شنبه 31 تیر 1396

آرامگاه شاه چراغ

آرامگاه شاهچراغ به عنوان یک مکان مقدس و عبادتگاه در شهر شیراز، استان فارس، کشور ایران ، ثبت شده است.



شاهچراغ آرامگاه «میر سید احمد» ملقب به شاهچراغ، پسر موسی کاظم امام هفتم شیعیان است.



این بنا در دوره اتابکان فارس در سده ششم هجری قمری ساخته شدهاست و گنبد و بارگاه آن دارای کاشی کاریهای زیبایی است.∗درون حرم را با به کار بردن آیینههای ریز رنگین، به سبکی هنرمندانه، آیینه کاری کرده و انواع خطهای زیبای فارسی و عربی، تزیین کننده نمای اطراف آینهها و کاشیها است.





بنای حرم، مشتمل بر ایوانی در جلو و حرمی گسترده در پشت ایوان است که در چهار جانب حرم، چهار شاه نشین قرار گرفته و مسجدی نیز در پشت حرم (سمت غرب) ساخته شدهاست. ضریح آن در شاه نشین زیر گنبد قرار دارد و از نقره ساخته شدهاست.



حیاط شاه چراغ دارای دو در اصلی ورودی است که در سمت جنوب و شمال حرم از زیر دو سر در بزرگ کاشی کاری شده گذشته و وارد حیاط وسیع حرم میشویم. در میان حیاط، حوض بزرگ فواره داری ساخته شده و در اطراف حوض درختکاری شدهاست. حرم شاهچراغ در سمت غرب حیاط و حرم سید میر محمد- برادر شاه چراغ - در سمت شمال شرقی حیاط قرار دارد.



غیر از دو در اصلی، دو در فرعی دیگر نیز وجود دارد که یکی به بازار حاجی و دیگر به مسجد جامع عتیق میرود درگاه مانندی نیز از ضلع شمال حیاط وارد بازار شاه چراغ میشود.



در دور تا دور حیاط، اتاقهایی دو طبقه ساخته شده که در پیشانی و جرزهای جلو آنها کاشی کاری شدهاست. ستونهای آهنی ایوان حرم به وسیله چوبهای نفیس پوشش داده شده و در سقف مسطح آن نیز چوب منبت کاری شده به کار رفتهاست. امکانات وسیعی مثل پاسگاه انتظامی، دفتر پست و مخابرات، کتابخانه و موزه در این حیاط وسیع برای رفاه مردم ایجاد شدهاست




تاریخچه آرامگاه احمدبن موسی

 

 


نمایی از شاه چراغ

 

 

 


در سال ۷۴۵ (ه. ق) مادر شاه شیخ ابواسحاق اینجو پادشاه فارس، ملکه تاشی خاتون اقدامات نیکویی بر بارگاه او انجام داد. این بانوی نیکوکار، اقدام به بهسازی بارگاه کرد و در عرض ۵ سال از سال ۷۴۵ تا ۷۵۰ (ه. ق) آرامگاهی وسیع و گنبدی بلند بر آن ساخت. همچنین در جنب آرامگاه، مدرسهای وسیع بنا کرد. او همچنین تعداد زیادی از مغازههای بازار نزدیک حرم و ملک میمند فارس را وقف بر این آستان مقدس کرد.

 


ابن بطوطه جهانگرد مراکشی که در سال ۷۴۸ (ه. ق) برای بار دوم به شیراز سفر کرده، در سفرنامه خود درباره اقدامات ملکه تاشی خاتون و توصیف آرامگاه، چنین نوشتهاست:


این آرامگاه در نظر شیرازیها احترام تمام دارد و مردم برای تبرک و توسل به زیارتش میروند. تاشی خاتون، مادر شاه ابواسحاق، در جوار این بقعه بزرگ، مدرسه و زاویهای ساختهاست که در آن به اطعام مسافران میپردازند و عدهای از قاریان پیوسته بر سر تربت امامزاده، قرآن میخوانند شبهای دوشنبه، خاتون به زیارت آرامگاه میآید و در آن شب قضات و فقها و سادات شیراز نیز حاضر میشوند.


