آداب و رسوم مردم کهگیلویه و بویراحمد در نوروز
نوروز به همراه انقلاب طبیعت با شتاب هرچه تمامتر با ایجاد تحول و زدودن کینه ها و نگرانیها از راه رسید.
نوروز به عنوان یکی از جشن های فرهنگ ملی ایرانیان در بین مردم استان کهگیلویه و بویراحمد از ویژگیهای خاصی برخوردار است و اقشار مختلف مردم استان با آداب و رسوم مخصوص خود نوروز را به شکل زیبایی برگزار می کنند.
در استان کهگیلویه و بویراحمد بانوان اولین افرادی هستند که با خانه تکانی و زدودن گرد و غبار از محیط خانه سال نو و پرنشاطی را به اعضای خانواده نوید می دهند.
بانوان با همکاری یکدیگر 15 روز قبل از فرارسیدن سال نو خانه تکانی را آغاز کرده و تمام اسباب و وسایل زندگی را از محیط خانه خارج می کنند و با شست وشو و گردگیری کامل آنها به آرایش خانه شمایل دیگری می بخشند.
هر عضو خانواده به نحوی در تلاش هستند تا همزمان با آغاز سال جدید تحول تازه ای در محیط خانه به وجود آورند.
کودکان سبزه تهیه شده از بذرهای غلات و دختران خلاقیت هنردستی خود را با یک جلد کلام الله مجید و انواع تنقلات رنگارنگ بر سر سفره هفت سین می چینند تا سال نو را با شادی در کنار یکدیگر آغاز کنند.
در استان کهگیلویه و بویراحمد پس از حلول سال نو اعضای خانواده ها ابتدا به دیدار پدربزرگ و مادربزرگ می روند و سال جدید را به آنان تبریک می گویند.
در ایام نوروز طبق یک سنت قدیمی مردم به صورت دسته جمعی به دید و بازدید همدیگر می روند و با تبریک سال جدید ساعاتی را با شادکامی و خوشحالی در کنار یکدیگر سپری می کنند.
هدیه دادن به بزرگترها از جمله ویژگیهای مهمی است که خانواده ها به منظور ارج نهادن به یکدیگر اهدا می کنند. مردم استان کهگیلویه و بویراحمد که اغلب نسبت خویشاوندی با یکدیگر دارند ، در ایام نوروز به میهمانی یکدیگر می روند و تحول طبیعت و آغاز سال نو را به یکدیگر تبریک می گویند.
در بسیاری از این مجالس موسیقی محلی و شاهنامه خوانی توسط جوانان و افراد مسن اجرا می شود.
در استان کهگیلویه و بویراحمد مرسوم است که چنانچه افراد نسبت به یکدیگر کدورتی داشته باشند، بزرگترها و ریش سفیدان فامیل بین آنها صلح و صفا برقرار می کنند تا کینه و خصومت را در سال نو از دل بیرون کنند.
در این استان رسم چنین است که هرگاه در یک خانواده فردی بتازگی از دنیا رفته باشد ، اعضای آن خانواده به استقبال سال جدید نمی روند و بستگان با دید و بازدید از آنها دلجویی می کنند.
در استان کهگیلویه و بویراحمد آخرین جمعه سال به عید مردگان معروف است و
در این روز کدبانوی خانه با تهیه غذاهای متنوع و توزیع میان همسایگان یاد درگذشتگان یکدیگر را با قرائت فاتحه گرامی می دارند.
آنان معتقدند همانگونه که انسانهای زنده نیاز به شادی و نشاط دارند ، روح مردگان نیز نیازمند آمرزش و مغفرت است.
در این استان مرسوم است که خانواده ها درشب سال تحویل غذایی که از برنج و گوشت مرغ ، گوساله و یا گاو تهیه شده است را میل کنند و خانواده هایی که توان خرید گوشت ندارند نیز به جای گوشت با کنگر غذا تهیه می کنند.
مردم استان کهگیلویه و بویراحمد یک هفته قبل از آغاز سال جدید به خرید نوروز می پردازند و در این ایام بازار شهرها از رونق خاصی برخوردار است.
سیزده بدر در بین ایام نوروز نزد مردم این استان که فرهنگ اغلب آنان عشایری است ، دارای اهمیت ویژه ای است.
در این روز خانواده ها به دامن طبیعت پناه می برند و با خارج کردن خستگی از تن و بریدن از تمام ناخرسندی ها و ناملایمات خود را برای تلاش تازه به منظور خودسازی ، عمران و آبادانی منطقه و استان در سال جدید آماده می کنند. مردم استان کهگیلویه و بویراحمد انجام صله رحم ، زدودن کینه و عداوت ، کمک به مستمندان، تلاش برای عمران و آبادانی کشور و استفاده مطلوب از طبیعت را وظیفه مهم و اصلی خود در آغاز سال جدید می دانند. نوروز در لغت به معنای روز نو و روز اول فروردین است که جشن ملی ایرانیان
نیز در آن برگزار می شود. نوروز در زمانهای قدیم در اوایل فصل بهار نبود بلکه در فصول سال می گشت و گاهی به بهار و تابستان و یا زمستان می افتاد.
در سال 471 هجری قمری به فرمان جلال الدین ملک شاه سلجوقی حکیم عمر خیام و چند منجم دیگر تقویم جلالی را تنظیم کردند و نوروز را در روز اول بهار قرار دادند.
امروز به جز کشور ایران در بیش از 15 کشور دنیا نیز نوروز را به طرز باشکوهی جشن می گیرند