کیست تیروئید مثل هرجای دیگر بدن میتواند به ندرت ایجاد شود. کیست ساده تیروئید نمیتواند خطرناک باشد مگر اینکه اثر فشاری روی مناطق مجاور داشته باشد. ولی ممکن است که کیست تیروئید، نوعی و یا قسمتی از آبسه باشد و یا میتواند به سمت بدخیمی تمایز یافته باشد که در اینصورت هم با بیوپسی تشخیص داده میشود. به هر حال بیمار باید توسط متخصص غدد معاینه شده و از مایع کیست و دیواره کیست نمونه برداری(بیوپسی) برداشته شود. و در صورت لزوم جراحی شود.
غدهٔ تیروئید عضو کوچکى است که در قسمت تحتانى گردن و درست روبهروى ناى زیر حنجره (عضو تولید صدا) قرار گرفته است. غده تیروئید هورمون تیروکسین (که گاهى T4 خوانده مىشود) و یک هورمون مشابه دیگر بهنام T3 تولید مىکند. هورمون های تیروئید میزان سوخت و ساز بدن را تنظیم مىکنند. اختلالات عمدهٔ تیروئید پرکارى و کمکارى آن و انواع گوناگون برآمدگى ها و تومورها و کیست تیروئید است. پرکارى تیروئید در اثر تولید بیش از حد تیروکسین و کم کارى تیروئید به علت تولید کمتر از حد طبیعى این هورمون ایجاد مىشود.
علل کیست تیروئید
کیست تیروئید ممکن است به علت فرایندهای مختلف بدن ازجمله موارد زیر ایجاد شود:
انسدادهای ساده در جریان مایع
عفونتها
تومورها
مشکلات التهابی مزمن
مشکلات ژنتیکی
نقص در رشد اندامها در جنینی
اکثر کیست ها تنها زمانی که علت اصلی کیست تیروئید پیشگیری شود بیماری کیست (Cysts) نیز پیشگیری خواهد شد .
تشخیص کیست تیروئید
گاهی اوقات خود فرد وقتی تودهای غیرعادی حس میکند ، میتواند کیست تیروئید را احساس کند. بعنوان مثال ، کیستهای پوستی یا بافتهای زیر پوست معمولاً قابل ملاحظه هستند.
کیست های تیروئید ممکن است هیچ علامت و نشانهای نداشته باشند و توسط خود فرد قابلتشخیص نباشند. این کیستها ابتدا با عکسبرداری (رادیولوژی، سونوگرافی، توموگرافی کامپیوتری یا CAT اسکن و MRI ) تشخیص داده میشوند. کیست تیروئید، برحسب اندازه و محلشان ممکن است علائمی داشته باشند یا نداشته باشند.
درمان کیست تیروئید
درمان کیست تیروئید به علت و محل پیدایش کیست تیروئید بستگی دارد. کیست های تیروئیدی که خیلی بزرگ باشند و بخاطر اندازهشان علائمی ایجاد کنند، با عمل جراحی برداشته میشوند. گاهیاوقات مایع داخل کیست تیروئید با فرو کردن یک سوزن یا کاتر به حفره کیست، خشکانده شده یا بیرون کشیده میشود و این موجب فرو ریختن کیست تیروئید میشود.
اگر کیست تیروئید به راحتی قابل دسترسی نباشد، از عکسبرداری رادیولوژی برای کمک به خشکاندن یا بیرون کشیدن مایع کیستی استفاده میشود. عمل خشکاندن یا بیرون کشیدن آب کیست در خانه به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
برداشتن کیست تیروئید با جراحی گاهی اوقات ضروری است. اگر گمان رود که کیستی سرطانی است، کیست با جراحی یا بیوپسی برداشته میشود. در برخی موارد خاص، مایع بیرون کشیده شده از کیست تیروئید زیر میکروسکوپ آزمایش میشود تا تشخیص داده شود که سلول سرطانی در آن وجود دارد یا خیر