جاهای دیدنی بوشهر
جاذبه های گردشگری دشتی
آتشکده مند
نیایشگاه مند مربوط به دوره اشکانیان و ساسانیان است و در شهرستان دشتی، روستای وراوی واقع شده است و این اثر در تاریخ ۲۷ تیر ۱۳۷۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این اثر تاریخی باستانی در دامنه کوه مند و به فاصله ۳۰ کیلومتری خورموج، غرب روستای وراوی و زایر عباسی قرار دارد. در ارتفاع سنگی مشرف به رودخانه خشکی که بستر رودخانه قدیمی است آثار حجاری و کوه تراشی در دل صخره وجود دارد. از بستر رودخانه راهی به ارتفاع ۶۰ متر که اولین مدخل آتشکده است، کشیده شده است.
یک شاهنشین با یک سکوی میانی و یک سکوی افقی که در سمت راست شاهنشین قرار گرفته و یک اطاق قوسی با انحنای منظم که با سنگ و گچ و گل ساخته شده جالب توجه است. نمای خارجی فعلی آتشکده عبارت است از: یک مدخل با سقف قوسی و دو مدخل مستدیرالقاعده و ده حفره به شکل مدخلهای طرفین سکوی شاه نشین مدخل اصلی و با اندازههای متفاوت که به احتمال به منزله پنجره و نورگیرهای رواقهای اصلی آتشکده بودهاند. آتشکده از سه طبقه میانی یا اصلی، تحتانی و فوقانی تشکیل شده است که با هم ارتباط داشته و در عین ارتباط، نوع ساختمان هر یک با دیگری متفاوت بوده که گویا از هر یک از طبقات برای منظور خاصی استفاده میشده است.
در بستر رودخانه خشک فعلی آثار ساختمانها و آبگردانها و بندهایی در اراضی پای کوه و در اطراف مسیل وجود دارد که از وجود میدان بزرگی در جلوی کلات حکایت میکند که سطح آن را با خاک و سنگ بالا آورده بودهاند. با توجه به وجود آثار آب انبار و بقایای درختانی از فاصله دویست متری پای کوه، احتمال میرود در جلوی آتشکده میدانی وجود داشته و برای جلوگیری از نفوذ سیلابهای شدید در اطراف تپه، بندهای زیادی از سنگ و گچ ساخته بودهاند. بیش از نیم قرن پیش در جانب شمالی آتشکده و پشت کوه نیز آثار حفرهها و شاهنشین و درختانی وجود داشته است و از آنجا راهی به آتشکده منتهی میشده است که به مرور زمان بر اثر ریزش کوه، آن آثار از بین رفتهاند
***************************************************
چشمه آبگرم نیکو
چشمه آبگرم نیکو در مسیر جاده بوشهر به بندرعباس و در شمال خورموج قرار دارد. مظهر چشمه از شکاف سنگهای آهک آسماری از زمین خارج میشود. عامل تشکیل آن گسله است و آب چشمه در ردیف آبهای سولفات کلسیم همراه با منیزیم و کلرور سدیم ولرم است.
***************************************************
گنبد نمکی جاشک
گنبد نمکی جاشک در استان بوشهر واقع شده است. گنبد نمکی گنخک دشتی در فاصله ۱۴۴ کیلومتری جنوب شرق بندر بوشهر در فاصله ۵۵ کیلومتری شهر خورموج و ۱۵ کیلومتری شهر کاکی قرار دارد. وسعت کوه نمک مطابق با نقشه 3 هزار و 666 هکتار است و یکی از جاذبههای طبیعی استان بوشهر به شمار میرود.
این منطقه کوهستانی بوده و به علت شرایط اقلیمی فاقد هرگونه چشمههای آب شیرین، آبشخور و چاه است و تنها غارهای نمکی و چشمههای نمکی به تعداد فراوان وجود دارد. کوه نمک جاشک در محدوده درویشی رودخانه مند قرار گرفته است.
