غار بُگلیجه یکی از غارهای طبیعی استان همدان است که در 23 کیلومتری شرق شهر همدان و 7 کیلومتری شمال روستای دَنگِل کاریز در دامنه جنوبی کوه قزل قیه واقع شده است.
این غار به شکل چاهی است که برای ورود به آن باید از وسایل فنی استفاده نمود. عمق غار در حدود 35 متر و طول آن در حدود 50 متر میباشد. در انتهای چاه شکافی وجود دارد که راه پیشروی در ادامه مسیر است و میتوان با حدود 100 متر پیشروی، به انتهای غار رسید.
کف این چاه به شکل دایره است و قطری برابر با 7 متر دارد که با شکافی به عمق 10 متر که باید از طریق سنگنوردی پیموده شود، به تالار گنبد مانندی میرسد. تالار گنبد مانند 10 متر قطر دارد و محل انشعاب دهلیزهای متصل به تالارهای دیگر است. این محوطه از یک گنبد مخروطی شکل به ارتفاع 15 متر تشکیل شده که سراسر بدنه آن از آبشار سنگ و ستون و چکنده (استالاگمیت)های مختلف پوشیده است.
میله چاه از ابتدا تا انتها پوشیده از ستونهای پیچیده به هم و آبشار سنگ و در بعضی بخشها نیممخروطهای کوچک است که همگی بر اثر لغزش قطرههای آب محتوی بیکربنات کلسیم روی بدنه چاه و فراهم شدن شرایط رسوبگذاری کربنات کلسیم پدید آمدهاند.
در تمامی چاهها و دهلیزها هوای کافی موجود است و مشکل تنفسی برای بازدیدکنندگان به وجود نخواهد آمد.
در گویش مردم منطقه «بگ» به معنای بزرگ و «لیج» به معنای پرتگاه و سرازیری میباشد که به این ترتیب بگلیجه به معنای «سرازیری بزرگ» یا «پرتگاه بزرگ» است. این غار از گذشته برای اهالی روستای دنگل کاریز و سرخآباد شناخته شده بوده و از آن به عنوان محلی برای دامگذاری و صید کبوتران استفاده میکردند.
تصاویر غار بُگلیجه