تاریخ انبیاء (از آدم خلیفة اللّه (ع) تا خاتم رسول اللّه (ص))
پهلو گرفتن کشتی نوح
عمر قوم نوح سیصد سال بود، و با طوفانی که ایجاد شد، همگی نابود شدند، در ایام طوفان تمام آبهای سطح زمین، تو را اجابت می کردند.(1)
در ماجرای طوفان، به قدری آب از زمین بالا آمد و سراسر جهان را گرفت که به اندازه چهل ذرع از بلندترین قلّه کوههای جهان بالاتر رسید. حضرت نوح و یارانش شش ماه در کشتی به صورت نشسته نماز می خواندند، زیرا که شدت موج ها آنها را پرتاب می کرد.
کشتی آمد بر سر جودی فرود * ایستاد از سیر و آمد در رکود
خداوند زمین را مأمور ساخت تا آبهای جاری از چشمه ها را در خود فرو برد، ولی آبهای فرود آمده از آسمان همچنان باقی ماند و دریاها و اقیانوس ها از آن زمان ایجاد شدند. وقتی که آسمان به فرمان خدا از باریدن باز ایستاد و زمین آبهای زیادی را فرو برد. و کشتی نوح بر تپه کوهی که آن را «جودی» نامیده اند به گل نشست و قرار گرفت.(2)
کشتی نوح بر کوه استقرار یافت.
[خداوند فرمود؛ ای نوح با درودی از ما و برکت هایی بر تو و بر کسانی که با تو هستند فرود آی].(3)
می گویند بعد از اینکه طوفان فرو نشست نوح برای اینکه بداند زمینهای دور دست در چه حال است به کلاغ دستور داد تا برود و از اوضاع جهان باخبر شود و بداند که آب در کجا فرو نشسته و زمین در کدام مکان آشکار شده است. کلاغ از روی کشتی پرید و مسافت درازی را پیمود.
در مسیر راه مرداری را دید، به آن طمع کرد و به خوردنش مشغول شد، همین باعث شد که هدف از آمدنش را فراموش کرده و بدون اطلاع از اوضاع، به سوی کشتی باز گردد. به همین دلیل نوح کلاغ را نفرین کرد و گفت؛
[57]
«خدایا! کلاغ را منفور انسانها گردان تا او را از خود دور سازند و
غذای او را همان لاشه کثیف دنیا قرار بده»
.(1)
سپس کبوتر را فرستاد کبوتر پرواز کرد و سرانجام درخت زیتونی را دید برگی از آن را به منقار گرفت و بازگشت. حضرت متوجه شد جایی که درخت نمایان است، آب به اندازه کافی فرو نشسته و هنگام خروج از کشتی نزدیک می باشد، لذا کبوتر را دعا کرد تا همواره محبوب و مورد علاقه انسانها باشد.
پس از اینکه زمین خشک شد. آنگاه نوح در معیت یارانش از کشتی خارج شدند و به کار ساخت شهر «ثمانین» پرداختند. همراه نوح یکی از دخترانش نیز بود و ازدواج او باعث ازدیاد نسل گردید. و به همین خاطر پیامبر اسلام محمّد مصطفی صلی الله علیه و آله فرمود؛ نوح یکی از دو پدر اولیه انسانها می باشد. نجات یافتگان گروهی خاص بودند که خداوند وعده داده بود تا نجات یابند.
1 - داستان پیامبران، ص 43.2 - تاریخ یعقوبی، ج 1، ص 18 با تلخیص.3 - هود، 48.1 - سرگذشت پیامبران، ص 26.