این جمعیت در بقعه جمه میشوند و با آهنگ خوش به قرایت قرآن مشغول میشوند. خوراک و میوه به مردم داده میشود و پس از صرف طعام، واعظ، بالای منبر میرود و تمام این کارها در بین نماز عصر و شام انجام میگیرد. خاتون در غرفه مشبکی که مشرف به مسجد است، مینشیند. در آخر هم (به احترام این بقعه) همانند سرای پادشاهان طبل و شیپور و بوق مینوازند.



در سال ۹۱۲ (ه. ق) به دستور شاه اسماعیل صفوی، بهسازی گستردهای بر آرامگاه انجام گرفت. ۸۵ سال بعد بر اثر زلزله سال ۹۹۷ (ه. ق)، نیمی از گنبد آرامگاه ویران شد که دوباره در سالهای بعد بازسازی گردید.

 


در سال ۱۱۴۲ (ه. ق) نادرشاه افشار بهسازی گستردهای بر این آرامگاه انجام داد و به دستور او قندیل بزرگی در زیر سقف و گنبد آویزان کردند. نادرشاه پیش از گرفتن شیراز و غلبه بر افغانها، پیمان بسته بود که اگر در جنگ پیروز شود، بهسازی شایستهای بر این بقعه انجام دهد. بنابراین پس از پیروزی بر افغانها و تسلط شیراز، ۱۵۰۰ تومان پول آن زمان را صرف بهسازی شاه چراغ کرد و قندیل او ۷۲۰ مثقال وزن داشته که از طلای ناب و زنجیر نقرهای ساخته بودهاند. این قندیل تا سال ۱۲۳۹ (ه. ق) همچنان آویزان بود.

 


در زلزله سال ۱۲۳۹ (ه. ق) شیراز با خاک یکسان شد و این آرامگاه نیز به کلی مخروبه گردید، نویسنده تذکره دلگشا که خود شاهد این زلزله بودهاست چنین مینویسد:



گنبد بقعه (شاه چراغ) که از غایت ارتفاع، آفتاب جهان تاب هر روز در نیم روز خود را در سایه آن کشیدی به یک دفعه چنان بر زمین خورد که زمین شکافته و در اعماق خاک فرو رفت... و آن عمارات عالی... تو گویی همیشه ویران بوده....



پس از زلزله، قندیل اهدایی نادرشاه را فروختند و صرف بازسازی آرامگاه کردند.

این آرامگاه در کنار میدانی به نام احمدی در شهر شیراز قرار دارد. آرامگاه سیدمیرمحمد برادر سیدمیراحمد نیز در نزدیکی شاهچراغ است.∗ که به سبک معماری آذری بنا شده است.

دیگر اخبار
جاذبه های گردشگری مرند|هتل جهانگردی مرند جاذبه های گردشگری مرند|هتل جهانگردی مرند

هتل جهانگردی مرند با چندین سال سابقه هتلداری، در حدود سال 1370 فعالیت خود را آغاز کرد. مهمانسرا مرند در یک طبقه بنا شده و برای پذیرایی از گردشگران گرامی دارای 27 باب اتاق می باشد.

ادامه خبر ...
لیست گردش و سفر اماکن دیدنی اردبیل|دیدنی های اردبیل لیست گردش و سفر اماکن دیدنی اردبیل|دیدنی های اردبیل

لیست گردش و سفر اماکن دیدنی اردبیل و دیدنی های اردبیل و معرفی آن ها در پایگاه اینترنتی امور... با ما همراه باشید

ادامه خبر ...
جاهای دیدنی شیراز جاهای دیدنی شیراز

شیراز به سبب جاذبه‌های تاریخی، فرهنگی، مذهبی و طبیعی فراوان، همواره گردشگران بسیاری را به سوی خود فرا می‌خواند.در اینجا به معرفی مکان های دیدنی و تفریحی استان فارس و هم چنین شهر شیراز پرداخته ایم.

