جاذبه های طبیعی و گردشگری شهرستان بروجن
پل کره بس
پل کره بس مربوط به دوره پهلوی اول است و در شهرستان بروجن، بخش گندمان، دهستان دوراهان، جنوب روستای گردبیشه واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ آبان ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۳۸۱۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
منطقه شكار ممنوع شمس آباد
شمس آباد دوراهان به همراه چهارطاق سبزکوه، دو ذخیره گاه منحصر به فرد گونه «ارس» در چهار محال و بختیاری هستند که در زاگرس از جایگاه ویژه ای برخور دارند، خاصا” ذخیره گاه کم همتای چهار طاق، که می توانید گونه های سوزنی برگ و پهن برگ را در کنار هم مشاهده کنید.
شرایط توپوگرافی و کوهستانی، واقع شدن در بین قله های بلند دالان کوه و کوه نظامی و عبور رودخانه دائمی و بزرگ «کره بس»، اکوسیستمی ویژه و متفاوت با مناطق همجوار را در شمس آباد رغم زده است. ویژگی های اقلیمی و آب و هوایی منطقه سبب مستقر شدن تیپ جنگلی بنه شده است که بذر تولیدی از این درختان به عنوان یکی از ظرفیت های اقتصادی منطقه به حساب می آید.
وجود رودخانه پرآب کره بس، رشته کوه زیبای نظامی و قله های پوشیده از برف دالان کوه، جنگل های بنه همراه با گونه ارس و درختان سر به آسمان کشیده چنار در حاشیه رودخانه، چشمه سارهای فراوان و صدای پرندگان، شمس آباد را به یک ظرفیت طبیعت گردی کم مانند در استان چهار محال و بختیاری بدل کرده است.
ذخیره گاه شمش آباد به همراه درازرود شمس آباد در سطحی بالغ بر ۲۰۰۰ هکتار به عنوان تنها منطقه جنگلی شهرستان بروجن محسوب شده که در منتهاالیه جنوب غربی این شهرستان و در کنار محور بروجن – لردگان در استان چهار محال و بختیاری قرار گرفته است.
پل مصلی
پل تاریخی مصلی مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان بروجن، بلوار ساحلی واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۲۰۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
گردشگاه گردبیشه
گردشگاه گِردبیشه یکی از جاذبههای گردشگری استان چهارمحال و بختیاری است که در جاده خوزستان به بروجن قرار دارد.
این مکان با نام گردشگاه گردبشه نیز خوانده میشود.
موزه مردمشناسی بروجن
موزه مردمشناسی بروجن معروف به موزه استاد بهرامی، یکی از جاذبههای گردشگری استان چهارمحال و بختیاری است و شامل مجموعهای از مجسمههای سیمانی میباشد که در آن فرهنگ قدیم و آداب و رسوم زندگانی مردم استان در زمینههای کشاورزی، دامداری، نحوه تأمین معاش، چگونگی خرید و فروش و داد و ستد، صنایع دستی همچون قالیبافی، چرخ ریسی، گیوهدوزی، نمدمالی، کلاهدوزی، نحوه فراگیری و آموزش کودکان در مکتبخانهها به نمایش گذاشته شده است. همچنین در این موزه تندیسهایی از مشاهیر ایران چون سعدی، فردوسی، پروین اعتصامی و … در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دارد.
در این موزه ظروف سنگی، مسی و چوبی، ابزارهای کشاورزی، کتابها و نسخههای خطی و قدیمی، سماور و قوریهای قدیمی، انواع کفش و پوشاک محلی و سنتی و صدها اثر تاریخی و مجسمههای سنگی به نمایش گذاشته شده است. در این موزه مشاغل سنتی چون نانوایی، قصابی، ریسندگی و رنگرزی با مجسمههای سنگی نشان داده شدهاند.
موزه مردم شناسی بروجن در میدان مرکزی شهر بروجن و در منزل حفیظیها واقع شده است.
مجموعه خانه حفیظی مربوط به اواخر دوره قاجار است و در سال 1380 خورشیدی به همت استاد بهرامی به موزه مردمشناسی شهر بروجن تغییر کاربری داد.
از شاخصهای معماری این خانه تاریخی، هشتی ورودی بنا است که دارای هشت درِ ورودی، محل انتظار با سه ساختمان، حیاط اصلی خانه، خانه کارگران و اصطبل میباشد. ستونها، طاقهای منزل و سردرهای آن به سبک معماری سازههای اسلامی است و رنگ منزل و به خصوص رنگ در و پنجرهها از ترکیب سه رنگ اصلی زرد، قرمز و آبی است.
در یکی از اتاقهای این بنای تاریخی همه امکانات یک خانه سنتی جانمایی شده که در وسط آن یک کرسی قرار دارد و انواع خشکبار و میوههایی چون انار و هندوانه روی سینی بزرگی قرار گرفته است.
غار کهبد
غار کَهبُد در کوه دودِلو و در نزدیکی روستای بیژگرد از توابع شهرستان بروجن استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد.
این غار که در نتیجه شکاف یک گسل به وجود آمده به شکل چاهی است با عمق 250 متر و از این نظر یکی از عمیقترین غارهای استان چهارمحال و بختیاری به شمار میرود (تا عمق 150 متری این غار نقشهبرداری شده و احتمال داده میشود که طول این غار بیش از 400 متر باشد). عرض دهانه این غار 1/5 متر و طول آن 60 متر است.