بخشهایی از گنبد نمکی کاکی که دارای نمک است فاقد هر گونه پوشش گیاهی است اما بیشتر لایههای سازنده آن آهکی است که از میان کوه نمک سر برآورده و از پوشش گیاهی بسیار خوبی برخوردار است و در دامنههای کوه نیز گیاهان مقاوم به شوری مشاهده میشود. در کل پوشش گیاهی منطقه شامل گون، گیشدار و قیچ است که در فصل زمستان و بهار انواع گیاهان یک ساله سطح زمین را میپوشاند و زیبایی خاصی به آن میبخشد. همچنین در درههایی که از نمکزارهای نمکی در امان ماندهاند، درختچههای کنار و اشک به وفور دیده میشود.
یخچالهای نمکی از جمله پدیدههای زیبای گنبد نمکی دشتی به شمار میرود و در ناحیه شمال غربی گنبد به وضوح دیده میشود. این یخچالها که حاصل حرکت ثقلی تودههای نمکی در جهت شیب زمین است در حاشیه کناره گنبد تشکیل میشود و به دلیل مشابهت آن با یخچالهای یخی به این نام شهرت یافته است. آبشارهای زیبای نمکی از دیگر ویژگیهای گردشگری گنبد نمکی دشتی است که چهرهای بس زیبا و دلنشین را به آن بخشیده است. این آبشارها که در واقع مسیر طبیعی جریان آب گنبد بوده، در فصول کم آبی به واسطه تبخیر کامل آب، بلورهای زیبای نمکی ضخیمی در جهت جریان و به ویژه در مسیر آبشارها ایجاد شده است.
***************************************************
قلعه سنگی سیرجان
قلعه سنگ برازجان که در وسط دشت مسطحی قرار دارد، از مسافتی دور بسان صخرهای سترک و سفید رنگ به نظر میرسد. محوطه قلعه سنگ از سه واحد مختلف که عبارت است از صخره سنگی میانی و دو حصار پیرامون آن، تشکیل یافته است.فاصله حصار اول و دوم در بیشترین مقدار آن حدود 200 متر است. عمده واحدهای مسکونی و ساختمانهای همگانی قلعه در فاصله دو حصار ساخته شده است. تمامی بناهای این قسمت از خشت خام، است.
حصار بیرونی قلعه نیز از خشت خام بر پا شده و حدود 5 متر ضخامت آن است و در طول آن برجهای مدوری به قطرهای 6 تا 8 متر ایجاد کردهاند. در فاصله دو کیلومتری قلعه آثار دو خندق کم عرض به صورت دو کانال وجود دارد که به احتمال حد حومه را در زمان آبادانی قلعه مشخص میکند.در فاصله بین خندقها و بنای اصلی قلعه کم و بیش برجستگیهای مربوط به ویرانههای کهن به چشم میخورد.
***************************************************
قلعه خورموج
قلعه خورموج که قسمتى از آن به نام قلعه محمدخان دشتى و قسمت دیگر آن به نام قلعه جلال خان معروف بوده، در شهر خورموج قرار داد. از این بنا براى سکونت و مقاصد نظامى و دیدهبانى استفاده میشده است. شاهنشینها و گوشوارهها به سبک سلجوقى بنا شده بودند. گچبرى دیوارها و درون اتاقها و تزیینات اصلى قلعه بسیار جالب است و سبک بنا با بناسازى و گچبرى و طاقسازى کاخ اردشیر در فیروزآباد فارس همانند است.
***************************************************
چشمه آبگرم گنویه
چشمه آبگرم گنویه در کنار جاده خورموج، دَیِّر در حوالی روستای گنویه قرار دارد. مظهر چشمه از شکاف سنگهای آهک مارنی خارج میشود و عامل تشکیل آن ساختار زمین شناختی است.
***************************************************
لینک های مرتبط :
معرفی استان بوشهر