تحقیقات بازار در استارتاپ ها
رپورتاژآگهی:چرا استارتاپ ها باید برای تحقیقات بازار سرمایه گذاری کنند؟
از جمله کارهای لازم و اساسی در شروع هر کسب و کاری، درک نیاز متقاضیان، ارتباط با خریداران، رایزنی با سرمایه گذاران و شناخت و سنجش قدرت رقیبان است. قاعدتا این موارد برای استارتاپ ها نیز ضروری بوده و باید قبل از اینکه کار خود را شروع کنند اطلاعاتی در حوزه های فوق بدست آورند.
برای بدست آوردن اطلاعات فوق، استارتاپ ها باید از طریق مدلهای تحقیقات بازار، اطلاعات کاملی به دست آورده و میزان آشنایی و آگاهی خود را از وضعیت بازار افزایش دهند تا بتوانند در طراحی مدل کسب وکار خود عملکرد خوبی داشته باشند. و همچنین بتوانند در حین مذاکرات به طرف سرمایه گذار خود که متحمل ریسک خواهد شد، احساس اطمینان را منتقل کنند که بازار و مختصات آن را به خوبی می شناسید و درک کرده اید. در نتیجه اعتماد لازم جهت سرمایه گذاری انها در ایده استارتاپ شما جلب خواهد شد.
هر استارتاپ جهت دستیابی سریعتر به موفقیت ملزم است قبل از ورود به بازار، نیاز مخاطبین و علاقه مندان بازار هدف خود را بررسی کند. تحقیقات بازار در این مرحله بسیار ضروری است و به استارتاپ ها می تواند کمک زیادی کند. در اصل فرآیند تحقیقات بازار، ورود رسمی و حقیقی یک کسب و کار به بازار است تا خواسته ها و نیازهای کاربران خود را شناسایی و برطرف کند.
تحقیقات بازار، به نوعی درصدد ارائه ی انعکاسی دقیق و درست در خصوص شرایطی است که در بازار مصرف آن کالا و خدمات وجود دارد و در اختیارقرار دادن آن برای صاحبان کسب و کار.
از جهت دیگر نشان دهنده ی این موضوع است که کسب و کار مد نظر برای پاسخ به نیاز مخاطبین و متقاضیان، چه طرح و برنامه ای برای ارائه ی کالا و خدمات خود دارد.
نادیده گرفتن تحقیقات بازار قبل از راه اندازی کسب و کار، مانند این است که شما تصمیم گرفته اید در یک شهر وسیع و پرجمعیت بدون نقشه راه و علائم راهنمایی کننده شروع به حرکت کنید.
انجام یک تحقیقات بازار اصولی در موارد زیر به شما کمک خواهد کرد:
متقاضیان کالا و خدمات شما چه افرادی هستند و در کجا قرار دارند؟
متقاضیان در چه زمانهایی تمایل دارند کالاها و خدماتتان را بخرند و استفاده کنند؟
نوع سوالات تحقیقات بازار در استارتاپ ها
از نتایج تحقیقات بازار می توانید برای برطرف کردن مسائل و موانع طرح کسب و کارتان استفاده کنید. بنابراین بسیار اهمیت دارد که سوالات استاندارد و مناسبی را طراحی کرده باشید. چرا که طراحی سوالات مناسب می تواند تحقیقات بسیار کیفی تری را در اختیار شما قرار دهد.
دو عامل زیر از بزرگ ترین چالشهایی است که در استارتاپ ها مطرح است:
نداشتن اطلاعات
عدم اعتبارسنجی ایده
یعنی ما خیلی از اطلاعات موجود در دنیا یا در اختیارمان نیست و یا با عدم شفافیت در آنها مواجه هستیم و اطلاعاتی هم که موجود است، ممکن است دقیق و استاندارد نباشند.
متاسفانه چالشی که افراد استارتاپی برای تحقیقات بازار با آن مواجه هستند این است که نمی دانند مکانیزم صحیح طراحی پرسش و سوال برای انجام تحقیقات چگونه باید باشد. در خیلی از موارد سوالاتی را که طراحی می کنند آن استانداردهای لازم را نداشته و فاقد اثربخشی مناسب می باشند. به عنوان مثال غالب سوالها در فرمت بله و خیر می باشند.
سخن پایانی
با انجام تحقیقات بازار و به دست آوردن اطلاعات صحیح و درست ، هر کسب و کاری که با ایده ای نو، پا به عرصه ی رقابت نهاده، می تواند شکلی بسیار واضح از نیازهای بازار و متقاضیان به دست آورد.
انجام تحقیقات بازار نشانه دهنده ی دقت و دید دراز مدت مدیریت آن کسب و کار است و نشان دهنده ی این موضوع است که آن کسب و کار تنها به دنبال رشد و توسعه ی خود نبوده، بلکه در پی ایجاد یک نوآوری و ارزش افزوده برای خود و مشتریان خود است تا بتواند خود را با نیازهای بازار مطابقت داده و اعتماد و وفاداری علاقه مندان به کسب و کار خود را جلب کند.
تحقیقات بازار تلاش بسیاری می طلبد تا یک کسب و کار باید برای گردآوری اطلاعات مورد نیازش انجام دهد تا بتواند به سلایق مخاطبینش جهت ارائه محصول یا خدمات پی ببرد. این تلاش زیاد برای جمع آوری اطلاعات می تواند به یک استارتاپ کمک کند تا تصمیم گیری های بر اساس دانش و آگاهی اتخاذ کرده و از اتلاف منابع خود جلوگیری نماید.
بسیاری از استارتاپ ها قبل از شروع به انجام کار، مطالعات طرح توجیهی (امکان سنجی)برای پروژه خود انجام میدهند. این مطالعات باید در شرکتهای متخصص و باسابقه در این زمینه انجام پذیرد تا در نهایت طرح توجیهی از سه منظر فنی و بازار و مالی بررسی دقیق شود. بخشی از تحقیقات بازار اولیه در زمان تدوین طرح توجیهی انجام میشود .