از آنجا که در نزدیکی دهانه این غار درخت قدیمی به نام «اُوِول» بوده است، این غار در گذشته به همین نام خوانده میشد و نام «کهبد» از نام گروه کوهنوردی استان چهارمحال و بختیاری گرفته شده است.
آبشار او اسپید
آبشار او اسپید در موقعیت جغرافیایی N313820 E510502 در استان چهار محال و بختیاری قرار دارد. از آبشار آب سفید در نوشته ها به صورتهاي گوناگوني یاد شده است. از جمله: آب سفید، آب اسپید، آب سپید، توف سفید، او اسپید. از بين اين عنوان ها، متداولترین آن ها «آب سفید» است كه در زبان محلي اين واژه با گویش بختیاری به «او اسپید» معروف شده است. شرایط ویژه، حجم زیاد آب و ارتفاع ریزش یکنواخت و صخره ای این آبشار، ویژگی منحصر به فردی را سبب شده تا سپیدی افسون گری را بوجود آورده و بدین گونه لقب آب سفید را شناسه ی خود می کند. آبشار آب سفيد سبزکوه به لحاظ صعب العبور بودن جاده ی دسترسی، يكي از بکرترين و ناب ترين آبشارهاي استان و كشور است كه در بخش گندما ن شهرستان بروجن چهار محال و بختیاری واقع شده است.
این آبشار در فاصله ی حدود 75 کیلومتری جنوب غربی بروجن(به طرف لردگان) قرار دارد که حدود 50 کیلومتر آن جاده ی آسفالته، 13 کیلومتر خاکی(روستای دوراهان تا سلطان ابراهیم) و مابقی 12 کیلومتر آن جاده مالرو و صعب العبور است. آب سفید بسیار خنک و کم همتا با دبی متوسط حدود 3 متر مکعب در ثانیه از ارتفاعات پوشیده از برف سبزكوه زیبای بختیاری سرچشمه می گیرد و پس از ایجاد مناظر چشم نواز و تفرجگاه های پر رمز و راز، در آغوش رودخانه ونک به سرشاخه های کارون خروشان و زیبا پیوند می خورد.
آب سفید با سختی املاح معدنی در حد سبکی 140 به عنوان یکی از سبكترین و سالم ترین آب های ایران و جهان اعلام شده است که این ویژگی ممتاز، آن را در بین آبشارهای دنیا بی نظیر و یا دست کم کم نظیر ساخته است، به طوری که مردم محلی معتقدند این آب شفابخش بوده و برای درمان كلیه و بیمارهای گوارشی بسیار مطلوب است. اختصاصات ناهمتای آب سفید در منطقهي حفاظتشدهي سبزكوه، پتانسيل اسرارآمیزی را براي خلق يك فضاي شگفتانگيز اکوتوریسمی فراهم آورده است كه بعید است نتواند از هر عاشق طبیعتی هوش برباید.
تالاب دهنو
تالاب دهنو در موقعیت جغرافیایی ۳۲ درجه و ۳ دقیقه شمالی و ۵۱ درجه و ۸ دقیقه شرقی در استان چهار محال و بختیاری در روستای ده نو قرار دارد. تالاب دهنو در فاصله ۲۰ کیلومتری شمال غربی بروجن و در پایاب حوضه آبخیز دشت های فرادنبه و سفیددشت واقع گردیده و به عنوان یکی از ظرفیت های ارزشمند گردشگری طبیعی، همواره از اهمیت و جایگاه ویژه ای در نزد مردمان شهرها و روستاهای اطراف برخوردار بوده است.
در ناحیۀ بهشتآباد (صرفنظر از چند منطقۀ ماندآبی – فصلی) تنها یک تالاب عمده بنام تالاب دهنو وجود دارد. سطح جلویی این تالاب (مرغزار) تقریباً خشک شده است. این تالاب (سرآب) به علت نزدیکی به شهرهای بروجن، گندمان، شهرکرد و بلداجی و امکانات دسترسی میتواند از اهمیت تفرجگاهی بسیار زیادی برخوردار باشد. محل سراب به دلیل قرار گرفتن در زیر کوه موقعیت و چشمانداز بسیار زیبایی دارد. در سال های اخیر پوشش غیرطبیعی گیاهان ماکروفیت آبزی، درون تالاب را کاملاً پوشانده و حتی حیات آبزیان درون آن را نیز دچار مخاطره نموده است. بهرهبرداری تفرجگاهی از این تالاب مستلزم حفاظت و مراقبت ویژه است.
چشمه سیاسرد
چشمه سیاسرد در 5 كیلومتری شهر بروجن قرار گرفته است. هوای خنك و مطبوع و درختان زیبا و كهنسال اطراف این چشمه مكانی بسیار زیبا برای تفرج و استراحت ساكنین شهر بروجن و سایر گردشگران به وجود آورده است؛ به طوری كه همه روزه و به ویژه در روزهای تعطیل، این مكان شاهد گشت و گذار تعداد زیادی از مسافران و گردشگران می باشد. فضاسازی های مناسب و سهل الوصول بودن، میل به بازدید از این گردشگاه را دوچندان كرده است.
معرفی استان چهارمحال و بختیاری