته شد.
آقاي داگ کوپ مي گويد: "اولين ساختماني كه بداخل آن خزيدم، مدرسهاي در شهر مكزيكوسيتي و در جريان زلزله سال 1985 بود. همه بچهها در زير ميزهايشان بودند و همگي تا ضخامت استخوانهايشان در هم كوبيده شده بودند. آنها ميتوانستند زنده بمانند اگر در كنار ميزهايشان و در راهروي بين ميزها دراز ميكشيدند. كاري كه انجام داده بودند غيرمعقول و غيرضروري بود و در تعجب بودم كه چرا آنها در راهروها (راه روهای بین میزها) نبودند. من آن موقع نميدانستم كه به آنها گفته شدهبود كه خود را زير چيزي پنهان سازند."
به سادگي ميتوان دريافت، هنگاميكه ساختمانها تخريب ميشوند وزن سقف كه بر روي اشياء و مبلمان فرود مي ریزد، آنها را درهم ميكوبد و فضاي خالياي را در كنار آنها ايجاد مينمايد اين فضا همان چيزي است كه من به آن "مثلث حيات" ميگويم. هر اندازه اشياء بزرگتر و محكمتر باشند كمتر فشرده ميشوند و هر اندازه كمتر فشرده شوند، فضاي خالي كه احتمال زنده ماندن افرادي را كه به آن پناه ميبرند بيشتر ميشود.
پناه گیری را بیاموزیم
تمرین کنیم
به دیگران نیز بیاموزیم
فایل پی دی اف راهنمای پناه گیری و کنترل مدیریت بحران