امدادرسانی به بیماران و نیازمندان در شرایط بحرانی در فطرت و نهاد تمامی انسانها وجود دارد و لزوم وجود موسسات امدادرسانی در چنین شرایطی از ضروریات عملکرد مناسب در هر جامعه ای می باشد .اورژانس یکی از مهم ترین و اصلی ترین واحدهای امدادرسانی در هر کشوری به حساب می آید.
تکنسین فوریت های پزشکی (اورژانس) فرد آموزشدیدهای است که معمولاً همراه آمبولانس برای ارائه خدمات اولیه درمانی به کمک بیمار یا شخص مصدوم میشتابد یا در بخش اورژانس برای ارائه کمکهای اولیه حضور دارد. او وظایف امداد سريع، ارائه خدمات درماني اوليه پزشكي پيش بيمارستاني و كمک رساني به مصدومين، بيماران و مجروحين اورژانسي و انتقال آنان به مراكز درماني در كمترين زمان ممكن با هدف كاهش مرگ و مير، نقص عضو و آسيب را بر عهده دارند.
تکنسین فوریت پزشکی به صورت تیمی کار می کند. او با وضعیت های مختلف از جراحات سطحی تا صدمات جدی ناشی از تصادفات و بلایای طبیعی روبرو است. وظیفه او ارائه مراقبت ها و درمان های فوری است. پس از رسیدن نزد بیمار باید وضعیت او را بررسی و برای انجام بهترین کار تصمیم بگیرد.
اورژانس ها به صورت شبانه روزی و همه روزه کار می کنند. بنابراین ساعت کاری متخصصان فوریت های پزشکی به صورت تمام وقت است و شیفت های کاری در شب ها و روز های تعطیل را نیز شامل می شود.
متخصص فوریت های پزشکی در هنگام کار باید لباس فرم پوشیده و توان بدنی خوبی داشته باشد. همچنین باید آماده رویارویی با افراد مختلف را داشته باشد. لازم به ذکر است این شغل در کشور ما فقط مختص آقایان می باشد.
در ادامه اطلاعات کاملی در مورد وظایف، دانش و مهارت مورد نیاز، تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل، بازار کار و فرصت های شغلی و میزان درآمد تکنسین فوریت های پزشکی ارائه می شود.
وظایف متخصص فوریت های پزشکی
معاینه و ارزیابی کلی وضعیت بیمار
برقراری ارتباط با مرکز اورژانس و پزشک مشاور و دریافت راهنمایی و دستورات او
استفاده از روش های و تجهیزات پیشرفته برای رفع مشکلات حاد بیمار مانند تنگی نفس، ایست قلبی و ...
انجام روش های جراحی اولیه مانند قراردادن لوله تنفسی
استفاده از دارو و انجام تزریقات در صورت لزوم
پانسمان کردن و مراقبت از اعضای شکسته شده
کنترل مداوم علائم حیاتی بیمار از جمله نبض، تنفس، فشارخون و غیره
تعیین سطح هوشیاری بیمار
حضور مداوم در کنار بیمار در آمبولانس
رساندن بیمار به بیمارستان و مراکز درمانی در صورت نیاز
دادن اطلاعات کامل از وضعیت بیمار به بیمارستان یا مرکز درمانی
کنترل موجودی تجهیزات و دارو های موردنیاز در آمبولانس ها
تهیه گزارشات کاری روزانه
مهارت و دانش مورد نیاز
علاقه و تمایل زیاد به کمک به دیگران
مهارت های ارتباطی قوی
مهارت تصمیم گیری سریع در شرایط بحرانی
مهارت عملی و توان انجام کارهای اورژانسی مانند احیای قلبی، گذاشتن لوله تنفسی در گردن و ...