ادامه خبر ...
دیدنی های ایلام |جاهای دیدنی و گردشگری ایلام دیدنی های ایلام |جاهای دیدنی و گردشگری ایلام

 ایلام که نگارش دیگر آن "عیلام" است، به معنای مکان مرتفع و کوهستانی است. در کتیبه‌های بابلی، ایلام را "آلامتو" یا "اِلام" خوانده‌اند، که به قولی به معنای کوهستان یا "کشور طلوع خورشید" است.

ادامه خبر ...
بندر ماهشهر|تاریخچه شهرستان ماهشهر خوزستان بندر ماهشهر|تاریخچه شهرستان ماهشهر خوزستان

شهرستان ماهشهر با حدود 7304 کیلومتر مربع مساحت، در جنوب شرقی استان خوزستان، در کنار خورموسی قرار دارد و از طرف شمال به اهواز و رامهرمز، از شرق به بهبهان، از غرب به خرمشهر و از جنوب به خلیج فارس محدود است

ادامه خبر ...
آداب و رسوم مردم گیلان در نوروز آداب و رسوم مردم گیلان در نوروز

 در آخرین ساعت های سال کهنه و در آستانه حلول سال نو، سفره هفت سین یا سفره عیدی را در اتاقی از خانه با شیرینی و تخم مرغ های رنگین ، اب ، اینه و اسفند و هفت سین " سیر، سبزه ، سرکه ، سماق ، سمنو، سیب و سکه " ، قران کریم ، شمع و چراغ می گستراند.

ادامه خبر ...
شهرستان اشتهارد استان البرز|دیدنی های اشتهارد شهرستان اشتهارد استان البرز|دیدنی های اشتهارد

به نظر برخی نام اشتهارد از دو بخش «اشته» و «ارد» تشکیل شده‌است. در زبان مردم اشتهارد، «اشتا» (Eshta) به معنای ایستادن می‌باشد و در نام اشتهارد به معنی ایستگاه یا سکونتگاه است و «ارد» همان ارت (arta) در زبان پهلوی به معنای مقدس م ادامه خبر ...

جاذبه های گردشگری ارومیه|دریاچه مرزی دالامپر جاذبه های گردشگری ارومیه|دریاچه مرزی دالامپر

این دریاچه در دامنه‌های کوه دالامپر ارومیه در استان آذربایجان غربی قرار دارد. کوه دالامپه با ارتفاع حدود ۳۵۰۰ متر در۴۵ کیلومتری جنوب غربی ارومیه و ۳۵ کیلومتری اشنویه قرار دارد

ادامه خبر ...
معرفی جاذبه های گردشگری تبریز|مقبره الشعرای تبریز معرفی جاذبه های گردشگری تبریز|مقبره الشعرای تبریز

مقبرةالشعرا (آرامگاه شاعران، گورستان سرخاب) یکی از گورستان‌های تاریخی شهر تبریز است که در محلهٔ سرخاب واقع شده است

ادامه خبر ...
اقلیم استان مرکزی اقلیم استان مرکزی

استان مرکزی بین عرض جغرافیایی 33 درجه و 30 دقیقه تا 35 درجه و 35 دقیقه ، طول جغرافیایی 48 درجه و 57 دقیقه تا 51 درجه طول شرقی نصف النهار گرینویچ واقع شده است 

ادامه خبر ...
پردیس چاپگر باران

کارتریج ایرانی

ثبت آگهی منطبق با الگوریتم گوگل

آگهی ویژه,ثبت آگهی

دفاع شخصی کاربردی

دفاع شخصی کاربردی

آگهی رایگان

آگهی رایگان/درج آگهی تبلیغاتی

بانک اطلاعات مشاغل و اصناف

جامع ترین بانک اطلاعات کشور

خانه سالمندان یارین

خانه سالمندان / خانه سالمندان در پاسداران / مرکز سالمندان یارین

دسته بندی محصولات
دسته بندی آگهي ها
شارژ و تعمیر کارتریج

شارژ وتعمیر کارتریج لیزری

آگهی رایگان

آگهی رایگان

کانال دفاع شخصی حرفه ای

دفاع شخصی