مهارت بکارگیری صحیح تجهیزات موجود در آمبولانس
انجام کار تیمی
توانایی مدیریت و سازماندهی کارها
توان جسمی و روحی مناسب
داشتن آرامش و حفظ خونسردی در هر شرایطی
توانایی کار با سیستم های ارتباطی و کامپیوتری موجود در آمبولانس
درک خوب وضعیت بیماران و همدردی با آنها
تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل
فارغ التحصیلان رشته های فوریت های پزشکی، پرستاری، اتاق عمل می توانند وارد این شغل شوند. داشتن گواهینامه رانندگی نیز برای این شغل الزامی است.
البته دارندگان مدرک کارشناسی مدیریت عملیات امداد و نجات و مدیریت در سوانح (طبیعی و غیرطبیعی) در صورت دارابودن مدرک کاردانی پرستاری، اتاق عمل، فوریت های پزشکی یا هوشبری هم می توانند این شغل را انتخاب کنند.
فرصت شغلی و بازارکار متخصص فوریت های پزشکی
تکنسین فوریت های پزشکی - مسیر ایرانیتکنسین فوریت های پزشکی می تواند در مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی(اورژانس) در سراسر کشور، آمبولانسهای خصوصی یا در سازمانهای مشابه مشغول به کار شود. با کسب تجربه بیشتر به رده های مدیریتی و نظارتی دست پیدا خواهد کرد.
در خصوص وضعیت بازارکار و میزان استخدام تکنسین فوریت های پزشکی در کشور اطلاعات دقیقی در دسترس نمی باشد.
از آنجا که بخش اورژانس یکی از اصلی ترین واحدهای امدادرسانی در کشور به حساب آمده و وجودش همیشه برای جامعه لازم است، بازارکار مناسبی نیز در شغل تکنسین فوریت های پزشکی وجود دارد.
در کنار مشکلات و ضعف های زیاد اورژانس کشور، سیاست های کلی به سمت بهبود و توسعه این ناوگان است. مسلم است در صورت اجرای این سیاست ها و افزایش تعداد واحد اورژانس ها، تقاضا برای استخدام این شغل بسیار بیشتر از حال خواهد شد.
وضعیت استخدام این شغل در برخی کشورهای جهان به شرح زیر است :
آمریکا - پیش بینی ها نشان می دهد میزان استخدام این شغل بین سال های2010 تا 2020 ، رشد 33 درصدی خواهد داشت. در حالی که متوسط این رشد برای همه مشاغل14 درصد می باشد.
استرالیا - در بازه زمانی 5 سال گذشته میزان استخدام در این شغل رشد50.5 درصدی داشته و رشد بسیار زیاد در آینده برای آن پیش بینی می شود.
میزان درآمد تکنسین فوریت های پزشکی
آمار درستی از میزان حقوق تکنسین فوریت های پزشکی در کشور در دسترس نمی باشد. آنهایی که در اورژانس و سایر بخش های دولتی کار می کنند، مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت می کنند. تکنیسین هایی هم که در بیمارستان و مراکز خصوصی استخدام شده اند، درآمدهای متفاوتی دارند.
درآمد این شغل در برخی از کشورهای جهان عبارتند از :
آمریکا - متوسط درآمد سالانه این شغل30,360 دلار (برای همه مشاغل33.840 دلار) در سال 2010 و مطابق با آخرین آمارها در سال 2013، 31,200 دلار بوده است.
استرالیا - متوسط درآمد سالانه این شغل 55.500 دلار (قبل از کسر مالیات) می باشد.
انگلستان - متوسط درآمد سالانه این شغل برای افراد تازه کار بین24.000 تا30.500 دلار، افراد با تجربه بین32.500 تا 42.500 دلار، مسئولان تیم اورژانس تا52.600 دلار و برای مدیران این بخش تا 61.000 دلار می باشد.
شخصیت های مناسب این شغل
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و ... برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.
به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.
شخصیت های مناسب این شغل بر اساس شخصیت شناسی MBTI :
ESTP این تیپ شخصیتی در بخش خدمات شهری بسیار عالی است. زیرا او کارهای پویا و متنوع را دوست داشته و می خواهد با دیگران در ارتباط باشد. توانایی اقدام سریع و به موقع یکی از ویژگی های این تیپ شخصیتی است که در این شغل بسیار مفید است.